Naponta Csak 1 Pohár Vizet Iszunk

Videó: Naponta Csak 1 Pohár Vizet Iszunk

Videó: Naponta Csak 1 Pohár Vizet Iszunk
Videó: Mucsi Zoltán - Alkohol 2024, Március
Naponta Csak 1 Pohár Vizet Iszunk
Naponta Csak 1 Pohár Vizet Iszunk
Anonim

A legújabb tanulmányok szerint a bolgárok figyelemreméltóan kevés vizet isznak naponta. Egészséges mennyiségű életet adó folyadéknak legalább napi hat pohárnak kell lennie. Bulgáriában azonban elemzések kimutatták, hogy a legtöbb ember csak egy pohár vizet iszik naponta.

A tanulmányt a Nemzetközi Víznap alkalmából - március 22-én - hajtották végre, a jó hidratálás emberi egészségre gyakorolt előnyeinek népszerűsítését célzó kampány részeként.

Megdöbbentő az a megállapítás is, hogy honfitársaink nem ismerik a szervezet túlzott kiszáradás által okozott káros hatásait. A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a víz élet, és a szomjúság csillapítása mellett nagy jelentőséggel bír a testünkben zajló számos biológiai folyamat szempontjából.

Az elmúlt tíz évben a szófiai Orvostudományi Egyetem Közegészségügyi Karának szakemberei országos felmérést végeztek a különböző korosztályok körében arról, hogy mennyi vizet vesznek naponta.

Az adatok azt mutatják, hogy a bolgárok által elfogyasztott ásványvíz mennyisége 22 és 28 ml között van, míg a szénsavas üdítők mennyisége többszöröse - napi 62 és 158 ml között.

A tanulmány a serdülők megfigyelése közben érte el a legriasztóbb mutatókat. Az elemzés kimutatta, hogy a gyermekek és a diákok hetente több mint négyszer fogyasztottak energiaitalt. A serdülők nyolcvan százaléka azt mondta, hogy az iskolában főleg üdítőket ivott víz helyett.

Hidratáció
Hidratáció

A szakértők azt javasolják, hogy a riasztó hajlam elkerülése érdekében a szülők ne várják meg, amíg a gyermek vizet kér, hanem rendszeresen kínáljanak neki vizet annak érdekében, hogy megszokja a fontos szokást.

Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is - nem kell várnunk, amíg szomjasak vagyunk a vízivásra. A szomjúságérzet a kiszáradás késleltetett tünete, és nem szabad hagynunk, hogy megjelenjen - tanácsolják a szakemberek.

Ha nem fogyaszt elegendő vizet, az idegrendszer működési zavaraihoz, hőszabályozáshoz, lúgos-sav egyensúlyhoz vezethet. Az öregedési folyamat fokozódik. Maga a kiszáradás olyan kóros állapot, amelyben a test víztartalma csökken.

Hasmenéshez, ételmérgezéshez, tartós hányáshoz, pylorus stenosishoz, terhesség toxikózisához, polyuria cukorbetegséghez, vesebetegségekhez, hypervitaminosishoz D-vitaminnal, hyperparathyreosishoz, Addison-kórhoz, diuretikumokhoz vezet.

Ajánlott: