Amikor Röntgenfelvételt Terveznek

Videó: Amikor Röntgenfelvételt Terveznek

Videó: Amikor Röntgenfelvételt Terveznek
Videó: Я буду ебать 2024, Március
Amikor Röntgenfelvételt Terveznek
Amikor Röntgenfelvételt Terveznek
Anonim

A röntgensugarakat Wilhelm Konrad Röntgen fizikus fedezte fel 1895. november 8-án. A sugárzást röntgennek hívta, és később meg is kapták a nevét.

A világ első röntgenfelvételét felesége kezébe vette. Felfedezésével született meg a röntgengép, amelyet a mai napig ismerünk. Wilhelm Roentgen 1901-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Vannak olyan betegségek és sérülések, amelyek röntgenvizsgálatot igényelnek. Egyesek számára évente többször is szükség van rájuk.

Sokan visszautasítják radiográfia, a sugárzástól való félelem miatt. Az ionizáló sugárzás nem tesz jót a szervezetnek. Ezért röntgenvizsgálatot nem végeznek 15 évesnél fiatalabb gyermekeknél, valamint terhes és szoptató nőknél, kivéve, ha ez feltétlenül szükséges.

A gyermek sejtjei gyorsabban osztódnak, és minél nagyobb ezeknek a szétválásoknak a száma, annál nagyobb a mutációik százaléka ionizáló sugárzás hatására. És ezek pedig óhatatlanul számos betegség kialakulásához vezetnek.

Röntgen
Röntgen

Bizonyos esetekben azonban röntgenfelvételre van szükség. A tuberkulózis vagy a tüdőrák jelenlétének időben történő diagnosztizálására szolgál, amikor a nyirokcsomók még nem érintettek.

A nők röntgensugara időben felismerheti a mell rosszindulatú daganatait. Az előírások szerint minden 40 év feletti nőnek évente meg kell vizsgálnia a mammográfiáját.

Ezen túlmenően olyan vizsgálatok is kimutathatók és ellenőrizhetők, mint a tuberkulózis és a rák. A legtöbb esetben azonban ezt a lehetőséget figyelmen kívül hagyják.

A röntgensugarakat egyénileg nevezik ki. Az első esetben ez egy megelőző vizsgálat egészséges emberek számára. Évente egyszer kerül megrendezésre.

A második esetben jelöljön ki röntgent a belső szervek betegségei miatt, rák nélkül. A harmadikban rák és többszörös sérülések miatt szükségesek.

Kutatások szerint évente legfeljebb öt millisievert nem befolyásolja hátrányosan egészségünket. Azonban jó, ha ilyen típusú vizsgálatokon esnek át, ha ez valóban szükséges.

Ajánlott: