Ritka Menstruáció

Videó: Ritka Menstruáció

Videó: Ritka Menstruáció
Videó: Mikor fordulj orvoshoz menstruációs problémáiddal? 2024, Március
Ritka Menstruáció
Ritka Menstruáció
Anonim

A menstruációt a méh belsejét borító bélés egy részének elvesztése okozza. A menstruációs ciklus után ez a nyálkahártya fokozatosan megvastagszik, hogy optimális feltételeket biztosítson egy esetleges terhesség számára. Ha a petesejt nem megtermékenyül egy bizonyos ponton, a hormonok hatása alatt megkezdődik a felesleges nyálkahártya hámlása, amely a nemi szervek vérzésével és így minden hónapban megnyilvánul.

Normális esetben a ciklus 3-7 napig tart, és előfordulásának intervalluma (az elsőtől az első napig) a legtöbb nőnél 25 és 34 nap között változik. A vérveszteség minden időszakban körülbelül 25-75 milliliter, de még mindig minden túl egyedi.

Ritkán a menstruációt oligomenorrhoának is nevezik, és ez nem mindig egészségügyi probléma. Ez az állapot normális a pubertás és a menopauzába lépő nők esetében.

Oligomenorrhoában a menstruáció nagyon hosszú ideig jelentkezik. Túl kevés vér szabadul fel, a pattanások gyakran megjelennek az arcon, a háton és a mellkason. A menstruáció 35 napról fél évre késhet. Ez azt jelenti, hogy az éves menstruáció száma is kevesebb.

Az orvosok többsége nem tartja betegségnek vagy komoly problémának az oligomenorrhea-t. Nem mindig szükséges elkezdeni a kezelést, de ha szükséges, hormonális tablettákat írnak fel a menstruációs ciklus szabályozására.

Étvágytalanság
Étvágytalanság

A ritka menstruáció leggyakoribb oka a hormonális egyensúlyhiány, a petefészek-betegség, a pajzsmirigy diszfunkciója, a cukorbetegség, a méhbetegség vagy az étvágytalanság. Külső tényezők, például a szabálytalan étkezés, a hirtelen fogyás vagy a stressz szintén okozhatnak oligomenorrhea-t.

Az intenzív sport és megerőltető testmozgás szintén befolyásolja a menstruációs ciklust. Sok sportoló és szigorú diétát folytató nő ritka menstruációtól szenved.

Mint már írtuk, oligomenorrhoea esetén a kezelés gyakran nem szükséges, ha a nő teherbe esik és szül. Meddőség esetén kezelésre van szükség. Az általános egészségi állapot tisztázása érdekében a bazális hőmérsékletet 3-4 hónapig kell mérni. Gyakran a hosszan tartó petefészek-ciklus ellenére a sárgatest kórosan rövidített fázisa található.

Ajánlott: