Autoimmun Betegség

Tartalomjegyzék:

Videó: Autoimmun Betegség

Videó: Autoimmun Betegség
Videó: Dr. Czirják László - Az autoimmun betegségek jellemzői 2024, Március
Autoimmun Betegség
Autoimmun Betegség
Anonim

Autoimmun betegség olyan betegségek csoportját képviselik, amelyeket az immunrendszer hiperaktivitása jellemez, amely elpusztítja az egészséges szöveteket, sejteket és szerveket saját testükben.

Normál körülmények között az immunrendszer az, amely megvédi a testet az idegen genetikai információkból származó kóros szerektől. Az immunrendszer funkciója az antitesteknek nevezett többféle sejt közötti kölcsönhatás eredménye. Az immunrendszernek köszönhetően a szervezet sikeresen harcol a külső testekkel és a fertőző ágensekkel. Bizonyos esetekben már az immunrendszer aktivitása kóros reakciókat okoz. Ezek például az allergiák, amelyekben hevesen reagál bizonyos antigének ellen, és életveszélyes állapothoz vezethet.

Autoimmun betegség az immunrendszer kóros válaszának másik oldalát képviselik. Bennük a rendszer egyes komponensei nem ismerik fel az idegeneket a szöveteikből, ami helytelen és túl agresszív reakciót vált ki ez utóbbiakra. Sok esetben ezek a betegségek egy normálisan létező gát megsértése miatt következnek be, amely megakadályozza a megfelelő sejtek hozzáférését a test bizonyos szöveteihez.

Autoimmun betegségek okai

A megjelenésének okai autoimmun betegség teljesen homályosak és nagyon ellentmondásosak. Bizonyíték van arra, hogy az állapot minden ember genetikai és egyéni jellemzőin alapul. Az autoimmun betegségek kiváltása a külső környezet működésének eredménye. Ez a cselekvés kifejezhető egy nagyon stresszes helyzet megélésében, a toxinoknak való kitettségben, bizonyos gyógyszerek szedésében, bizonyos mikroorganizmusok hatásában. A legtöbb esetben ezek a betegségek örökletesek, de ezek hiánya sem kivétel.

Autoimmun betegség sokan vannak, mivel szinte minden szervre hatással lehetnek. A leggyakoribbak az alapbetegség, az Addison-kór, a Hashimoto-kór, az I. típusú cukorbetegség, az autoimmun hepatitis, a krónikus gyulladásos bélbetegség, a szívizomgyulladás, a bőr és az ízületek nagy száma. Az összes eddig felsorolt betegség lokalizált, de vannak szisztémásak is autoimmun betegség. Ezek közül a Sjögren-kór, a szkleroderma, a szisztémás lupus erythematosus a leggyakoribb. Sok esetben az autoimmun betegségek egyesülnek egymással.

Az autoimmun betegségek tünetei

Tabletták
Tabletták

A tünetek autoimmun betegség attól függ, hogy melyik szerv érintett. Az, hogy mi lesz a megnyilvánulások súlyossága, teljesen külön-külön nyilvánul meg. Az elváltozások nagyon súlyosak lehetnek, akár fogyatékosságot is okozhatnak, és egyes esetekben a betegség diagnózisa teljesen véletlen, mivel nincsenek megnyilvánulások. Az autoimmun betegségek esetében nincs meghatározott korhatár. Néhányan gyakoribbak a gyermekeknél, mások munkaképes korban, mások idős korban fordulnak elő.

Autoimmun betegségek diagnosztizálása

A diagnózis autoimmun betegség a klinikai kép, valamint számos laboratóriumi és képalkotó vizsgálat lefolytatása alapján végezzük. Az egyik legfontosabb megközelítés a kóros immunreakció bizonyítása a szervezetben. Általában az adott betegségre jellemző autoimmun testek izolálásával történik.

Autoimmun betegségek kezelése

Sajnos az ilyen típusú betegségek teljes gyógyítása nem lehetséges. Manapság azonban az orvostudomány irányítást és lassulást kínál a fejlődésükben, valamint kompenzálja az érintett szerv működését. Az egyes autoimmun betegségeket szigorúan egyenként közelítik meg, valamint az egyes organizmus sajátosságait.

Az autoimmun betegségek kezelésére és kezelésére használt gyógyszerek fő csoportjai azonban a kortikoszteroidok, az immunszuppresszánsok és a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Számos mellékhatást és szövődményt adnak, de helyettesítőiket még nem találták.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: