A Nanorészecskék Elpusztítják Az Artériás Plakkokat

Videó: A Nanorészecskék Elpusztítják Az Artériás Plakkokat

Videó: A Nanorészecskék Elpusztítják Az Artériás Plakkokat
Videó: A nárcisztikus gyűlöli a karácsonyt, a szülinapot és a boldog embereket 2024, Március
A Nanorészecskék Elpusztítják Az Artériás Plakkokat
A Nanorészecskék Elpusztítják Az Artériás Plakkokat
Anonim

A nanorészecskék megtisztítják az artériákat a koleszterin plakkoktól az AFP szerint. A nanorészecskék hatása olyan lesz, mint a miniatűr drónoké - magyarázzák a tudósok.

Ebben a szakaszban a módszert csak rágcsálókon tesztelték. Részletesebb kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy ez a módszer alkalmazható-e emberekben.

A tudósok nagyon remélik, hogy a koleszterin plakkok artériákból való eltávolításának megfelelő módja lehet az érelmeszesedés elleni küzdelem. Ez a betegség a világ számos országában a vezető halálokok közé tartozik - tette hozzá az AFP.

A tanulmány egyik vezetője Omid Farohzad, aki a Harvard Orvosi Intézetben dolgozik. Először nanorészecskéket alkalmaznak az állatok érelmeszesedésének korlátozására - magyarázza a szakember.

Azt is elmondta, hogy a csapat képes volt nanotechnológiát alkalmazni a fertőzések kezelésére és az érelmeszesedésben szenvedő plakkok számának stabilizálására, és előrehaladott stádiumban. A tudósok ilyen irányú kutatása több évig tartott.

DNS
DNS

Ebben az esetben a Harvard szakemberei nanorugókat használtak - a cél az volt, hogy a kezelést közvetlenül a plakkok helyére vigyék. A kezelt rágcsálók egy részének megkeményedett az artériája, mert előrehaladott érelmeszesedésben szenvedett.

A tudósok az egereket innovatív nano-gyógyszeres kezelésnek vetették alá - ez öt hétig tartott. A kontroll csoportba tartozó rágcsálók nem estek át ilyen kezelésen.

Öt hét elteltével a nanorendszerekkel kezelt rágcsálók egészsége jó - az artériák helyreálltak, a plakkok száma stabilizálódott - közölték a kutatók.

Az egerekkel végzett kutatások és kísérletek minden bizonnyal biztatóak a szakértők számára, de szerintük a technológiát sokkal részletesebben kell tanulmányozni, mielőtt emberen tesztelhetnék. A Harvard szakembereinek teljes tanulmánya a Science Translational Medicine folyóiratban jelent meg.

Ajánlott: