Bronchiectasis

Tartalomjegyzék:

Videó: Bronchiectasis

Videó: Bronchiectasis
Videó: Bronchiectasis - causes, pathophysiology, signs and symptoms, investigations and treatment 2024, Március
Bronchiectasis
Bronchiectasis
Anonim

Mi a bronchiectasis

Bronchiectasis a hörgők állandó kiterjedését jelenti, amelynek következtében falaik izom- és elasztikus elemei megsérülnek. A bronchiectasis a tüdő alsó lebenyében található. Amikor meggyulladnak kb bronchiectasis, mivel a hörgőfal és a környező szövet gyulladt. Nagy mennyiségű váladék gyűlik össze a kitágult hörgőkben, és akadályozza a normális légkeringést.

Különböző okok vezethetnek a hörgőfal gyengüléséhez és megsemmisüléséhez. Valószínűleg ezt a folyamatot a hörgőfa veleszületett rendellenességei okozzák, amelyek a terhesség első hónapjaiban fordulnak elő az anya fertőzései miatt. Nagyon gyakran a betegség párhuzamosan jelentkezik olyan obstruktív problémákkal, amelyek elpusztítják a hörgőfa normális permeabilitását. Az ilyen állapotok általában gyulladásos folyamatok, daganatok és idegen testelzáródások. A bakteriális fertőzés a hörgőfal károsodását is okozhatja, amelynek elemei nekrotizálódhatnak, majd hörgőtágulással járnak.

Előfordulásuk okai szerint a bronchiectasis a következőkre oszlik:

Elsődleges bronchiectasis - a bronchiális fa veleszületett rendellenességei okozzák. Az anya által a terhesség első hónapjaiban tapasztalt vírusfertőzések miatt alakulnak ki.

A másodlagos bronchiectasis különféle állapotokban fordul elő, például: tracheobronchomegaly, amelyben a hörgő falán nincs porc; tüdőmegkötés; cisztás fibrózis; immunhiányos állapotok; bronchomalacia.

A megszerzett bronchiectasis tüdőfertőzésekben fordul elő - tüdőgyulladás, hörghurut, tuberkulózis és mások. Az autoimmun betegségek és az allergiás betegségek szintén a szerzett bronchiectasis okai.

A bronchiectasis lehet egyoldalú vagy kétoldalú. A hörgők hámja megsemmisül, ami fekélyesedést és a váladék megtartását eredményezi. A hörgők kóros megnagyobbodásának típusától függően bronchiectasis lép fel négy típus: orsó alakú, hengeres, táska alakú és kevert.

A bronchiectasis tünetei

bronchiectasis
bronchiectasis

Bronchiectasis olyan betegség, amely a tünetek súlyosbodásának és remissziójának időszakával fordul elő / olyan periódusban, amelyben nincsenek jelentős panaszok /.

A betegség legjellemzőbb tünete a köhögés, amelynek krónikus jellege van, fájdalmas és nagy mennyiségű köpet felszabadulásával jelentkezik. Néha a köpet elérheti az 1500 ml-t is. Ha egy eret érint, vér lehet a köpetben.

Mikor bronchiectasis veleszületett, késik a beteg gyermek fejlődése és az általános állapot romlása. Bizonyos esetekben vérszegénység és a teljes fehérje csökkenése fordul elő a vérben. A hőmérséklet emelkedik, hónapokig lehet subfebrile-t tartani. Nem kizárt a mellkasi fájdalom és a légszomj, amely már a betegség késői tünete.

A felmerülő szövődmények lehetnek tüdőbetegségek, tályogok és empémák, szepszis és nagyon ritkán más szervek metasztatikus tályogjai.

A bronchiectasis diagnózisa

A diagnózis bronchiectasis különböző laboratóriumi, klinikai és instrumentális vizsgálatok alapján végzik. Nagyszámú különböző jellegzetes zihálás található. A tüdőguta során vérképet végeznek, amely felgyorsult ESR-t és leukocitózist mutat. A betegség előrehaladott stádiumában vérszegénységet és hipoproteinémiát figyelnek meg. Bronchográfiát írnak fel orsó alakú vagy kevert hengeres bronchiectasis diagnosztizálására. A köpet mikrobiológiai vizsgálata meghatározza a betegség bakteriális okait.

A bronchiectasis kezelése

A kezelés bronchiectasis kétféle típus létezik - operatív és konzervatív / bármilyen olyan intézkedést alkalmaznak, amely kizárja az operatív beavatkozást /. A konzervatív kezelés során erős antibiotikumokat írnak fel, amelyek megválasztása az antibiotogram eredményeitől függ. Ha hemoptysis van, vérzéscsillapító gyógyszereket alkalmaznak. A hörgők obstruktív változásainak csökkentésére szekretolitikumokat és hörgőtágítókat írnak elő. Műtéti kezelésre van szükség, ha súlyos hemoptysis és gyulladásos impulzusok vannak.

Aloé
Aloé

Népi gyógyszer bronchiectasis ellen

Receptek a bolgár népi gyógyászatból: Keverjünk össze 2 rész kocsánylábat, 2 rész kamillát és 1 rész oreganót, majd daráljuk meg kávédarálóban. Vegyünk 2 evőkanál. a kapott keverékből, és forraljuk fel fél liter forrásban lévő vízzel. A keveréket egy zárt tartályban kell éjszakán át állni. Igyon egy pohár naponta négyszer.

Keverjen össze 300 g mézet, ½ pohár vizet, apróra vágott aloe levéllel. Az elegyet két órán át közepes lángon forraljuk. A már lehűtött keveréket naponta 3-szor veszik 1 evőkanál.

Keverjen össze ½ rész patás, 1 rész málnalevél, 2 rész csikóslevelű levél, 1 rész kapribogyó levél, 2 rész mentafű, 1 rész ochanka, 1 rész pitypanggyökér. Mindent meg kell őrölni egy kávédarálóban. Vegyünk 2 evőkanál. a keverékből, és öntsön fél liter vizet. Hagyjuk egy éjszakán át állni, és naponta négyszer inni egy pohárban.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!