Hörghurut

Tartalomjegyzék:

Videó: Hörghurut

Videó: Hörghurut
Videó: Hörghurut tünetei és kezelése | HáziPatika 2024, Március
Hörghurut
Hörghurut
Anonim

A légzőrendszer bejárata az orrlyukak, amelyek az orrüregbe juttatják a levegőt. Ezután a légutak a gégén átjutnak a légcsőbe, amely két hörgőre oszlik, amelyek viszont apró hörgőcskékre oszlanak, amelyek végei alveolusokká nyílnak.

Hörghurut a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, amelyben váladék szekretálódik bennük.

A bronchitis okai

A fejlődés leggyakoribb oka hörghurut nátha. A test egyéb betegségek miatti védekezésének csökkenésével a légzőrendszerbe bejutott vagy normálisan ott élő mikroorganizmusok gyorsan fejlődnek, és így hörghurutot okoznak. Gombák, baktériumok és mikoplazmák is okozhatják. A hörghurut szenvedélyes és hosszú távú dohányzás, vagy por, mérgező anyagok, gázok és egyebek belégzése következtében alakulhat ki.

A bronchitis tünetei

Leggyakrabban hörghurut vírusos megbetegedések következménye, és kezdeti tünetei megfelelnek ennek a betegségnek a tüneteivel - láz, fejfájás, orrfolyás, tüsszögés, izom- és ízületi fájdalom és még sok más.

A bronchitis kialakulásával azonban más tünetek is megjelennek. Kezdetben száraz köhögés, amely később váladékos nedves köhögéssé válhat. A későbbi szakaszokban légzési nehézség, mellkasi és szegycsontfájdalom, valamint a normális légzés során jellemző "zihálás" fordulhat elő.

Van neked hörghurut vagy a köhögést csak orvos állapíthatja meg. Ne diagnosztizálja magát, és ne öngyógyítson.

Fejfájás
Fejfájás

A bronchitis szövődményei

A leggyakoribb szövődmény hörghurut a bronchopneumonia. Egy másik komplikáció, amely 2 év alatti gyermekeknél és idős korban fordul elő, az akut bronchiolitis. Különösen súlyos, a prognózis nem jó, gyakran kialakul a szív- és légzési elégtelenség, amely végzetes lehet.

A bronchitis diagnózisa

A diagnózist az orvos vizsgálata, statoszkóppal történő meghallgatás és a tünetek megállapítása után állapítják meg. Szükség lehet a köhögés szekréciójának röntgenvizsgálatra vagy mikrobiológiai vizsgálatára a betegség okának és annak kialakulásának meghatározásához.

A bronchitis kezelése

A kezelés ágynyugalommal és rengeteg pihenéssel kezdődik. Megfázásként vagy influenzaként fordul elő - felmelegedés, több folyadékfogyasztás, megfelelő étrend - levesek, kása, püré, vitamin.

Köhögés esetén orvosa felírhat olyan gyógyszereket, amelyek enyhítik, vagy segítik a váladék cseppfolyósítását, és segítenek eltávolítani a testből.

Komplikációk esetén megengedett az antibiotikumok alkalmazása, de ez csak alapos vizsgálat és vényköteles kezelés után történik.

A bronchitis megelőzése

Először is fontos elkerülni a vírusos betegségeket, például az influenzát és a megfázást. A téli hónapokban jó organikusan tartózkodni nyilvános helyeken és zsúfolt helyiségekben. A harcban jó fegyver az erős test, minden nap vigyázni kell a sport, a megfelelő és egészséges táplálkozás, az aktív és rendszeres pihenés révén. A hörgők esetében a legjobb a dohányzás csökkentése vagy abbahagyása.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: