Menorrhagia

Tartalomjegyzék:

Videó: Menorrhagia

Videó: Menorrhagia
Videó: Menorrhagia, Heavy Periods (Medical 3D Animation) 2024, Március
Menorrhagia
Menorrhagia
Anonim

A normális menstruáció körülbelül 28 naponta jelentkezik, 4-5 napig tart, és 60–250 ml teljes vérveszteség jellemzi. A menstruációs ciklusok lehetnek szabálytalanok és szabályosak, fájdalmasak vagy fájdalommentesek, rövidek vagy hosszúak, de mégis normálisnak tekinthetők.

A menorrhagia súlyos menstruáció, amely 8 napnál tovább tart, egy órán át áztatja a kötést vagy a tampont, vagy nagy vérrögök kísérik.

Szinte minden nő egy bizonyos menstruációs időszakot kap reproduktív éveiben. Néhány nőnek havonta hasonló nehéz időszakai vannak.

A menorrhagia okai

Bizonyos esetekben a menorrhagia továbbra sem világos. Az esetek körülbelül 80% -ában azonban a menorrhagiát a méh mióma és a hormonális egyensúlyhiány okozza.

A menorrhagia első és fő oka a hormonális egyensúlyhiány. Normális menstruációs ciklus alatt a progeszteron és az ösztrogén egyensúlya szabályozza a méh felszíni rétegének kialakulását, amely a menstruáció során hámlik le.

Ha a hormonális egyensúly megzavaródik, ez a felszíni réteg túl sokat növekszik és leesik a menstruáció során, ami súlyos vérzést vált ki. Ez leggyakrabban a menopauzába lépő fiatal lányok vagy nők körében fordul elő.

A méh mióma jóindulatú daganatok, amelyek a reproduktív években jelentkeznek. A mióma nagyobb mértékű és elhúzódó vérzést okozhat. A menorrhagia másik oka a polipok - szintén jóindulatú képződmények a méh falán.

A következő lehetséges petefészek-ciszták. Ezek folyadékkal töltött tasakok, amelyek a petefészken vagy a petefészekben alakulnak ki. Jóindulatúak és ritkán okozhatnak súlyos menstruációt.

Néha a fogamzásgátló tabletták nagyobb vérzést okoznak. Ezekben az esetekben el kell távolítani őket. Bizonyos gyógyszerek, endometriózis, vese- és májbetegségek szedése esetén a pajzsmirigy problémákat okozhat menorrhagia.

A legsúlyosabb esetekben annak oka menorrhagia a rák egyes típusai - a méh, a petefészek és a méhnyak rákja súlyos vérzéssel előfordulhat.

A menorrhagia tünetei

Az első és legfontosabb tünet a menorrhagia az a súlyos menstruációs vérzés, amely körülbelül egy órán át áztatja az egészségügyi betétet / tampont több egymást követő órán keresztül.

Menorrhagia
Menorrhagia

Egyéb kritériumok, amelyekről beszélhetünk menorrhagia a menstruáció 8 napnál hosszabb; szabálytalan kezdet és vég időszakok; vérzés nagy vérrögökkel; állandó fájdalom az alsó hasban egy ciklus alatt. Bármely rendellenes menstruációnak oka lehet a nőgyógyászhoz fordulni a szövődmények elkerülése érdekében.

A menorrhagia diagnózisa

A diagnózist egy nőgyógyász végzi, aki a fenti tünetek alapján megállapítja a menorrhagia. Mivel a menorrhagia nem betegség, hanem jelenlétének tünete, a szakembernek további vizsgálatokat kell végeznie annak megállapítására, hogy mi a probléma.

Menorrhagia kezelése

A kezelés menorrhagia Kétféle típus létezik - orvosi és sebészeti. A fogamzásgátló tablettákat számos nőgyógyászati probléma megoldására használják, ideértve a menorrhagiát is. Szabályozzák az ovulációt és a menstruációt. A menorrhagia okától függően vas-kiegészítőket, progeszteront stb.

A műtéti kezelés a méhnyak kitágításából és annak külső rétegének kaparásából áll, amely súlyos vérzéssel jár; az endometrium eltávolítása; polipok eltávolítása; a méh eltávolítása.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!