Mi Rejlik A Paraskevidecatriaphobia Mögött

Videó: Mi Rejlik A Paraskevidecatriaphobia Mögött

Videó: Mi Rejlik A Paraskevidecatriaphobia Mögött
Videó: Mi rejlik a gondolataink mögött? - Dr. Daubner Béla és Szabó Péter beszélgetése 2024, Március
Mi Rejlik A Paraskevidecatriaphobia Mögött
Mi Rejlik A Paraskevidecatriaphobia Mögött
Anonim

A legtöbb ember kigúnyolja a babonákat, de még nekik sem számít, hogy a 13. péntek nem hétköznap. Ez a nap olyan balszerencsével jár, amely bárkit sújt.

A 13. péntek nemcsak egy nap a naptárban. Úgy gondolják, hogy szinte az egész világon boldogtalanságot, negativizmust és rossz érzelmeket okoz. A tudósok szerint még fóbia is van 13. pénteken. Ezt hívják paraskevidecatriaphobia.

A paraskevidecatriaphobia diagnózis görögből származik, és három szóból áll - paraskevi, ami péntek, deka tria - tizenhárom fóbia, ismertebb nevén félelem.

Az érintettek különböző módon fejezik ki szorongásukat. Egyesek mérsékelt szorongástól szenvednek, amelyet sikerül kezelniük, mások pedig teljes pánikba esnek. Még az otthonukat sem hajlandók elhagyni, nem veszik fel a telefont és nem is kommunikálnak senkivel.

péntek 13
péntek 13

A 13. fóbia egyik legszörnyűbb esete Daz Baxter New York-i, aki paraskevidecatriaphobia-ban szenvedett. 1976. 13-án, pénteken úgy döntött, hogy a szerencsétlen napot ágyban tölti. Sajnos hálószobájának padlója összeomlott, és hat emelettel meghalt.

A mai naptól és különösen a 13-as számtól való félelem sok abszurditást szült. Például sok szállodának és felhőkarcolónak nincs 13. emelete. A firenzei iskolákban nincs 13-as szám, és sok repülőtér hajlamos kihagyni a 13-as kifutót. A 13-as szobák számozása szintén kerülendő.

Valójában a mai 13. péntek nem olyan fekete, mint a többi. Ma van a Jó Világnap és a Vakok Nemzetközi Napja.

Ajánlott: