Thrombus

Tartalomjegyzék:

Thrombus
Thrombus
Anonim

A vérrög egy vérrög, amely a keringési rendszerben helyezkedik el. Ez az állapot súlyos fájdalmat okozhat, beleértve a tüdőembóliát, a tromboflebitist és agyvérzést.

A vérrögképződés a vér alvadási tulajdonságának köszönhető. Ez a képesség, mint tudjuk, rendkívül fontos, mivel megakadályozza a teljes szivárgást súlyos sérülésekhez vezető balesetek során.

Egyes jelenségek miatt azonban a vér túlságosan megvastagodhat, ami után vérerek összegyűjtése figyelhető meg az ér egy bizonyos területén. Ez a felhalmozódás néven ismert trombus, amely szerkezetétől függően lehet keverhető vagy egyszerű.

Bármi legyen is a vérrög, korlátozást és leállást okoz a véráramlásban. Eközben a szomszédos szövetek oxigén és tápanyagok nélkül maradnak. A vérrögök kialakulása trombózist okoz. Ez a betegség egy vérrög képződése, amely megzavarja a véráramlást.

Ha a vérrög az artéria belső részének több mint 75 százalékát foglalja el, akkor csökken a szövet vérellátása, és panaszok jelennek meg, amelyek a csökkent oxigéntartalomra emlékeztetnek. Ha az elzáródás meghaladja a 90 százalékot, az oxigén teljes hiányához vezet, ami viszont sejtpusztuláshoz vezet.

A vérrögök típusai

Sajnálom vérrögök kizárólag vérlemezkékből vagy eritrocitákból állnak, míg a kevertek fibrinhálózatban lévő vörösvértestekből, leukocitákból és vérlemezkékből állnak. Vegyes vérrögök találhatók az artériákban, a nagy vénákban és az aneurysmákban.

Tíz-húsz centiméter hosszúságot érnek el. Ezek egy fejből, egy testből és egy farokból állnak. Nagyon könnyen elválnak a rögzítés helyétől, és emboliókat okoznak.

Lefekvés
Lefekvés

Viszont az egyszerű vérrögök két alfajra oszlanak - fehérre és vörösre. Fehér vérrögök keletkeznek, amikor a vérlemezkék az erek belső falán lévő területhez kapcsolódnak.

Ez a jelenség gyakoribb a kis erekben, különösen az artériákban és a kapillárisokban. A fehér alvadék száraz és törékeny. Egyenetlen felületük van. Kompakt csomagolásúak, kissé megsemmisültek és elvesztették határaikat, vérlemezkéket.

Nagyobb vénákban a vörösvértestek felhalmozódása figyelhető meg nem messze a szelepektől. Aztán van egy vörös vérrög. Nagyon veszélyesek, mert néha elválnak a képződési területüktől, jelentős ereket mozgatnak és eltömítik.

A vörös vérrögök több tíz centiméter hosszúságot is elérhetnek. Csak fejükkel kapcsolódnak az érrendszerhez. Viszonylag rugalmasabbak, mint a fehér vérrögök. Ezenkívül sima és fényes felületük van.

A trombus kialakulásának okai

Megalakulása vérrögök heterogén tényezők határozzák meg. Egyrészt a szervezet magas koleszterinszintje okozhatja őket. A koleszterin lerakódása az erek átmérőjének szűküléséhez vezet, ami viszont az alvadékok megjelenésének előfeltétele.

További tényezők, amelyek meghatározzák a vérrögök képződését, a stresszes mindennapi élet, a dohányzás, a mozdulatlanság, bizonyos gyógyszerek szedése, műtét, egyes specifikus betegségek, vírusfertőzések, orális fogamzásgátlók szedése, időskor, hosszan tartó ágynyugalom, gyakori légi utazás és még sok más. Ebben az esetben még a családi teher is döntő lehet.

A trombus diagnózisa

A jelenlétének diagnosztizálása trombus a szervezetben, szakembernek kell megvizsgálnia. A vizsgálat általában fizikai vizsgálattal kezdődik, beleértve a tapintást is. Nagyon gyakran a vérrög megjelenése a végtagokban az érintett terület duzzadásához és a bőr színének megváltozásához vezet.

Az orvos általában laboratóriumi vizsgálatokat és a thrombocyta-folyamat megfigyelését írja elő. Mágneses rezonancia képalkotás, ventilációs vizsgálat, számítógépes tomográfia, venogram stb. Is rendelhető.

Vérrögök kezelése

Attól függ trombusokkialakult, az orvos elkészít egy kúrát. Ha az állapot nem súlyos, a szakemberek olyan gyógyszereket írnak fel, mint a heparin és a warfin, amelyek csökkentik a véralvadást, és megakadályozzák a már megjelent vérrög növekedését is.

A heparin bevétele után azonban fenntartó antikoaguláns kezelés szükséges több hónapig. Ha vérrög van a lábakon, ajánlott laza és rugalmas zoknit is viselni, mivel ez segít csökkenteni a duzzanatot.

Néha műtétre van szükség, és ezt a manipulációt leginkább akkor hajtják végre, amikor a vérrög eltömíti a medence vagy a has vénáját.

Trombus megelőzés

Sport
Sport

A vérrögképződés megelőzése érdekében néhány egyszerű szabályt be kell tartania. Először is rendszeresen mozognia kell, és kerülje a hosszú ideig tartó fekvést a TV előtt.

Abban az esetben, ha a nap nagy részében ülő helyzetben kell lennie, akkor legalább próbálja meg időről időre kissé megmozgatni a lábait.

Ne viseljen feszes és szoros ruhát, különösen szűk zoknit. Próbáljon több folyadékot inni, és csak nem szteroid gyulladáscsökkentőket használjon.