A Kiszáradás Jelei

Videó: A Kiszáradás Jelei

Videó: A Kiszáradás Jelei
Videó: +mentők 3. rész - Mi a teendő kiszáradás esetén? 2024, Március
A Kiszáradás Jelei
A Kiszáradás Jelei
Anonim

Az egészséges és szép megjelenés érdekében legalább 1,5-2 liter vizet kell innunk naponta. Egy vagy másik okból azonban a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő folyadékot, ami kiszáradáshoz vagy úgynevezett kiszáradáshoz vezet.

A kiszáradás olyan állapot, amelyben a test folyadékszintje minimális. Kiszáradás esetén a test által kiválasztott folyadék mennyisége nagyobb, mint a felvett mennyiség. Ez viszont zavarhatja a test bizonyos folyamatainak normális olvasását.

A kiszáradás két típusra osztható, akut és krónikus. Az első, meglehetősen veszélyes típust a bevitt folyadék mennyiségének drasztikus csökkenése jellemzi, ebben az esetben sürgős intézkedéseket kell hozni.

A krónikus kiszáradásban szenvedők gyakoribbak. A tartósan kissé csökkent folyadékmennyiség jellemzi a testben, és nem olyan veszélyes, mint az akut kiszáradás, mert egy bizonyos idő elteltével a test alkalmazkodik ehhez a helyzethez.

Számos alapvető jel utalhat arra, hogy kiszáradásban szenved. A száraz bőr, az étvágytalanság, a torok kiszáradása, az ajkak felrepedése mind arra utal, hogy gyakrabban kell vizet inni. Gyakran égő és száraz szemek, bőrpír, általános fáradtság és alig észrevehető fejfájás kísérik őket.

Vizet inni
Vizet inni

A vizelet színe szintén a kiszáradás indikátora. Általában bizonyos ételek (például répa, áfonya és más természetesen vörös ételek) és gyógyszerek elfogyasztása után változik, de ha még nem vette be őket, és a vizelete sötétebb, akkor ez azt jelentheti, hogy kiszáradt.

Általában kevésbé súlyos dehidratáció esetén elegendő a normál állapotba kerüléshez szükséges folyadékok beszerzése.

Ha a kiszáradás kissé súlyosabb, az áldozat lázat, fáradtságot, súlyos fejfájást, székrekedést és gyors légzést tapasztal. Ebben a helyzetben nagy mennyiségű folyadékot és elektrolitot kell bevenni, hogy ne súlyosbítsák az állapotot.

De ha a dolgok kiszabadulnak a kezéből, és a kiszáradás nagyon súlyos, hányás, izomgörcsök, homályos látás és akár eszméletvesztés is megfigyelhető.

Ebben az esetben azonnal folyadékot kell bevenni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a halálos következmények időben történő elkerülése érdekében.

Ajánlott: