Máj Steatosis

Tartalomjegyzék:

Videó: Máj Steatosis

Videó: Máj Steatosis
Videó: Прошел Гепатоз Печени 2024, Március
Máj Steatosis
Máj Steatosis
Anonim

A máj az emberi test egyik fő szerve, amely rendkívül fontos, mert a testben minden biokémiai folyamat megy keresztül - a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréje.

Máj steatosis a máj zsíros degenerációjának képződését jelenti a káros anyagcsere miatt. A betegség más néven a máj elhízása.

Normális esetben a máj zsírszövete a teljes tömeg körülbelül 6% -a. Amikor a zsír teljes tömegének körülbelül 30% -át teszi ki, akkor már elhízásról beszélhetünk. A zsírlerakódás megnehezíti a májsejtek működését, és amikor a máj megbetegszik, a test összes többi szerve és rendszere nem tud megfelelően működni.

A máj steatosisának okai

A betegséget leggyakrabban a hosszú távú alkoholfogyasztás és a helytelen táplálkozás váltja ki. A veleszületett vagy szerzett májsejtkárosodás, a zsíranyagcsere rendellenességei szintén kockázati tényezők.

A súly önmagában a steatosis kialakulásának kockázatát jelzi. A statisztikák szerint a túlsúlyos embereket sokszor jobban érinti, de a gyenge embereket sem biztosítják máj steatosis

A máj elhízása a vegetáriánusoknál, valamint azoknál is megfigyelhető, akik nehéz és drasztikus étrendet követnek. Az éles táplálékkorlátozás miatt a máj elkezdi a zsírt raktározni annak érdekében, hogy megőrizhesse a test alapvető funkcióit.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a bél nagy részét eltávolító műveletek hirtelen fogyást okoznak, és ezáltal növelik a kockázatát máj steatosis. Ez a kockázat jelentősen megnő, ha az egyén kortikoszteroidokat, antiaritmiás szereket, ösztrogénpótló terápiákat, vírusellenes szereket, nem szteroid gyulladáscsökkentőket, görcsoldókat és tetraciklin antibiotikumokat szed.

A máj steatosisának tünetei

Máj
Máj

Alattomossága máj steatosis a korai tünetek hiányában rejlik, és amikor a jellegzetes tünetek megjelennek, a steatosis előrehaladott stádiumban van. A legtöbb esetben a feltételt akkor észlelik, amikor már zsíros hepatitis vagy cirrhosis fordult elő.

A tünetek közé tartozik a súlyos vagy enyhe fájdalom a jobb hypochondriumban; időszakos hányás; reggeli rosszullét; fáradtság és puffadás; a zsíros és sült ételek intoleranciája; csökkent étvágy és ürítési nehézség; könnyű fáradtság és viszketés a testen.

Amikor kivéve steatosis gyulladás is előfordul, steatotikus hepatitis érintett, és a betegség előrehaladtával a cirrhosis vagy a fibrózis előrehalad. Az átmenet a steatosisról a következő súlyosabb formákra nem hirtelen jelenség, és a betegség progressziója számos tényezőtől függ, például életmódtól, genetikai hajlamtól és különféle kémiai vagy biológiai tényezők hatásától.

A máj steatosisának diagnosztizálása

A vizsgálat során a szakember megállapította a máj megnagyobbodását, amelyet ultrahang igazolt. Ritka esetekben biopsziát alkalmaznak a betegség bizonyítására. A legtöbb esetben a biopszia célja egyidejű hepatitis vagy más típusú májkárosodás kimutatása. Amikor a steatózist nem az alkoholizmus okozza, a szérum vas növekedése figyelhető meg. A számítógépes tomográfia és a mágneses rezonancia képalkotás további módszerek, amelyek a máj betegségbeli változásait mutatják.

A máj steatosisának kezelése

Időben felfedezték steatosis teljesen reverzibilis és kezelhető betegség.

Az elhízás fokozatos fogyása, a koleszterinszint és a trigliceridszint csökkentése, a vércukorszint szabályozása mély hatással van a máj állapotának javítására. A steatosis okától függetlenül az alkohol megvonása kiemelt szerepet játszik.

Mandula
Mandula

Az inzulinrezisztenciát szabályozó gyógyszerek, valamint az elhízás elleni gyógyszerek szintén jótékonyan hatnak a steatosisra. Az A- és E-vitamin fontos antioxidáns, amelyet a betegségben alkalmaznak.

Táplálkozás máj steatosisban

A diéta elengedhetetlen a steatosis kezelésében. Korlátozni kell minden fűszeres, zsíros és sült ételt, szénsavas italokat, alkoholt és dohányzást. Sok gyümölcsnek és zöldségnek szerepelnie kell az étlapon, és az ételeket főzéssel vagy sütéssel kell elkészíteni, de nem sütéssel.

Káliumban gazdag ételeket, például mandulát, szárított barackot, banánt, aszalt szilvát, mazsolát és rizst kell rendszeresen fogyasztani. A hüvelyesek - a bab, a borsó, a lencse és a szója tartalmazzák az arginin aminosavat, amely elpusztítja a fehérjék lebomlásából származó hulladékot. Az egyetlen zsírforrás a hidegen sajtolt növényi olaj lehet.

Ajánlott: