Vírusfertőzések

Tartalomjegyzék:

Videó: Vírusfertőzések

Videó: Vírusfertőzések
Videó: Immunetréning, mit tehetünk vírusfertőzések idején? 2024, Március
Vírusfertőzések
Vírusfertőzések
Anonim

A vírusok olyan kisméretű mikroorganizmusok, amelyek nem tudnak megfelelően szaporodni, de a túléléshez és szaporodáshoz egy élő szervezet sejtjeire van szükség. Emiatt beágyazódik a sejtekbe, és vírusgyulladást okoz.

Különböző vírusok szinte bármilyen emberi szövetet megfertőzhetnek, az agytól a bőrig, számtalan betegséget okozva.

A kis vírusok mellett kapszulákba is kerülnek, ami rendkívül megnehezíti a harcot. Vírusfertőzések nem kezelik antibiotikumokkal, mert nemcsak tehetetlenek, de néha súlyosbíthatják is a fertőzést.

Vírusos fertőzés nem feltétlenül jelenti az influenzát. Lehet gasztroenteritis, hörghurut, torokfájás, megfázás, bizonyos típusú fülfertőzések és mások. Különböző vírusfertőzések támadhatják meg a felső légutakat, mind a gyomrot, mind a beleket érintve. Ezért a vírusfertőzés hányinger és hányás, hasmenés, izomfájdalom, láz, fejfájás és orrfolyás esetén fordulhat elő.

Sebezhető csoportok a vírusfertőzések olyan fiatal gyermekek és idősek, akik krónikus betegségekben, például cukorbetegségben és szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. A gyermekek sebezhetőbbek, mert bizonyos anatómiai tulajdonságokkal rendelkeznek - gyengén fejlett felső légutak, amelyek sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre.

A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a sérült immunitással rendelkező emberek, valamint a rákos emberek is.

A megelőzés legjobb módja vírusfertőzések kerüli a folyékony és tüsszentő emberekkel való intimitást, az egészséges táplálkozást, a megfelelő alvást. A fokhagyma és a gyógyteák erős immunstimulánsok, amelyek védenek a vírusfertőzések ellen.

A vírusfertőzések tünetei

Influenza
Influenza

A leggyakoribb tünetek az orrfolyás, hidegrázás, izomfájdalmak, torokvörösség, fejfájás, köhögés, rossz közérzet és erőhiány. A diagnózisra a legjellemzőbb és leghasznosabb a köhögés, az orrfolyás és a láz. A tünetek általában egy-két nappal a fertőzés után alakulnak ki. Gyermekeknél az influenza hányingert és hányást, hasmenést és hasi fájdalmat is okozhat.

A nátha, mint tünet, általában nem tekinthető komoly aggodalomra okot adó tényezőnek, és bár kellemetlen, ritkán okozhat problémákat. Fiatal csecsemőknél azonban potenciális veszélyt jelent, mert az orron keresztül lélegeznek.

Életük első hónapjaiban a csecsemőknek nincs jól fejlett légzőkészülékük, és sokáig nem tudnak lélegezni a szájukon keresztül. Ha a csecsemő orra elzáródik, oxigénhiányhoz, véraláfutásokhoz, sőt fulladáshoz vezethet.

A vírusfertőzések diagnosztizálása

A diagnózis vírusfertőzések a háziorvos állítja be. A vírusfertőzés tüneteit alig lehet összetéveszteni. Ezután következik a speciális diagnózis, amelynek célja a betegséget kiváltó vírus pontos azonosítása.

Vírusfertőzések kezelése

A vírusfertőzéseket nem gyógyítják, de az általuk okozott betegségtünetek enyhítésére módokat keresnek. A legtöbb vírusfertőzéssel az emberi test önállóan küzd, de segíteni kell az immunrendszert abban, hogy könnyebben kezelje a fertőzést. Bőséges folyadékbevitel, könnyen emészthető, egészséges és könnyű étel ajánlott. A betegnek hangsúlyoznia kell a gyümölcsöket és zöldségeket, a könnyű leveseket és a húsleveseket.

A helyiség levegőjét kellőképpen meg kell párásítani. Általában vírusfertőzések esetén a hőmérsékletet 3-4 nappal szabályozzák, ami arra utal, hogy a betegség kezd alábbhagyni. A többi tünet még néhány napig fennáll és elmúlik.

Gyümölcsök
Gyümölcsök

A tablettákkal történő öngyógyítás nem ajánlott. Számos tanulmány kimutatta, hogy a vírusellenes gyógyszerek alkalmazása nem csökkenti a betegség időtartamát és tüneteit.

A vírusfertőzések szövődményei

Ha vírusos fertőzés nincs időben kezelve, súlyos szövődmények jelentkezhetnek - súlyos tüdőgyulladás, az idegszövet gyulladása (agyhártyagyulladás). Vírusfertőzéseknél szinte nincsenek olyan szövetek vagy szervek, amelyek ne lennének veszélyeztetettek. Az első tünetek esetén orvoshoz kell fordulni.

Amikor egy vírusfertőzés tüdőgyulladást okoz, az állapot nagyon súlyos és nehezen kezelhető. Rövid idő alatt mindkét tüdőre hatással lehet. A kezelés kórházi, és gyakran még mechanikus légzést is igényel. A tüdőgyulladás a legsúlyosabb felnőtteknél és idős embereknél, akik szintén krónikus betegségben szenvednek.

A vírusos tüdőgyulladások nagyon veszélyesek a gyermekekre és az újszülöttekre. Ezeket a vírusok behatolása okozza a légzőrendszerbe, amely a levegőben lévő cseppek által következik be. A vírusos tüdőgyulladás leggyakrabban influenzaként kezdődik és nagyon gyorsan kialakul.

Vitaminokkal, széles spektrumú antibiotikumokkal, köptetőkkel és másokkal kezelik. A vírusos tüdőgyulladás szívizomgyulladást és kardiovaszkuláris elégtelenséget okozhat. A nemi szervek gyakran érintettek, ami komoly meddőségi kockázattal jár.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!