Migrén

Tartalomjegyzék:

Videó: Migrén

Videó: Migrén
Videó: #МИГРЕН БУ КАНАКА КАСАЛЛИК??? 2024, Március
Migrén
Migrén
Anonim

Az egyik legfontosabb jele migrén az úgynevezett aura. Szokatlan vizuális vagy szaglás észlelhető. További jellegzetes tünetek a súlyos fejfájás, amely gyakoribb csak a fej egyik felében, hányinger, valamint fokozott érzékenység a hangokra és a fényre.

Ha ezek a tünetek 4–72 órán át tartanak, és időszakosan megismétlődnek, akkor a legvalószínűbb migrén.

Fontos tudni, hogy a migrén egyes betegségek tünete lehet, ezért szakemberhez kell fordulni.

A migrén okai

Nem világos, hogy mi a pontos oka a fejlődésnek migrén és amikor pontosan ez történik. De itt van néhány kiváltó ok:

Hormonális változások - leggyakrabban nőknél menstruációval társulnak, de a fogamzásgátlók szedésének következményei lehetnek. Súlyos hormonális változások - pubertás, terhesség és menopauza alatt jelentkeznek, ami azt jelenti, hogy ezekben az időszakokban megfigyelhető a migrén kiváltása.

Fizikai és szellemi megterhelés - az erőteljes sportokat túlzott fizikai megterhelés jellemzi, és nem ajánlott migrénben szenvedőknek. A migrént kiváltó tényezők között szerepel a pszichológiai stressz és az idegi feszültség is.

Besugárzás - ez a tényező magában foglalja a túlzott tévézést és a szünet nélküli számítógéppel való hosszú munkát.

Erős fejfájás
Erős fejfájás

Egyes ételek és italok - ezek tiramint tartalmazó ételek - máj, vörösbor, néhány hüvelyesek, füstölt hal, jól érett sajt; glutamáttartalmú ételek (ezek sok a csomagolt élelmiszerből); valamint csokoládé, dió, hagyma és citrusfélék.

Klímaváltozás - a légköri nyomás változása, mivel ez előre meghatározza, és kiváltja az évszakok változását és a magasság éles változását (példa erre a hegymászás). Ez magában foglalja a hirtelen hőmérséklet-változásokat.

Migrén kezelés

A kezelés kezdete szünettel kezdődik egy sötét és csendes helyiségben. Az első tünetekkel vonja vissza magát és próbálja meg aludni, ha ez nem állítja meg a fejlõdést migrén, legalább enyhíti a tüneteit. A tüneteket enyhítheti a rozmaring, a citromfű vagy a menta főzetével, valamint alkalmazhat aromaterápiát, amely ellazul és kikapcsol.

A hagyományos kezelés olyan gyógyszerekkel társul, amelyeket csak vényre írnak fel és adnak be, köztük antidepresszánsok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, szerotonin agonisták és mások.

Migrén olyan betegség, amely ritkán gyógyul meg teljesen.

Migrén megelőzés

Megelőzése érdekében migrén stresszkezelési technikák ajánlottak. Kerülje a feloldási tényezőket. Aktív sport, de mérsékelt és tartós terheléssel - úszás, kerékpározás, futás, tánc, jóga.

Tervezze meg idejét, pihenését, sportját, munkáját. Készítsen rendet, egyszerre feküdjön le.

Adjon fel rossz szokásokat - alkohol és dohányzás.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: