Milyen Gyakran Kell Felkeresnie Egy Nőgyógyászt?

Tartalomjegyzék:

Videó: Milyen Gyakran Kell Felkeresnie Egy Nőgyógyászt?

Videó: Milyen Gyakran Kell Felkeresnie Egy Nőgyógyászt?
Videó: Tünetek, amelyek bajt jeleznek a nőknél | HáziPatika 2024, Március
Milyen Gyakran Kell Felkeresnie Egy Nőgyógyászt?
Milyen Gyakran Kell Felkeresnie Egy Nőgyógyászt?
Anonim

A rendszeres megelőzés az egészségünk legfontosabb gondja. Súlyos egészségügyi problémákat takarít meg számunkra, vagy lehetővé teszi a már meglévő embriók befogását. Évente legalább egyszer meg kell látogatnunk személyes orvosunkat, figyelemmel kell kísérnünk a vérnyomást, vérvizsgálatokat kell végeznünk, hogy megmutassuk testünk állapotát.

Fontos megelőzés, amelyet a nők soha nem hagyhatnak ki - nőgyógyászati vizsgálatok. Létfontosságúak, mert rendszeres ellenőrzéssel megvédhetjük magunkat a rendkívül súlyos betegségektől, még a ráktól is. Egy kérdés, amelyre sok nő nem tudja a választ - milyen gyakran látogatja a nőgyógyászt?

Igen menj nőgyógyászhoz csak akkor ajánlott, ha panaszai vannak. Ennek oka - sok súlyos betegség nem okoz tüneteket az elején. Ilyen például az endometriózis, más cisztás képződmények, mióma, gyulladás, sőt rosszindulatú daganatok is.

Évente legalább egyszer fontos, még tünetek nélkül is, igen meglátogat egy nőgyógyászt. Ultrahanggal megvizsgálja, hogy nincs-e változás a petefészekben és a méhben. Mikrobiológiai mintát és kenetváladékot fog venni. A mikrobiológia és a citoszirom egyaránt elengedhetetlen - az első teszt kimutatja a magzati gombás fertőzéseket és megmutatja azok pontos megjelenését, és a PAP-teszt, mivel a kenet is ismert, elismert módszer nemcsak a méhnyakrák diagnosztizálására, hanem a megelőzésére is. az egyik leggyakoribb rák a nőknél.

fájdalom a nőgyógyásznál
fájdalom a nőgyógyásznál

Az ultrahang azért fontos, mert pontos információt nyújt a reproduktív szervekről. Ezen képalkotó berendezés segítségével tisztán képet kaphat arról, hogy a petefészkek és a méh pontosan hogyan működnek - képződnek-e ciszták, vannak-e tüszői, van-e petesejtje, van-e reproduktív betegségei.

A fentiek mindegyike, ha nem kezelik, súlyos problémákhoz vezethet, amelyeket a betegség előrehaladtával nehéz kezelni - például a korán kezelt endometriózis nem vezet a petefészek-tartalék károsodásához vagy az adhéziókhoz.

Évente egyszer kötelező profilaxis nőgyógyásznál, legjobb - 6 havonta egyszer. Egy másik iránymutatás - amikor a nőgyógyász kenetvizsgálatot végez, a patológusnak meg kell magyaráznia az eredményeket, amikor célszerű a következőt elvégezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha ez a teszt tökéletes, akkor kihagyhatja a megelőzést. Ne feledje azt is, hogy nőgyógyászati vizsgálatot kell végeznie nemcsak megelőzően, hanem minden alkalommal, amikor bármilyen panasza van.

Nőgyógyászati vizsgálatok

Az orvos ajánlásai szerint a 21-65 éves nőknek napi kismedencei vizsgálatokat és kötelező citoszírokat kell elvégezniük. A humán papillomavírus teszt felvétele 30 év felett is ajánlott. Ezen életkor után kötelező a mellvizsgálat. Az orvos belátása szerint különféle nemi úton terjedő betegségek vizsgálatát is előírják.

Minden éves nőgyógyászati vizsgálatnak tartalmaznia kell az anamnézis felvételét, az ultrahangvizsgálatot, a tapintást. Az orvos meg fogja vizsgálni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra.

Felkészülés nőgyógyászati vizsgálatra

Jó, hogy a nőgyógyászati vizsgálatot nem menstruációs vérzés során végzik. Fontos megjegyezni, hogy a menstruáció nem indokolja a sürgős vizsgálat elhalasztását, de eltéréseket okozhat a kenet eredményében.

Maga a vizsgálat előtt néhány szabályt be kell tartani: a vizsgálat előtt 24 órával nem szabad hüvelyi zuhanyt használni; ne használjon tampont; hüvelyi gyógyszerek; különféle hüvelyi porok vagy spray-k.

A szexuális közösülés szintén tilos 24 órával a vizsgálat előtt (különösen, ha colposcopia készül). A vizsgálat előtt ki kell üríteni a hólyagot a kellemetlenség csökkentése érdekében.

Vannak olyan speciális esetek, amikor nem ajánlott nőgyógyászati vizsgálat elvégzése:

1. Sérült érzelmi, mentális vagy fizikai állapot.

2. Aktív hüvelyi fertőzés jelenléte.

3. Menstruáció (ha kenést végeznek).

4. Hüvelyfoltok, hüvelytabletták vagy tamponok használata kevesebb mint 24 órával a vizsgálat előtt.

Kockázatok a nőgyógyászati vizsgálat során

A rutinszerű nőgyógyászati vizsgálat során nincsenek kockázatok a nő egészségére. Kenet vagy kolposzkópia következtében előfordulhat némi kényelmetlenség, valamint enyhe vérzés. Ez a vérzés teljesen normális, és a méhnyak felső rétegének enyhe hámlásának köszönhető. Egy napon belül alábbhagy.

Nőgyógyász vizsgálata
Nőgyógyász vizsgálata

Első látogatás a nőgyógyásznál

Sok fiatal lány kíváncsi arra, mikor kellene megtenni és megtenni ezt a lépést első látogatása nőgyógyásznál. A szakértők általában azt javasolják, hogy az első látogatás 13 és 15 év közötti legyen. Válasszon egy jó nőgyógyászt, akiben megbízhat, és egyeztessen időpontot.

Fontos, hogy a fiatal lány megválaszolja a nőgyógyász minden kérdését, ne aggódjon, mert a kellemetlenség néhány meghatározatlan témát hagyhat maga után, amelyek komoly szerepet játszanak a leendő nő fejlődésében.

Nemi aktus után a nőgyógyász látogatása minden évben megkövetelt.

Ajánlott: