Laktóz Intolerancia

Tartalomjegyzék:

Videó: Laktóz Intolerancia

Videó: Laktóz Intolerancia
Videó: Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni? - Dr. Pakodi Ferenc, MyClinic 2024, Március
Laktóz Intolerancia
Laktóz Intolerancia
Anonim

Mi a laktóz intolerancia?

Laktóz intolerancia egy enzimhiba, amely megzavarja a laktóz normális galaktózra és glükózra bomlását. A betegség felnőtteknél gyakori. Laktóz intolerancia ez nem betegség vagy allergia, hanem súlyos ételintolerancia. Az érintett emberek érzékenyek a szénhidrát tejcukorra, a laktáz enzim hiánya miatt, amely nélkül a szervezet nem képes felszívni a tejcukrot.

A laktáz enzimet a bélrendszer hámsejtjei tartalmazzák, ahol lebontják. Az ebből eredő hiba nem teszi lehetővé a laktóz - a tejben és tejtermékekben található fő dioszacharid - lebontását. Az eredmény a laktóz lebontásának korlátozása a gyomor-bél traktusban, és a benne való visszatartás folyadékretenciót okoz.

A vastagbélbe jutva a laktóz és az azt elérő egyéb anyagok gyorsított mozgásuk miatt nem szívódnak fel, és ez megköveteli, hogy a bélben található flóra feldolgozza őket. Ez növeli több végtermék képződését, beleértve a metánt, szén-dioxidot, hidrogéngázt.

A laktózhiány típusai

Veleszületett laktózhiány - ez a legritkább formája laktóz intolerancia. Ez egy olyan mutáció, amely autonóm-recesszív módon öröklődik. A tünetek a szoptatás után nagyon hamar megjelennek, beleértve a hányást, a kólikát, a hasmenést és a vesék és a máj másodlagos károsodását. Fejlődési és növekedési retardáció figyelhető meg.

Laktóz intolerancia
Laktóz intolerancia

Elsődleges laktóz-intolerancia - gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelhető. A feltételnek ez a formája a leggyakoribb. Koraszülött csecsemőknél is előfordulhat az enzimek elégtelen érettsége miatt.

Másodlagos laktóz intolerancia - a vékonybél hámjának károsodása által okozott glutén enteropathia, autoimmun bélbetegségek, daganatok, diabéteszes neuropathia következtében, a vírusos, bakteriális és parazita etiológiában szenvedő múltbeli gastroenteritis miatt.

A laktóz intolerancia tünetei

A tünetek közé tartozik a puffadás, puffadás, zihálás, kólika, hasmenés, émelygés és hányás.

A tünetek a tej és tejtermékek elfogyasztása után egy órán belül jelentkeznek. Gyermekeknél lassú növekedés és a súlygyarapodás hiánya figyelhető meg. Fogyás és alultápláltság van az érintett személy számára. Meg kell különböztetni a tejallergiától, amely a fenti tüneteken és a testen fellépő kiütéseken és duzzanatokon kívül jelentkezik. Bizonyos esetekben az allergiát heves allergiás reakció kíséri.

A laktóz intolerancia diagnózisa

A diagnózis legmegfelelőbb módja laktóz intolerancia a tünetek hiányának megállapítása, amikor kizárják a kockázatos ételeket az étlapról, és ennek megfelelően a panaszok megjelenése nem sokkal a gyanús étel elfogyasztása után.

Egy másik módszer a légzési teszt. Ez a laktóz éhgyomorra történő bevitele és a kilégzett levegő hidrogénszintjének ellenőrzése. A mérést 30 percenként végezzük a lenyelés utáni harmadik részig. A vizsgálat működési elve azon alapul, hogy hidrogéngáz szabadul fel a vastagbélbe, amely könnyen kilélegezhető a tüdőn keresztül.

Laktóz intolerancia kezelése

A bánásmód alapelve laktóz intolerancia abból áll, hogy a tejet és a tejtermékeket kizárták az étlapról. Tudni kell, hogy az egyes egyénekben a megnyilvánulások eltérő mértékben súlyosak, és ez határozza meg, hogy az étrend milyen súlyos legyen.

Vörös kaviár
Vörös kaviár

A sajt, a sárga sajt és a joghurt jobban tolerálható, bár a kockázatos termékek csoportjába tartoznak. A joghurt élő baktériumokat tartalmaz, ezért sok laza intoleranciában szenvedő ember fogyaszthatja.

A tünetek csökkentése és a felszívódási zavar csökkentése érdekében a tejtermékek bevétele előtt a laktázt tabletták, kapszulák és cseppek formájában lehet bevenni.

Az étrendet ki kell egészíteni más kalciumforrásokkal, például tojással, mandulával és spenóttal. Javasolt gyümölcsleveket és szójatejet is bevenni, mert ezek emellett kalciummal dúsítottak. A D-vitamin bevitele azért is szükséges, mert a kalcium felszívódásához szükséges.

A D-vitamin megtalálható a tojásban, a májban, az osztrigában, a gombában, a heringben, a makrélában, a kaviárban, a kagylóban, a rákban, a marhahúsban és a burgonyapürében.

Ezt fontos tudni laktóz intolerancia zavarokat okozhat más ásványi anyagok és tápanyagok felszívódásában. Az étrend kalciumbevitele csökken az étrend miatt. Egyéb élelmiszer-forrásokból történő kiegészítő ellátása kötelező.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: