Prosztata Rák

Tartalomjegyzék:

Videó: Prosztata Rák

Videó: Prosztata Rák
Videó: Harc a prosztatarák ellen 2024, Március
Prosztata Rák
Prosztata Rák
Anonim

A prosztata egy mirigy, amely a hólyag tövében helyezkedik el, és a húgycső áthalad rajta. Ez egy csőszerű szerv, amelyen keresztül a vizelet a hólyagból a péniszbe kerül, végül pedig a testből. A prosztata enzimeket és aminosavakat termel. Ez a váladék a férfi sperma része, és rendkívül fontos a spermium fenntartása szempontjából.

Prosztata rák egy rosszindulatú daganat, amely leggyakrabban a mirigy külső részén kezdődik. A legtöbb férfiakban a rák nagyon lassan alakul ki, és sok évbe telhet, mire a betegség első tünetei megjelennek. A prosztatarák súlyos probléma, amely a harmadik leggyakoribb oka a rákos halálnak minden életkorú férfiban, és ez az első számú halálok a 75 év feletti férfiaknál.

A prosztatarák okai

A pontos oka prosztata rák. A lehetséges kockázati tényezők a következők:

Genetikai teher - férfiak, akiknek vannak prosztata rák családjukban kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki ugyanaz a betegség.

Kor - Nagy a kapcsolat az életkor és a prosztatarák kialakulása között. Az évek múlásával növekszik az ilyen típusú rák kialakulásának kockázata. 40 év alatti férfiaknál a kockázat minimális.

Táplálkozás - Szakértők szerint a zsíros ételek túlzott fogyasztása növeli a rák kockázatát.

Kémiai szennyeződések - a vegyi anyagokkal való érintkezés veszélyes, és a normális sejtek rákká alakulását okozhatja.

A prosztatarák tünetei

Hólyag
Hólyag

A rák kezdetén a betegnek ritkán vannak panaszai és tünetei, de még ha vannak is, nagyon enyheek, és a férfi nem fordít kellő figyelmet. A tünetek évekkel később jelentkeznek, amikor a rák előrehaladt. A prosztata mirigy méretének növekedésével elkezd összenyomni azt a csatornát, amelyen keresztül a vizelet mozog. Ennek a természetellenes nyomásnak az eredményeként számos panasz jelenik meg.

A beteg sürgeti a gyakori vizelést, különösen éjszaka; vizelni kezdeni nehéz és fájdalmas; a vizelet áramlása lényegesen gyengébb; befejezése után a férfinak hiányos ürítés érzése van, és a vizelet tovább folyik; a vizelés során fellépő fájdalom kellemetlen égéssel jár. További jellegzetes tünetek a magömlés alatti fájdalom, a vér megjelenése a vizeletben. Lehetséges fájdalom és törékeny csontok, vérszegénység és fáradtság, fogyás és letargia.

A prosztatarák diagnózisa

Számos teszt létezik ennek a ráknak a korai célzott felismerésére, valamint a már előrehaladott stádiumok diagnosztizálására. Az egyik leggyakrabban használt teszt a digitális zuhanyozás. A vizsgálat során az orvos a mutatóujjával megérzi a mirigyet a végbélen keresztül. Így a mirigy normális állapotától különböző eltérések érezhetők, amelyek csomókban, keményedésekben és szabálytalanságokban fejezhetők ki. Ezt a tesztet minden évben olyan férfiaknál kell alkalmazni, akik elérték a 40 éves kort.

Az ultrahang egyértelmű képet ad a belső szervekről, így a prosztatarák kimutatható egy speciális ultrahangvizsgálattal, amelyet transzrektális ultrahangnak hívnak. A számítógépes tomográfia egy másik teszt, amely röntgensugarakkal részletes képet ad a testrészekről, beleértve a prosztatát is. A legbiztonságosabb módszer, amely megerősítheti vagy kizárhatja prosztata rák egy biopszia. Ez egy kis szövetdarab felvételéből áll, amelyet mikroszkóp alatt vizsgálnak a rákos változások szempontjából.

A prosztatarák kezelése

Számos módszer létezik a kezelésre prosztata rák, és az orvostudomány fejlődése egyre nagyobb esélyt ad a sikerre ebben az alattomos betegségben. A rák kimutatásának szakaszától függően különböző kezeléseket írnak elő. A monitort azokban az esetekben alkalmazzák, amikor a rák kimutatható, de rendkívül lassan fejlődik, és nem okoz komoly panaszokat. Leggyakrabban 80 év feletti férfiaknál alkalmazzák, akik számos súlyos betegségben szenvednek.

A rák korai felismerésében sebészeti kezelést alkalmaznak, amelynek során a prosztata egy részét vagy egészét eltávolítják. Ennek a módszernek a hátrányai a későbbi csökkent potencia, kisülés és vizelési nehézségek.

A kezelés másik módszere a sugárterápia, amely nagy energiájú röntgensugarakat használ, amelyek elpusztítják a rákos sejteket és zsugorítják a daganatot.

Cékla
Cékla

Mikor prosztata rák más szervekbe már áttétet adott, kemoterápiát alkalmaznak, amelynek során kémiai anyagokat alkalmaznak a rákos sejtek eltávolítására. A krioterápia a rákos szövetek megfagyása és az azt követő pusztulás. Ez egy hatékony módszer, amely magában foglal egy kis cső folyékony nitrogént.

A kezelés után az orvosnak ellenőriznie kell az áttétek vagy a kiújulás állapotát. Mivel a fejlesztés prosztata rák sok évbe telik, a rendszeres vizsgálatok korai stádiumban képesek kimutatni a betegséget. Ez a fajta rák nem akadályozható meg, de a kockázati tényezők korlátozhatók. A rendszeres testmozgás, a kutatás és a megfelelő étrend fontos lépés a prosztata egészségének megőrzésében.

Táplálkozás prosztatarákban

Számos tanulmány szerint a szója és a vörös répa jelentősen csökkenti a kialakulás kockázatát prosztata rák. Egyéb ilyen ételek: paradicsom és paradicsom, fokhagyma, hal és lenmag, C-vitamin, bor és zöld tea, D-vitamin a tejtermékekben. Az egészséges táplálkozás olyan tényező, amely jelentősen befolyásolja a fizikai állapotot. A zsíros és sült ételeket több gyümölcs és zöldség, sovány hús és hal rovására kell pótolni.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: