Artériás Embólia

Tartalomjegyzék:

Videó: Artériás Embólia

Videó: Artériás Embólia
Videó: Хирургия артерий конечностей © embolism main arteries of the extremitie 2024, Március
Artériás Embólia
Artériás Embólia
Anonim

Az artériás embólia az artéria hirtelen elzáródása a szívben kialakult vérrög által. Ez a folyamat embolia néven is ismert a vérkeringés nagy körében, és a képződményt embolusnak nevezik.

Az artériák három - belső, középső és külső - rétegből állnak. A vér az artériákon át a szívből a test szerveibe mozog.

Mikor elérhető artériás embólia azonban megakadályozza az érintett rész szöveteinek vérellátását, ami viszont sok problémához vezet. Az állapot általában az agyi artériákat, a felső mesenterialis artériát, az alsó végtagok artériáit és a vese artériákat foglalja magában.

Az artéria teljes elzáródása esetén, amely hat-nyolc órán át tart, a test nehézségei olyan súlyosak lehetnek, hogy az érintett szövetek elpusztulnak. Ha például az úgynevezett carotis artériát érinti, a páciens stroke-ot kaphat.

Ha az állapot érinti az emésztőrendszer vérellátásáért felelős artériákat, a beteget a mesenterialis elégtelenség veszélye fenyegeti. Ha a veseartéria blokkolva van, lehetséges, hogy szívroham lép fel.

Az artériás embólia okai

Az artéria embolus általi elzáródását számos tényező okozhatja. A jelenség kockázati előfeltételei közé tartozik a hosszú fekvés, az állandó ülés, a sport hiánya, az elhízás.

Másrészt a kockázati tényezők közé tartozhat az életkor előrehaladása, a menopauza, a terhesség, a különböző fertőzések és a HIV, a fizikai trauma és még sok más.

Nem kizárt artériás embólia a családi teher miatt, így a család többi tagja is hasonló egészségügyi problémával küzdött.

Az artériás embólia tünetei

Panaszok, amelyek zavarják a beteget artériás embólia, elsősorban a folyamat lokalizációjától függ. Abban az esetben, ha az állapot a tüdő artériáit érinti, légszomj, mellkasi fájdalom vagy feszültség, köhögés, szédülés, szédülés, energiahiány, étvágyhiány jelentkezik.

Amikor az artériás embólia elfedi a végtagokat, gyors a pulzus, izomgörcsök, bizsergés, fájdalom, sokk, a bőr elszíneződése a fájdalmas területen, hideg kéz vagy láb, mozgási nehézség, munkaképesség romlása, bénulás és még sok más.

Embólia
Embólia

Az artériás embólia diagnózisa

Ha gyanítja a megjelenését artériás embólia haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a diagnózis megerősítéséhez vagy a gyanú kizárásához. Ebben az esetben az érsebész véleménye a meghatározó.

A diagnózist anamnézis, fizikális vizsgálat és különféle laboratóriumi vizsgálatok, vérgázelemzés, elektrokardiogram alapján állapítják meg. Az orvos további vizsgálatokat rendelhet el számítógépes tomográfiával és mágneses rezonancia képalkotással, röntgennel és egyebekkel.

Az artériás embólia kezelése

Miután az orvos megállapította a diagnózist, el kell kezdeni a kezelést. Maga a kezelés az elzáródás helyétől és az embólia nagyságától függ. Minél előbb azonosítják a problémát és megkezdik a kezelést, annál nagyobb az esély arra, hogy a végső prognózis pozitív lesz.

Lehetséges gyógyszereket felírni a képződés szabályozására, valamint a véráramlás gyorsabb helyreállítására egy adott testrészben. Súlyosabb esetekben azonban műtétre van szükség.

Amíg a páciens érzéstelenítés alatt áll (legyen az általános vagy helyi), egy kis bemetszést végeznek a szükséges területen, hogy a ballonkatétert az obstrukció eltávolítására lehessen használni. A bíróságot ezután egy főnök útján helyreállítják.

Az embólia kezelése megváltoztatja a beteg életmódját is. El kell kezdenie jobban vigyázni az egészségére, mozogni és lemondani az olyan káros szokásokról, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznem arról, hogy a megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárul a probléma kezeléséhez, valamint megakadályozza más embóliák kialakulását. A betegnek több hüvelyeset, napraforgómagot, tököt, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Különösen hasznosak a zöldek, például a kelkáposzta, a spenót, a csalán, a sóska.

Ajánlott: