A Halláskárosodás Okai

Videó: A Halláskárosodás Okai

Videó: A Halláskárosodás Okai
Videó: A szakértő válaszol: Ha bedugul a gyerek füle…-2015.11.23.-tv2.hu/fem3cafe 2024, Március
A Halláskárosodás Okai
A Halláskárosodás Okai
Anonim

Halláskárosodás minden korosztály számára problémát jelenthet. A halláskárosodás okai sok lehet, de leggyakrabban két kategóriába sorolhatók - veleszületett és szerzett.

A genetikai hajlam lehet süketség oka születéskor vagy idővel halláskárosodást okozhat. Általában ilyen esetekben a halláskárosodás nem gyógyítható, bár hallókészülékkel javítható.

A süketséget gyakran társítjuk az időskorhoz, de nem ez az egyetlen negatív hatású tényező. Az öregség mellett a hallást bizonyos betegségek is befolyásolják, például rheumatoid arthritis, szifilisz, Meniere-kór, vírusos és bakteriális fertőzések, érrendszeri rendellenességek és mások. Néhány embernél a halláskárosodás összefüggésbe hozható a gyógyszeres kezeléssel.

Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt ún ototoxikus antibiotikumok, néhány vizelethajtó és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. A halláskárosodást a fej vagy a fül szerkezetének sérülései, daganatok, hangsérülések és egyebek is okozhatják.

Ideiglenes halláskárosodás / vagy csökkenés / a fülzsír, a fülben lévő víz, a középfülgyulladás felhalmozódása miatt is előfordulhat. A hallóideg súlyos károsodását a zajos környezetben végzett munka is okozza.

Ezek az úgynevezett szakemberek hallászavarok, és a kockázati csoportba általában a bányászok, az építőipari munkások és a gépgyártó műhelyekben dolgozó emberek tartoznak.

A fejhallgatóval történő zenehallgatás halláskárosodást is okozhat
A fejhallgatóval történő zenehallgatás halláskárosodást is okozhat

A játékosok és a hangos zene szerelmesei is hallásvesztéssel fenyegetett vagy annak részleges károsodása. A szakértők azt tanácsolják a zenekedvelőknek, hogy ne hallgassanak zenét napi 1 óránál tovább, különösen, ha fejhallgatón van. Lehet, hogy furcsának találja, de a dohányosok és azok az emberek, akik gyakran használnak fejhallgatót mobiltelefonjukon, idő előtt fülsiketítőek.

Ezért legyen óvatos - vigyázzon a sérülésekre és kerülje a hangos zajokat. Ha sokáig zajos környezetben kell tartózkodnia, tegyen füldugót.

A süketség leggyakoribb tünetei a fülzúgás, a szédülés, a hangok hallásának nehézségei és mások. Ha úgy érzi, hogy a legkisebb problémája van, és nem hall jól, azonnal forduljon szakemberhez. Gyors beavatkozása megmenthet teljes halláskárosodás.

Ajánlott: