Emésztőrendszeri Rendellenességek

Tartalomjegyzék:

Videó: Emésztőrendszeri Rendellenességek

Videó: Emésztőrendszeri Rendellenességek
Videó: Korszerűsítésből rémálom, avagy hiába a jó pályázati lehetőség, ha kókányolás a vége... 2024, Március
Emésztőrendszeri Rendellenességek
Emésztőrendszeri Rendellenességek
Anonim

Emésztőrendszeri rendellenességek gyomor és vékonybél akut gyulladását jelentik, és emésztőrendszeri gyulladásként is ismertek. Időtartamától függően emésztőrendszeri rendellenességek legfeljebb két hétig tartó akutak és krónikusak - fokozatosan kezdődnek, és a tünetek időtartama hónapokig tarthat.

A leggyakoribb okai emésztőrendszeri rendellenességek étkezési hibák, stressz, ételmérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, bakteriális, vírusos és parazita fertőzések. A legtöbb esetben az epizódok rövidek, de lehetséges, hogy a lefolyás súlyosabb lesz, és jelentősen rontja az életminőséget és a teljesítményt.

A gyomor-bélrendszeri rendellenességek típusai

Vírusos gasztroenteritis - Ezek a leggyakoribbak emésztőrendszeri rendellenességek. A fertőzés forrása a szennyezett víz, az élelmiszer és a személyes holmik megosztása. A tünetek nagyon rövid, csak néhány órás inkubációs periódus után alakulnak ki.

Hányás
Hányás

Az émelygés mellett hasmenés és hányás, izomfájdalom és láz is megfigyelhető. Ha nem fordul elő súlyos szövődmény, a gyógyulás 3-4 nap után következik be. A vírusos gasztroenteritis leggyakrabban október-április hónapokban fordul elő.

Fertőző gastroenteritis - minden korosztályt érint. Az állapot súlyossága az októl, a beteg életkorától és általános egészségi állapotától függ. A krónikus betegeknél, csecsemőknél és kisgyermekeknél a betegség súlyosabb és szövődményekkel jár. A gyomor-bél traktusba kerülve a fertőző ágensek megfertőzik a gyomor és a vékonybél nyálkahártyáját.

A különböző fertőző kórokozók szintén különböző tüneteket okoznak, egyeseknél émelygés és hányás, másoknál hasi fájdalom és hasmenés dominál. A fő tünetek: hányinger, hányás, gyomorfájdalom, fáradtság, izomfájdalom, láz, kiszáradás. A hasmenésnek többféle pépes vagy vizes székletük van, bizonyos esetekben vér- és nyálka szennyeződésekkel.

Kolienitis - Az Escherichia coli általában a bélrendszer normális lakója, de egyes törzsek betegségeket okozhatnak. A csecsemők leggyakrabban koléenteritisben szenvednek, de idősebb gyermekeknél és időseknél fordulnak elő.

Gastroenteritis
Gastroenteritis

A turisztikai hasmenés szintén egyfajta choleenteritis, amely a vakációra jellemző. Ennek oka az a tény, hogy az utazók nagyon sérülékenyek a kórokozókkal szemben, amelyekkel szemben a helyiekkel ellentétben nem alakult ki immunitásuk.

Bakteriális gastroenteritis - bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Mind élelmiszer, mind kontakt-háztartás útján osztják szét. Egyes baktériumok, amelyek tejtermékbe, húsba, tojásba kerülnek, szaporodnak, és mérgező anyagokat és méreganyagokat kezdenek kibocsátani.

Ennek kedvező tényezői a higiénia hiánya és a szobahőmérséklet tárolása. A fejlõdõ országokban elterjedt, szivar. A gastroenteritis tünetei néhány órás szennyezett étel elfogyasztása után jelentkeznek.

Bakteriális dizentéria - ennek oka a megfelelő higiénia hiánya. A betegség szezonalitása tavasztól nyárig egész évben változik.

Folyadék bevitel
Folyadék bevitel

Az emésztőrendszeri rendellenességek diagnosztizálása

A diagnózis emésztőrendszeri rendellenességek a beteg panaszai, az orvos által végzett klinikai vizsgálatok, szerológiai és mikrobiológiai vizsgálatok alapján végezzük.

A gyomor-bélrendszeri rendellenességek kezelése

A kockázati csoportba tartozó személyeknél / kisgyermekeknél, csecsemőknél, felnőtteknél és az immunrendszer gyengülése esetén orvosnak kell végeznie.

Ha a tünetek a kezelés ellenére is fennmaradnak, és 48 órán keresztül nem javulnak, újra orvoshoz kell fordulni. Néha a legjobb kezelés az antimikrobiális terápia, amelyet csak orvos írhat fel.

Ha magas kockázatú országokba utazik, a legjobb, ha előzetesen orvoshoz fordul, aki széles spektrumú antimikrobiális gyógyszert írhat fel.

Folyadékbevitel emésztőrendszeri rendellenességek rendkívül fontos. A hányást 2-4 órán belül ellenőrizni kell. A tiszta víz mellett megengedett a gyógyteák, a limonádé és a glükóz tartalmú italok fogyasztása.

Víz-só oldatokat használnak a folyadékok, elektrolitok és sók veszteségének helyreállítására. Az étkezésnek fokozatosan kell kezdődnie, a legjobbak a tiszta húslevesek, kekszek, pirítós, rizs. Az alkohol, a tej és a zsíros ételek teljesen tilosak.

A fertőző gasztroenteritis megelőzése fontos, és jó általános higiéniából áll, és ha egy másik országba utazik, hogy csak palackozott vizet igyon, és kerülje a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a rosszul feldolgozott húst, halat és tenger gyümölcseit.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: