Ebola

Tartalomjegyzék:

Videó: Ebola

Videó: Ebola
Videó: История Эболы 2024, Március
Ebola
Ebola
Anonim

Ebola az emberek és az állatok betegsége, amelyet az Ebola vírus okoz - az emberiség által ismert egyik leghalálosabb vírus. Az ebolát először 1976-ban említették meg, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban egyidejűleg kitörtek a járványok. Kongóban a betegség az Ebola folyó közelében fekvő városban fordul elő, ezért a vírus neve. Aztán több mint 600 ember megbetegedett, ebből csak 200 maradt életben.

Az ebola nagyon fertőző betegség. A fertőzés kezdeti periódusában a vírus hordozója minden testi váladékán keresztül - verejték, vér, vizelet, ürülék, sperma, nyál - ürítheti ki a vírusokat. Egy idő után a vírus elkezd kiválasztódni az epidermisz megsemmisült sejtjeibe, ami azt jelenti, hogy akkor még a bőrrel való érintkezés is fertőzést okozhat.

2014 elején járvány tört ki Ebola, és csak egy év alatt a vérzéses láz vírus több mint 10 000 ember életét követelte, szinte mindegyiket Nyugat-Afrikában. 9 országból összesen 24 000 ember fertőzött ezzel a járvánnyal.

Ebola fertőzés

Ebola vadállatok közvetítik. A fertőzött gorillák, majmok, sündisznók és antilopok eseteit eddig dokumentálták, de a tudósok úgy vélik, hogy a Pteropodidae család denevérei a vírus természetes gazdái.

Mint már említettük, a vírus az emberek között testváladékkal való közvetlen érintkezés útján terjed, de idővel az érintés is elegendő a fertőzéshez. A temetési szertartások és szertartások az ebola fertőzés miatt is veszélyesek, mert a vírus egy ideig a holt testben él.

A vírus nem terjedhet pénzzel való érintkezéssel, medencében úszással vagy élelmiszerbolt vásárlásával. A szúnyogok sem terjednek Ebola. A vírust szappannal és fehérítővel nagyon könnyen elpusztítják.

Az Ebola tünetei

A vírusnak való kitettségtől a tünetek kialakulásáig tartó időszak általában 2–21 nap. A tünetek hirtelen, hirtelen lépéssel kezdődnek, amelyet láz, fokozott fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, torokfájás és fejfájás jellemez. Ezt hányás, hasmenés és gyomorfájdalom követi.

A klinikai kép kialakulása során légzési nehézség és mellkasi fájdalom jelentkezhet, amelyet fejfájás és zavartság kísér. A betegek körülbelül felénél vörösödik a bőr, amelyet apró pattanások borítanak.

Ebola vírus
Ebola vírus

Egyes betegeknél belső és külső vérzés jelentkezhet, amely általában az első tünetek megjelenése után 5-7 nappal kezdődik. Minden betegben Ebola csökkent a véralvadás, és az esetek körülbelül 50% -ában nyálkahártya-vérzésről számolnak be.

A betegnek akár a szemfehérjétől is vérezhet.

A gyógyulás a tünetek megjelenése után 7 és 14 nappal kezdődik. Ha az eset halálsal végződik, akkor általában az első tünetek megjelenése után 6-16 nappal jelentkezik, és kritikusan alacsony vérnyomásnak köszönhető.

Az Ebola diagnózisa

A tünetek Ebola túl specifikusak ahhoz, hogy az orvos megjelenésük kezdetén diagnózist állítson fel. Azokat az embereket azonban, akik Afrika nyugati területeire utaztak és hasonló tüneteket kezdtek mutatni, azonnal elszigetelik, és a diagnózis megerősítésére teszteket rendelnek el.

Az Ebola kimutatásának legbiztonságosabb módja a vérvizsgálat, mivel a betegség tüneteit számos trópusi és fertőző betegségnek lehet összetéveszteni.

Ebola kezelés

Eddig nincs vakcina vagy kezelés Ebola. Az egyetlen dolog, amit a betegek számára meg lehet tenni, a folyadék infúziója a hasmenés és hányás okozta kiszáradás leállítására. A betegeket szigorú karantén rendszer alá helyezik.

Oltásokat fejlesztenek, de tömeges felhasználásra még nem bocsátottak ki semmit. A gyógyszergyárak és a tudományos szervezetek azonban nem hagyták abba az új vakcinák kifejlesztését, és egyikük már jó eredményeket hozott az állatkísérletek terén. Az első ebolavakcinát várhatóan 2015-ben hagyják jóvá.

Az ebolából gyógyult személy megszűnik hordozója lenni, de van egy sajátos jellemzője - a fertőzött férfiak sperma a kezelés után akár 7 hétig is fertőző marad. A sikeresen gyógyult emberek immunitást szereznek a betegség ellen, vagy legalábbis eddig úgy gondolják, mert nem regisztráltak újbóli fertőzést.

Ebola megelőzés

Az elsődleges fertőzésforrás az állatok, ezért az Egészségügyi Világszervezet ragaszkodik az afrikai állattartó gazdaságok szigorú higiéniájának fenntartásához és a nátrium-hipoklorittal történő rendszeres tisztításhoz.

A fertőzés legkisebb gyanúja esetén a dolgozókat karanténba kell helyezni, és a fertőzött állatokat meg kell semmisíteni. A megelőzés másik kulcsfontosságú pontja a lakosság tudatossága, ezért a WHO aktívan dolgozik az érintett országokban élő emberek tájékoztatásán.

Mivel a tünetek az Ebola korai szakaszában enyhék, az afrikai egészségügyi szakembereknek pontosan ugyanazokat a megelőző intézkedéseket kell alkalmazniuk minden betegre. A mintákat vizsgáló laboratóriumi technikusoknak rendkívül óvatosnak kell lenniük.

A szakértők azt tanácsolják az embereknek, akiknek fertőzött területekre kell utazniuk, hogy kerüljék a páciens vérével vagy testnedvével való érintkezését, és ne érintse meg a fertőzött tárgyakat. Kerülni kell a vadakkal való szoros érintkezést és a vadhús fogyasztását. Ha fertőzés gyanúja merül fel, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: