Diéta Vastagbélgyulladás

Videó: Diéta Vastagbélgyulladás

Videó: Diéta Vastagbélgyulladás
Videó: A Diet for Patients with Crohn’s and Colitis 2024, Március
Diéta Vastagbélgyulladás
Diéta Vastagbélgyulladás
Anonim

A bélnyálkahártya gyulladása gyakori betegség. Jelentéktelen lehet, és csak enyhe rossz közérzetet okozhat - például a hasban dübörög. De kifejezhető mély fekélyes változásokban is. Ezért nem szabad hagyni, hogy elmélyüljön.

Leggyakrabban ezt az állapotot a múltbeli fertőzések, féregfertőzések, az egyik vagy másik termék allergiás reakciói okozzák. Ha az ember gyorsan, gyalogosan eszik, ha szereti a fűszeres ételeket, és nem tud lemondani a "melegítő" italokról, előbb-utóbb valószínűleg vastagbélgyulladással találkozik. A beöntéssel és hashajtókkal visszaélők is veszélyben vannak.

A betegség akutan kezdődik, súlyos kólika-szerű fájdalommal a vastagbél folyamán, és gyakori késztetéssel járni nagy szükség esetén. Nagyon gyakran a testhőmérséklet 38 fokra emelkedik. A tenesmus nagyon kitartó, és a vastagbél hosszan tartó görcsje kíséri. A betegek kiesnek, néhány órán belül kiszáradnak.

Az étkezésnek folyékonynak vagy félig folyékonynak, főttnek vagy pároltnak kell lennie. Felejtsd el a nagy adagokat, egyél kevesebbet, de gyakrabban. Távolítsa el menüjéből a fűszeres, zsíros, sült, sós és füstölt ételeket. El kell felejtenie a süteményeket és a tésztákat is.

Rizs zabkása
Rizs zabkása

Egyél csak tegnapi kenyeret, de ne túl szárazon, és korlátozott mennyiségben. Ez vonatkozik mind a sóra, mind a cukorra. A tejtermékek szintén káros hatással vannak a belekre, különösen hasmenéssel járó vastagbélgyulladás esetén.

Zárja ki a menüből a gyümölcsöket és zöldségeket - csak főzve fogyaszthatja őket. De székrekedéssel - éppen ellenkezőleg, hangsúlyoznia kell a céklát, a sárgarépát, a sütőtöket, a paradicsomot, a cukkini. A bogyós gyümölcsök nem tilosak. A dió és a méz hasznos.

Legyen nagyon óvatos a burgonyával. Néhány egyéb, egyébként hasznos zöldséget ki kell zárni az asztalból - hagymát, fokhagymát, fehérrépát, retket, amelyek irritálják a bél nyálkahártyáját, és egyáltalán nem szabad használni.

Könnyű teákat (csipkebogyó, hárs, kamilla, stb.) Használjon kétszersült és kissé édesített teákkal. Burgonyapüré, zabpehely, alma, sárgarépa, rizskása, tök, keményítő, tojásfehérje alkalmas.

Ajánlott: