Mik Azok A Kortikoszteroidok?

Videó: Mik Azok A Kortikoszteroidok?

Videó: Mik Azok A Kortikoszteroidok?
Videó: BOSSZÚSÁGOK AZ ESKÜVŐN: Mik azok az apróságok, amik komoly bosszúságot okozhatnak az esküvőn? 2024, Március
Mik Azok A Kortikoszteroidok?
Mik Azok A Kortikoszteroidok?
Anonim

Kortikoszteroidok a glükokortikoidok analógjai - a mellékvesekéreg által termelt hormonok. Ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő, antiallergiás és immunszuppresszív hatásúak, ezért széles körben használják őket az orvostudományban.

Pozitív tulajdonságai mellett, mint sok gyógyszer esetében, a bevitel kortikoszteroidok számos komplikációval is jár. Ezek leküzdése érdekében számos, különböző felezési idővel és alkalmazási módszerrel rendelkező készítményt hoztak létre.

Felvételi
Felvételi

A kortizol a fő glükokortikoid. Szintetikus kortikoszteroidok abban különbözik, hogy további kötésekkel és kémiai csoportokkal rendelkezik. Ezenkívül a különböző készítmények különböznek biológiai hatásuk időtartamától.

Kortikoszteroidok leggyakrabban immunszuppresszív vagy gyulladáscsökkentő célokra használják. Hatásmechanizmusuk összetett. Például, amikor korlátozzák az érintett terület vérellátását, akkor biológiailag aktív anyagok révén szabályozzák az immunválaszban részt vevő sejtek szaporodását, valamint a köztük lévő jelátvitelt is.

Gátolják a fibroblaszt aktivitást és a kollagén szintézist, szabályozva a fibrotikus változásokat a gyulladás aktív fázisa után. Egyszerű szavakkal, rendkívül hasznosak az akut gyulladásos folyamatok, az akut allergiás reakciók és a sokkos állapotok elleni küzdelemben. Jók a szem, a bőr és mások autoimmun betegségeinek kezelésére is.

Glükokortikoidok
Glükokortikoidok

A szisztematikus használata kortikoszteroidok számos mellékhatáshoz vezet. Megzavarja az anyagcserét, és a zsírszövet felhalmozódásához vezet a hasban és a belső szervek, az arc és a supraclavicularis terület körül, és csökken a végtagokban.

Ezenkívül ez a szintetikus hormonális helyettesítő emeli a vércukorszintet és diabetogén hatáshoz vezet. Ez myopathiához is vezethet, progresszív izomgyengeséggel és csontritkulással a kollagénszintézis elvesztése miatt.

Egy másik kulcspont a nátrium és a víz visszatartása. A vérnyomás emelkedik, vannak neuropszichiátriai rendellenességek, az arc vörössége, lila striák, pigmentációs rendellenességek, a szem vagy a gyomor-bél traktus szövődményei és mások.

Amikor elkezdi a kezelést kortikoszteroidok a kezelés állapotának, előnyeinek és kockázatainak értékelése szükséges.

Ajánlott: