A Legjobb Káliumforrások

Tartalomjegyzék:

Videó: A Legjobb Káliumforrások

Videó: A Legjobb Káliumforrások
Videó: A 10 legjobb B-vitamin forrás 2024, Március
A Legjobb Káliumforrások
A Legjobb Káliumforrások
Anonim

A kálium nátriummal kombinálva gondoskodik a test vízháztartásáról. Ha nátrium- vagy káliumhiány van a szervezetben, akkor az idegek és az izmok szenvednek a leggyorsabban. Ezenkívül a kálium létfontosságú a szív, az erek, a máj, a vesék, az endokrin mirigyek és az agysejtek egészsége szempontjából.

A káliumsó az anyagcsere szabályozásában is részt vesz a felesleges testnedvek eltávolításával és az ödéma megszüntetésével. A nyomelem elősegíti a szénhidrát-anyagcserében részt vevő enzimeket és növeli az izomtónust.

Természetesen minden mértékkel hasznos. Egészségügyi problémái lehetnek mind a káliumhiány, mind a túlzott káliummennyiség miatt.

Hiánya szívbetegséghez és törékeny csontokhoz vezet, és a hosszan tartó hiány neuralgiához vezethet. Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a kálium hosszú távú hiánya agyvérzéshez vezethet.

A hatalmas összeg kálium a testben szintén nem szabad megengedni. Okozhat fekélyeket, szívmegállást és akár a végtagok gyengeségének érzését is.

Ha keményen edz, vagy nem iszik elegendő mennyiségű vizet, az kiszáradáshoz és ezáltal káliumvesztéshez vezethet. Ha elegendő ételt fogyaszt, ami káliumforrások, semlegesítheti az ételekben a túlzott sófogyasztást.

Íme néhány kockázati állapot, amely káliumhiányhoz vezethet:

- Alkohollal való visszaélés;

- Túlzott fitnesz;

- kiszáradás;

- étvágytalanság és bulimia;

- Nagy adag antibiotikum bevétele.

Számos alapvető étel létezik, amelyek segítenek abban, hogy káliumot kapjon anélkül, hogy szükség lenne kiegészítőkre. Lásd a következő sorokat a legjobb káliumforrások:

Leveles zöldségek

A legjobb káliumforrások
A legjobb káliumforrások

Leginkább a spenót (100 g) körülbelül 600 mg káliumot és egy tál főtt spenótot tartalmaz - akár 840 g is.

A bab típusai

100 g közönséges bab egyenlő 560 mg vagy 1000 mg káliummal, ha babpörköltről vagy bablevesről beszélünk.

Sült krumpli

A legjobb káliumforrások
A legjobb káliumforrások

Ezek a héjjal együtt sült burgonya. Közöttük vannak a legjobb káliumforrások. Körülbelül 540 mg kálium van 100 g termékben, egy közepes méretű burgonyában pedig 920 mg-ra nő.

Sült tök

Egy sült sütőtökkel teli tál elegendő káliummal tölthet fel aznapra.

Szárított barack

A legjobb káliumforrások
A legjobb káliumforrások

Sárgabarack is a legjobb káliumforrások az összes szárított gyümölcs között. Nem szabad azonban túlzásba vinni velük, mivel hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaznak.

Banán

Egy közepes méretű banán körülbelül 420 mg káliumot tartalmaz, amely elegendő a napra. A banánból ez válik jó káliumforrások.

Halfajták

És főleg a lazac. 100 g lazac körülbelül 630 mg káliumot tartalmaz. Amellett, hogy rendkívül ízletes, elég jó tápanyagmennyiséget is biztosít Önnek.

Ajánlott: