Allergia

Tartalomjegyzék:

Videó: Allergia

Videó: Allergia
Videó: Аллергия 2024, Március
Allergia
Allergia
Anonim

Allergia képviselik a test kóros reakcióját a környezet bizonyos anyagaira - gyógyszerekre, élelmiszerekre, állatokra, virágporra és még sok másra. Ezek az anyagok allergénekként ismertek, és egyeseknél túlérzékenységet okoznak.

Allergiás reakciók jelenlétében a szervezet fenyegetésként elfogadja a releváns allergiákat, és ennek eredményeként erőszakos reakció lép fel velük szemben. Egy adott allergia kialakulásának kockázata az ember génjeitől függ.

Ha az egyik szülő immunrendszere hevesen reagál egy anyagra, a gyermek megbetegedésének valószínűsége körülbelül 20-30 százalék. Ha mindkét szülő érzékeny egy bizonyos anyagra, a kockázat akár 80 százalékkal is megnő.

Normális mindennapi életük során bárki kapcsolatba kerülhet több mint 70 000 vegyi anyaggal, amelyet műanyagok, kozmetikumok, műanyagok és még sok más tartalmaz.

Az allergia típusai

Az allergiáknak négy fő típusa van:

Az első típus a leggyakoribbakat tartalmazza allergia például csalánkiütés, allergiás asztma és szénanátha. Ebben a fajta allergiában a test néhány másodperc és néhány perc között reagál egy esetleges irritáló anyaggal való érintkezés után. A gyors reakció miatt ezt a fajta allergiát azonnali reakcióallergiának nevezzük.

A második típusú allergiában az immunrendszer megtámadja a test sejtjeit. Ezen allergiák leggyakoribb okai bizonyos típusú gyógyszerek.

Az allergia harmadik típusában az allergének gyulladást okoznak, és ebbe a kategóriába tartozik leggyakrabban a gazda tüdeje, amelyben a penészspórák felgyújtják az alveolusokat.

A negyedik típus allergia mesterséges anyagokból származó anyagok okozzák, a króm és a nikkel behatol a bőrbe, és diszkréten kötődik a test sejtjeihez és anyagaihoz. Az ilyen típusú leghíresebb allergiás reakció az ún. kontakt ekcéma, amely nagyon erős és viszkető bőrkiütést okoz.

Az allergia okai

A allergia nagyon különböző lehet. Megjelenésükhöz bizonyos tényezők jelenléte szükséges - allergén, a szervezet reaktivitásának megváltozása. Együtt kiváltják az allergiát kiváltó kóros immunválaszt. Úgy gondolják, hogy az allergia megjelenésének fő tényezői a következők:

- Rovarcsípés - a csípés allergiájára vonatkozó adatokat már az ókorban megtalálták. A leggyakoribb okok a hornetek, a hangyák, a darazsak, a méhek, a pókok, a bolhák, a szúnyogok és a kullancsok. A legjobban a méhméreg vizsgálták, amely az összes ilyen típusú allergia több mint 90% -át okozza;

- Légzőszervi allergiák - a legnagyobb csoport. Ide tartoznak a pollenallergének; háztartási allergének (por, penész, poratka stb.); háziállat nyála, epidermális allergének;

Glutén intolerancia
Glutén intolerancia

- A gyakran allergiát okozó virágzó növények kora tavasztól késő őszig találhatók hazánkban. Ezeket a virágporokat nagy távolságokra szállítják;

A háziporban található mikropullancsok egész évben allergiás reakciót okozhatnak, sőt bőrreakciókat is okozhatnak. Az atkák többnyire takarókban, matracokban, bútorokban, párnákban, szőnyegekben és egyebekben találhatók.

Az otthonban található másik gyakori allergén a penész. Rendkívül veszélyesek, spóráik pedig a levegőben terjednek.

Az állati allergének csoportjába tartozik a nyál, a korpásodás és a szőr. Az ilyen típusú allergének leggyakoribb forrása a macskák, kutyák, madarak és nyulak.

Az ételallergia az élet egy pontján szinte bárkit érinthet. A leggyakoribb ételallergén egy olyan fehérje, amelyet az immunrendszer károsnak ismer fel. Az allergia fő oka a tojás, a tej, a földimogyoró és a diófélék (dió, mogyoró, pisztácia, kókuszdió), magvak, szója, hal, kagyló, búza, néhány gyümölcs, búza és szója.

Az allergia másik gyakori oka a nap. A napallergia vörös viszkető bőrkiütést okoz. A leggyakrabban érintett részek a tenyér, a kéz, a nyak hátsó része, az alsó lábszár.

Az allergia tünetei

Az allergia leggyakoribb tünetei a tüsszögés, az orrdugulás vagy az orrfolyás, a bőr és a szem viszketése. Az orrfolyást vizes és tiszta váladék jellemzi, az orrdugulás pedig a nyálkahártya duzzadásának köszönhető az allergén hatására.

A tüsszögés a test egyfajta mechanizmusa, amely megszabadul az irritálótól, váladékkal eltávolítva őket. Allergia jelenlétében a tüsszentés elhúzódik és napokig tart. Allergia súlyos bőrkiütéseket okozhat, mint például ekcéma és csalánkiütés. Ezek a leggyakoribb bőrproblémák is.

Bizonyos esetekben az akut allergiás reakciók erős köhögéssel és légzési problémákkal, erősen viszkető kiütésekkel jelennek meg, amelyek az egész testet érinthetik. A legsúlyosabb megnyilvánulásokban a gége veszélyes, sőt életveszélyes duzzanata is előfordulhat.

Allergia
Allergia

Allergia diagnózisa

A megfelelő diagnózisa allergia összetett és hosszú folyamat. Vérvizsgálatokat végeznek, amelyek kimutathatják a biológiai folyadékok megnövekedett koncentrációját a specifikus sejtek vérében, amelyek az immunrendszer gyors reakciójának legfőbb okozói.

A bőrallergiás vizsgálatokat kis mennyiségű allergén bevitelével végzik, és egy idő után bőrreakciót észlelnek. Az allergia kimutatásának másik módja a provokációs teszt. Az alapelv itt az, hogy reprodukálják az allergiás reakció tüneteit azáltal, hogy a személyt felidézik az allergia feltételezett okával.

Allergia kezelése

Az elsajátítás fő módjai allergia olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a kellemetlen tüneteket; kerülje a reakciót kiváltó tényezőkkel való érintkezést; specifikus gyógyszerek szedése az immunrendszer kóros reakcióinak megelőzésére.

Egy másik módszer az ún. specifikus deszenzitizálás, amely nagyon hosszú kezelési folyamat, legfeljebb 5 évig tart. Ez a módszer lehetővé teszi a kezelt emberek számára, hogy tolerálják az egyre növekvő mennyiségű allergént, miközben elkerülik az allergiás reakciót. Ez a módszer azonban nem biztos, hogy minden esetben segít.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: