Az ínybetegségek

Tartalomjegyzék:

Videó: Az ínybetegségek

Videó: Az ínybetegségek
Videó: CUMARTESİ DUASI DİNLE (En Etkili Dualar) 2024, Március
Az ínybetegségek
Az ínybetegségek
Anonim

Ínybetegségek, más néven parodontális betegség a fogakat tartó szövetek fertőzését jelentik. Számos tanulmány szerint az idősek elveszett fogainak mintegy 70% -a ínybetegségnek köszönhető.

A fejlõdés legfõbb oka ínybetegségek olyan mikroorganizmusok, amelyek a fog felületén tapadó fog lepedékében találhatók. Ezek a mikroorganizmusok közvetlen módon és közvetett mechanizmussal súlyosan károsítják az ínyt és az alatta lévő csontot - arra ösztönzik a testet, hogy olyan körülményeket teremtsen, amelyek serkentik a szövetek pusztulását.

Periodontális betegségek megtámadja az ínyvonalat a sulcusban - az íny és a fog között elhelyezkedő horony. Ennek eredménye a kötődés és a visszatartó szövetek (periodontium) elvesztése. Ha ez a szövet megsérül, periodontális zseb alakul ki, és minél súlyosabb a betegség, annál mélyebb. Amikor a fog plakkja jobban felhalmozódik, és hosszú ideig nem távolítja el, a gyulladás elmélyül és a parodontium elvesztéséhez vezet.

Az ínybetegség kialakulásának kockázati tényezői

Dohányzás - A dohányosok és a dohányt rágók hajlamosak a fogágybetegségek kialakulására. Ebben az embercsoportban súlyosabbak, mint másokban, akik nem használnak dohánytermékeket.

Betegségek - egyes betegségek, például a cukorbetegség, az AIDS, a leukémia csökkenthetik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, ami súlyos parodontális betegségre hajlamosít.

Gyógyszerek - kalcium blokkolók, orális fogamzásgátlók, szteroidok, epilepszia elleni gyógyszerek, rákos gyógyszerek szedése hátrányosan befolyásolhatják az ínyt. A nyál mennyiségét csökkentő gyógyszerek krónikus szájszárazságot okoznak, ami viszont lágyrész-gyulladáshoz vezet.

Szájhigiénia
Szájhigiénia

Hidak - A rosszul elhelyezett vagy laza hidak, a törött fogak vagy a fogszuvasodás segítenek megtartani a lepedéket, elősegítve az ínyproblémák kialakulását.

Terhesség - ez az az időszak, amikor a hormonszint emelkedik, ami az íny nagy érzékenységéhez vezethet a lepedék és néhány baktérium iránt.

Az ínybetegségek osztályozása

A parodontális betegségeket a károsodás súlyossága szerint osztályozzák. Két fő szakasza van - ínygyulladás és parodontitis.

Fogínygyulladás - a korai szakaszát képviseli ínybetegségek. Ebben a szakaszban a károsodás visszafordítható és jó szájhigiénével eltávolítható. Az ínygyulladást az íny duzzanata, bőrpír és vérzés jellemzi.

Parodontitis - a fejlettebb szakaszát jelenti ínybetegségek. Itt az íny és a fogakat tartó csont már súlyosan károsodott.

Periodontitis jelenlétében a gyulladt csontok és ínyek megrázhatják a fogakat, és kieshetnek, vagy kihúzódáshoz vezethetnek.

Az ínybetegség tünetei

Az ínybetegség leggyakoribb megnyilvánulása a következő tünetek közé tartozik: könnyű fogínyvérzés; duzzadt, érzékeny és vörös íny jelenléte; rossz lehelet vagy rossz ízérzés a szájban; a fogaktól visszahúzódó íny jelenléte; genny jelenléte az íny és a fogak között; az állandó fogak megrázása vagy kiszorítása. Nem kivétel, hogy az ínybetegség jellegzetes tünetek nélkül jelentkezik.

Az ínybetegség diagnosztizálása

Fogfájás
Fogfájás

Ha ínyproblémára gyanakszik, ajánlott időben meglátogatni a fogorvost. A szakembert a beteg panaszainak meghallgatása és vizsgálat elvégzése után a diagnózisra irányítják.

Parodontális vizsgálatot végeznek - ellenőrizzük az íny vérzését, keménységét és duzzadását. A fogak mozgását és érzékenységét értékelik. A tapintással meghatározható a betegség súlyossága. A szonda olyan, mint egy kis vonalzó, amelyet finoman behelyeznek a fogak körüli zsebekbe. Minél mélyebbre megy, annál súlyosabb a betegség.

Az ínybetegség kezelése

A parodontális kezelés célja a fennálló fertőzések visszaszorítása és a betegség további fejlődésének megállítása. A betegség korai szakaszában a terápia magában foglalja az ultrahang és a curettage tisztítását, valamint a lepedék és a fogkő eltávolítását.

A tisztító hatást javító antibiotikumok alkalmazhatók. Az ínygyulladás legtöbb esetben a fogmosás és a megfelelő napi ápolás gyógyuláshoz vezet. Amikor a fertőzés előrehaladott, műtétre lehet szükség, amely magában foglalja az íny levágását, a lepedék felhalmozódásának eltávolítását és a csont rekonstrukcióját.

A magas szájhigiénia betartása nagyon fontos a kezelés eredményeinek fenntartása szempontjából. A betegnek rendszeresen meg kell látogatnia fogorvosát megfigyelés, fényezés és alapos vizsgálat céljából.

Az ínybetegségek megelőzése

A megelőzés legjobb módja ínybetegségek a fogak napi tisztítása fogkrémmel, szájvízzel és fogselyemmel. Fontos szerepet játszik a fogplakk rendszeres professzionális tisztítása is. A dohányzás korlátozása, a fogszuvasodás és minden fogászati betegség időben történő kezelése kötelező.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!