Hogyan Befolyásolja A Dohányzás Az Agyat

Videó: Hogyan Befolyásolja A Dohányzás Az Agyat

Videó: Hogyan Befolyásolja A Dohányzás Az Agyat
Videó: 9 ok, amiért a Dohányzás Egészséges! 2024, Március
Hogyan Befolyásolja A Dohányzás Az Agyat
Hogyan Befolyásolja A Dohányzás Az Agyat
Anonim

A tüdőrák, a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdő emfizéma és a tragikusan magas halálozási arány mindezek következményei - szinte egyetlen írástudó sem ismeri a károkat, amelyek dohányzó alkalmazzák a légzési és kardiovaszkuláris rendszerekre. Nem titok, hogy a dohányfüst következtében a torok és a szájüreg rákja, az íny és a fogak károsodása, a rossz bőrállapot.

Úgy tűnik azonban, hogy ritkán gondolkodunk azon, hogy a dohányzás hogyan működik egy másik fő szerven - az agyon.

Nem nehéz ezt feltételezni ott a dohányfüst káros. A dohányzás összehúzza az ereket, ami csökkenti az agy öntözését. Ehhez hozzátéve a tüdő romló állapotát, az agy oxigénellátása hosszú ideig akadályozott - ami a teljesítmény csökkenéséhez vezet a dohányzás esetleges abbahagyásához. Kiderült azonban, hogy a dolgok még rosszabbak:

A dohányzás állandó változásokat okoz az agykéregben.

Ez Edinburgh és Montreal tudóscsoportjai által végzett kutatás szerint. A kéreg az agy külső rétege. Az értelmet meghatározó funkciókat látja el, mint például a memória, a nyelvi készségek és az észlelés.

Cigaretták ártalma
Cigaretták ártalma

A tanulmány 224 férfira és 260 nőre épült, akik körülbelül 73 évesek voltak. Három csoportba sorolták őket - aktív dohányosok, volt dohányosok és azok, akik még soha nem dohányoztak. Az eredmények egyértelműek - még a volt dohányosoknál is vékonyabb a kéreg, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.

A kéreg sűrűségének és vastagságának csökkenése természetesen összefügg a memória és az információfeldolgozás képességével. Állandó problémák - a kéreg helyreállítása nem valószínű, még akkor sem, ha feladja a rossz szokást. Noha néhány ember részleges gyógyulást mutat a kéreg vastagságában, a változások általában tartósak - a vastagság csökken még azoknál az embereknél is, akik 25 vagy több évvel ezelőtt abbahagyták a dohányzást.

Végül is - egy reménysugár!

Ne cigarettázz
Ne cigarettázz

Bár hajthatatlanok a viszony között dohányzó és a kéreg elvékonyodása, a tudósok elismerik, hogy az életkor előrehaladtával elvékonyodik, még csak egyetlen elfüstölt cigaretta nélkül is. Vagyis a fiatalabb dohányosoknál a változások nem annyira jelentősek, és függ a napi elszívott cigaretták mennyiségétől. Hosszú távon azonban a dohányfüst kognitív degradációhoz vezethet!

Ajánlott: