Hólyaggyulladás

Tartalomjegyzék:

Videó: Hólyaggyulladás

Videó: Hólyaggyulladás
Videó: Felfázás és hólyaggyulladás, vírusos és gombás cystitis (biologika, ujmedicina) 2024, Március
Hólyaggyulladás
Hólyaggyulladás
Anonim

Hólyaggyulladás egyfajta gyulladásos betegség a húgyúti rendszer bélésén, és az okok különbözőek lehetnek. A betegség tízből kilenc esetben nők a nők. Elsődleges és másodlagos. Elsődleges, ha ez egy független betegség, és másodlagos - amikor egy másik betegség következménye. Lehet gyulladásos vagy krónikus.

A hólyaghurut tünetei

A cystitis egyik első tünete a gyakori vizelési inger, nagyon kis mennyiségű vizelettel. Ezt a tünetet kísérheti hasi fájdalom, valamint vizelési égés. Egy másik tünet a vér jelenléte a vizeletben.

A cystitis okai

A két leggyakoribb ok a megfázás és a bélbakteriális fertőzések. Egyéb okok lehetnek defloráció (a szüzesség elvesztése nőknél), vizelet visszatartás a hólyagban, székrekedés, terhesség és mások.

Az ok, amiért a nők gyakrabban szenvednek, mint a férfiak, az urogenitális rendszer különbségéből adódik. A nőknél a húgycső rövidebb és szélesebb, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását és ott maradását, ami később hólyaggyulladás.

A rossz higiénia hozzájárul ennek a betegségnek a kialakulásához, mert vizeléskor mindig egy csepp vizelet van a húgycsőben. A végbélnyílás közelsége és sok baktérium jelenléte elősegíti ezek behatolását a húgyutakba, és ezáltal a betegség kialakul.

Terhesség alatt a megnagyobbodott méh összenyomja a húgycsövet, és így megkönnyíti a vizelet visszatartását és a baktériumok fejlődését. Akut primer állapotban hólyaggyulladás a tünetek erősek és súlyosak, de 5-7 napon belül eltűnnek. Ezzel szemben krónikus - számos szövődményt okozhat, beleértve a fibrózist, csökkentve a hólyag térfogatát, a hólyag falának megrepedését és másokat. Az oka hólyaggyulladás lehet katéter vagy férfiaknál megnagyobbodott prosztata.

Gyomorfájás
Gyomorfájás

A cystitis kezelése

A kezelés módja attól függ, hogy elsődleges vagy másodlagos. A másodlagosban a fő betegséget kezelik, és miután várhatóan elmúlik és hólyaggyulladás.

Az elsődleges hólyaggyulladás a tüneteket kezeljük. Ha a betegséget orvos állapítja meg, valószínűleg antibiotikumokat fog felírni Önnek.

Íme néhány alternatív kezelés, amely enyhíti a tüneteket. Az első az, hogy igyon elegendő mennyiségű vizet vagy gyógyteát. Az orvosok naponta 2 liter feletti vizet javasolnak. Ez biztosítja a gyakori vizelést, amely "kimossa" a baktériumokat a vizeletrendszerből. A víz ne legyen hideg, hanem szobahőmérsékleten. Kerülje a szénsavas és hideg italokat.

Egy másik dolog, amire ügyelnie kell, az a test alsó része, hogy jól öltözködjön. Az áfonyalé különösen jó hatású. Próbáljon meg vizelni legalább 3 óránként.

Kockázati csoportok

A nem megfelelő higiéniai szokásokkal rendelkező nők és lányok veszélyeztetettek a húgyúti fertőzések miatt. Ennek a rendszernek veleszületett deformitása esetén az emberek szintén veszélyben vannak. Más esetek között szerepelnek terhes nők és katétert hordozó férfiak, valamint megnagyobbodott prosztatával rendelkező férfiak.

A hólyaghurut megelőzése

Hogy megvédjük magunkat hólyaggyulladás, az első és legfontosabb dolog az, hogy az év hideg hónapjaiban jól öltözzön fel, igyon elegendő mennyiségű vizet. A nőknek szigorúan be kell tartaniuk a személyes higiéniát, ha szükséges, járás után mindig jobb mosni, még vízzel is, és a mosás és a törlés elölről hátra történik, ez csökkenti a baktériumok kockázatát a végbélnyílásból a húgyúti és szexuális rendszerbe.

Mindig vizeljünk közösülés után. Távolítsa el a tanga típusú fehérneműt a szekrényéből, ez segít a baktériumok átjutásában a végbélnyílásból. A húgyhólyag teljes kiürülésének biztosítása vizelés közben hajoljon hátra, amikor a WC-csészén ül. Viseljen laza ruházatot és kerülje a rossz szokásokat.

Ha állapota nem javul vagy rosszabbodik - forduljon orvoshoz.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!