A Fizikai Aktivitás Hiányának Következményei

Videó: A Fizikai Aktivitás Hiányának Következményei

Videó: A Fizikai Aktivitás Hiányának Következményei
Videó: A fizikailag aktív életvezetés alapjai – a fizikai aktivitási piramis (7-8. osztályos korcsoport) 2024, Március
A Fizikai Aktivitás Hiányának Következményei
A Fizikai Aktivitás Hiányának Következményei
Anonim

Manapság a legtöbb embernek nehéz odafigyelni az egészségére, és ez a legfontosabb. Az egészséges étrend követése mellett rendkívül fontos a fizikai aktivitás hangsúlyozása.

Az ülés a 21. század csapása - az ágyból felérve munkába menet ülő helyzetben találjuk magunkat, majd 8 órát töltünk az íróasztal mögött, hazatérve pedig a kanapén ülünk a tévé előtt. Ez egy ördögi kör, amely sok kárt okozhat a szervezetben.

A legtöbb nő túlságosan elfoglalt az általuk gyakorolt szakmával, a ház takarításával, főzéssel, gyermekneveléssel és számtalan egyéb családi tevékenységgel, amelyekre ritkán jut idő arra, hogy gondoljanak magukról.

Ha azonban fizikailag és mentálisan is jól akarja érezni magát, akkor fontos hangsúlyozni a fizikai aktivitás és nem csak bosszantó és fájdalmas diétákba kezdeni. Íme néhány igazság a fizikai aktivitásról, amelyet idővel bebizonyítottak, és amelyeket tudnia kell:

A fizikai aktivitás hiánya hozzájárul számos betegség kialakulásához vagy a már megnyilvánult betegségek súlyosbodásához. Különösen fontos a túlsúlyos vagy cukorbetegek számára.

Sport
Sport

A szisztémás fizikai aktivitás kimeríthetetlen forrása az egészségnek, vitalitásnak, erőnek, fiatalságnak és szépségnek minden ember számára.

A fizikai aktivitás hiánya, különösen a 25-30 év közötti embereknél, elhízáshoz, lehajláshoz, a nőknél a narancsbőr megjelenéséhez, a fiatalos bőr megjelenésének elvesztéséhez és még sok máshoz vezet. A fizikai aktivitás hiánya miatt az elfogyasztott kalóriákat nem lehet elégetni, ami a felesleges kilók hízásának egyik fő oka.

A szívroham kockázata lényegesen nagyobb azoknál az embereknél, akik több időt töltenek ülő helyzetben. A szív- és érrendszeri balesetek következtében bekövetkező korai halálozás kockázata nagyobb az immobilizációval.

Általában a mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli az idő előtti halálozás kockázatát nemcsak szívproblémák, hanem számos más egészségügyi probléma következtében is. Sajnos a tudósok szerint a munka utáni aktivitás nem elegendő ahhoz, hogy kompenzálja az egész napos íróasztalnál ülést.

A hosszan tartó ülés a vérkeringést is rontja. Ha a test egész nap ülő helyzetben van, az izmok ellazulnak, és idővel a vérkeringés jelentősen romlik. A vér fokozatosan elakad a lábakban, és duzzadni kezdenek, tágult erek figyelhetők meg, amelyek a vér pangásának súlyos jelei. Egy rövid séta vagy minden órás ülés segíthet enyhíteni ezt az egyébként súlyos problémát.

Az ülés eredményeként megnő a különféle krónikus betegségek kialakulásának kockázata. A WHO szerint a vastagbélrák és az emlőrák eseteinek nagy százaléka ülő életmód eredménye.

Nem kell 1-2 órát tölteni az edzőteremben, vagy ennyi időt más sportra fordítani. A fizikai tevékenység magában foglal minden mozdulatot, például sétálást, táncot, a ház takarítását, kimenést a természetbe vagy az udvaron végzett munkát. Ennek a fajta fizikai tevékenységnek azonban mindennaposnak kell lennie.

Az úszást, a futást és a síelést az egyik legjobb sportágnak tartják, amelyben gyakorlatilag testének összes izma részt vesz.

Ha nincs elég ideje edzőteremben edzeni, egyszerűen végezhet 15 perces kocogást vagy 30 perces séta gyorsabb sétával. Ha hosszabb ebédszünetet tart, próbáljon kimenni és sétálni, és ne újra a számítógép előtt töltse szabadidejét. Amikor csak lehetséges, próbáljon fizikailag aktív lenni, hogy a túlzott ülések ártalma csökkenhessen.

Ha életstílusát mozgásszegényként definiálják, ne rohanjon azonnal nagy terheléssel. Kezdje könnyebb fizikai aktivitással és rövidebb ideig, és fokozatosan növelje mind az időt, mind a terhelést.

A fizikai aktivitás hiánya nagyon súlyos következményekkel járhat a cukorbetegségben szenvedők számára, mivel növeli a vércukorszintet és rontja a szervezet inzulinérzékenységét. Úgy gondolják, hogy a vacsora utáni rövid séták javítják az inzulinrezisztenciát és javítják a cukorbetegek állapotát. Még akkor is, ha nem ettől az alattomos betegségtől szenved, kerülje az ágyba kerülést, amint evett, mert a szervezetnek nehézségei vannak az élelmiszer feldolgozásával. Bélrendszeri kényelmetlenség, puffadás és alvási problémák jelentkezhetnek.

Noha a mindennapi rutin egyre elfoglaltabb, az idő pedig egyre korlátozottabb, próbáljon meg maradni fizikailag aktív és állítsa be az ütemtervet úgy, hogy minden nap mozogjon. Ez megvédi Önt a későbbi életben számos egészségügyi problémától.

Ne feledje, hogy miután előfordulnak, egyes betegségek nem gyógyíthatók. Fogadjon a megelőzésre, amely a legjobb módszer a gyógyszerek elkerülésére és a minőségi életmód fenntartására.

Ajánlott: