Szívroham

Tartalomjegyzék:

Videó: Szívroham

Videó: Szívroham
Videó: Túlélő Ancsával - SZÍVROHAM EZERREL :( 2024, Március
Szívroham
Szívroham
Anonim

Szívinfarktus, vagy ismertebb nevén szívroham, súlyos szívbetegség, amely a szív egy részének véráramlásának megszakadásával jár, amelynek következtében a sejtek elpusztulnak. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha az artéria átjárhatósága a vérrög jelenléte miatt romlik. Ritkán az artéria átjárhatóságát károsíthatja a hosszan tartó görcs.

A szívroham okai

Mint megjegyeztük, a leggyakoribb oka annak szívroham a koszorúerek érelmeszesedése. Amikor a zsírlerakódások és más anyagok lerakódnak az erek falában, azok megvastagodnak és keskenyednek, ezt az állapotot ateroszklerózisnak nevezik. Idővel eltömődnek, így megállítva a véráramlást, és amikor ez a koszorúerekben történik, szívroham.

A szívroham tünetei

A tünetek hirtelen kezdenek megjelenni, gyakran nyugalomban (éjszakai alvás közben). A fő tünet a mellkasban, a szív körül jelentkező súlyos fájdalom, amely a bal alsó állkapcsra, a nyakra, a vállra, a karra, ritkábban a test hátsó és jobb felére terjed. A fájdalom 20-30 perctől több óráig tart. Általában erős, és a szenvedőnek nincs elegendő levegője.

Néha a fájdalom összetéveszthető a fekély vagy a gyomorhurut fájdalmával. Bizonyos esetekben a betegek súlyos hirtelen légszomjra panaszkodnak, de nincs fájdalom. Lehet, hogy eszméletvesztés, nehéz beszédet folytatni. A tünetek agyvérzésre hasonlíthatnak.

Szívroham
Szívroham

Különböző tünetek jelentkezhetnek, például rossz közérzet, izzadás, hányinger, hányás, gyomorpanaszok vagy gyomorégés, felső hátfájás.

Ha Ön vagy egy szeretett személye bármelyik tünetet észleli, azonnal hívjon mentőt vagy háziorvost. Időközben a betegnek nem szabad semmilyen ürüggyel tartózkodnia, ez végzetes lehet. Még akkor is, ha csak kétségei vannak afelől szívroham, az illetőt szívrohamként kell kezelni.

Amikor orvos jön, diagnosztizálja és megteszi a szükséges intézkedéseket. Fontos tudni, hogy a szívinfarktusos betegeket kórházi körülmények között kezelik. Szívroham után az emberek rehabilitáción és képzésen mennek keresztül, amelyet szakemberek ajánlására és felügyelete mellett végeznek.

Kit fenyeget a szívroham?

Az egyik fő tényező a valószínűség 45. évfordulója utáni életkor szívroham növekedni kezd, és a férfiaknál nagyobb, mint a nőknél.

Dohányzó
Dohányzó

További tényezők az öröklődés, különösen a férfi apa, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, beleértve a passzív dohányzást, az iszkémiás szívbetegség családi kórtörténete, elhízás, stressz, alkoholfogyasztás és mások.

Az egészséges életmód meghatározza a szívroham alacsonyabb kockázatát is. A fizikai aktivitású emberek kockázata alacsonyabb. Érdekes megjegyezni, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek a magas kockázatú csoportokba tartoznak. Ennek oka valószínűleg a jövőbeni alacsonyabb átlagos társadalmi helyzet. Nagy kockázati tényező a mellbéka jelenléte.

A szívroham diagnózisa

Ha kétségei vannak afelől szívroham vizsgálatokat a kórházi tartózkodás kezdetétől és a következő napokig végezzük. A szívenzimeket azért tesztelik, mert amikor a szívizom károsodik, az izomfehérjék bejutnak a véráramba, és tesztelhetők. Az előírt egyéb vizsgálatok a koszorúér-angiográfia, az echokardiogram, az EKG.

Szívroham kezelése

Először is vérlemezke-gátló szereket alkalmaznak a vérrögképződés megakadályozására. Javul a szívizom oxigénellátása, gyógyszereket adnak a rendellenes szívritmus megelőzésére és olyanok, amelyek csökkentik az izom oxigénigényét. A fő terápiás minimum szívroham magában foglalja az oxigén, a nitroglicerin beadását a nyelv alatt, fájdalomcsillapítást és az aszpirin beadását.

Az alkalmazott kezelés célja a szívizom véráramlásának mielőbbi javítása és helyreállítása. Ez korlátozza a károsodás mértékét és megőrzi a szív pumpáló funkcióját.

Szívroham megelőzés

Futás
Futás

45 éves korának elérése után konzultálnia kell személyes orvosával arról, hogy milyen intézkedéseket tehet a szívroham megelőzésére.

A rendszeres megelőző vizsgálatok azonosíthatják a kockázati tényezőket és kezelhetik őket a szívroham megelőzése érdekében. Természetesen, ha jól akarja érezni magát, akkor fontos a fizikai forma.

A sport, a vitaminok, az egészséges testsúly fenntartása és itt vannak a védelem fő tényezői. A dohányzásról való leszokás és az alkohol csökkentése is segít. Szívroham után fontos csökkenteni a test teljes zsírmennyiségét, így teheti meg:

1. kerülje a sült ételeket;

2. csökkentse a sütemények, chipsek, sütemények stb.

3. Fogyasszon kis adag húsokat, főzés előtt távolítsa el belőle az összes zsírt.

Fontos tényező a cellulóz fogyasztása: teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcsök, zöldségek, borsó, bab, lencse és hasonlók. Csökkentse a lekvárt és a sót.

Mindig a legjobb konzultálni kezelőorvosával, ha gyanítja, hogy veszélyben van.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: