Cirrózis

Tartalomjegyzék:

Videó: Cirrózis

Videó: Cirrózis
Videó: Об антихристе и помазании. Беседа 18 2024, Március
Cirrózis
Cirrózis
Anonim

Cirrózis krónikus betegség, amely károsítja a májat. A májsejtek egy részének halálát okozza, amelyet helyettesít a hibás sejtek növekedése a máj működéséhez.

A férfiak lényegesen gyakrabban szenvednek cirrhosisban, mint a nők, és a betegség kialakulásának legkockázatosabb évei 30 és 60 év közöttiek. A cirrhosis okai különféle káros tényezők és betegségek.

A leggyakoribb ok az alkohol. Nagy mennyiségek rendszeres bevitele súlyosan károsíthatja a májat és megnehezítheti a munkát.

Számos tanulmány szerint a férfiaknál 60 g-nál, a nőknél 40 g-nál hosszabb ideig tartó alkoholfogyasztás súlyos, sőt visszafordíthatatlan kárt okoz a májban. Autoimmun hepatitis; krónikus vírusos hepatitis B, C és D; olyan betegségek, mint például a hemochromatosis, amelyek a réz és a vas atipikus mozgásával járnak a testben, kockázati tényezők, amelyek a legtöbb esetben kiváltják cirrózis.

A cirrhosis tünetei

Sok esetben a cirrózis gyakori panaszok, amelyek magukban foglalják a fogyást és az étvágycsökkenést, a túl könnyű fáradtságot, a teljesítmény csökkenését, az émelygést és a hányást. A cirrhosis tipikus tünetei a különböző bőrelváltozások - sárgaság (a bőr és a sclera sárgulása); fehér foltok pigmentáció nélkül; a tenyér és a talp narancs-vöröses színe; csökkent a szőr a mellkason és a hason, különösen férfiaknál.

A cirrhosis csökkent véralvadást okoz, amely a bőr alatti vérzés megjelenéseként, kisebb sérüléseknél véraláfutásként jelentkezik. A cirrhosisban szenvedő betegek gyakran hasnyálmirigy-gyulladásban, fekélyekben, epekövekben és cukorbetegségben szenvednek.

A cirrhosis diagnózisa

Ha gyanítja a jelenlétét cirrózis, az orvos olyan vizsgálatokat ír elő, amelyek megerősítik vagy elutasítják a kezdeti véleményt. A vérvizsgálatok vérszegénységet mutathatnak, de csak enyhén. A biokémiai elemzés már kimutatta a megemelkedett bilirubinszintet, néhány májenzim abnormálisan magas szintjét. A vírusos hepatitis és a májszúrás markerei a májcirrózis kimutatásának egyéb módszerei.

Cirrhosis kezelése

A kezelés cirrózis főleg az előfordulásának okaitól és a szövődmények előfordulásától függ. A cél a fontos májsejtek pusztulásának lelassítása és a súlyos következmények megelőzése. Nagyon fontos elkerülni a májat tovább károsító gyógyszereket.

Az alkoholfogyasztás teljesen ellenjavallt. A hepatitis B és C jelenlétében különféle vírusellenes gyógyszereket írnak fel.

Mivel az alultápláltság nagyon gyakori jelenség a cirrózis, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen. Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és egyes esetekben különféle folyékony kiegészítőket kell bevenni.

Cirrózis
Cirrózis

Sajnos, miután bekövetkezik, a cirrhosis ilyen vagy olyan mértékben nyilvánul meg az élet hátralévő részében. A gyógyszeres kezelés enyhítheti a tüneteket, de nem vezet gyógyuláshoz. A kezelőorvos nyomon követése és az előírt gyógyszerek időben történő módosítása kötelező.

Sok beteg esetében a kezelés nem segít, és a májfunkció fokozatosan romlik. Emiatt, ha a cirrhosis nagyon előrehaladott stádiumban található, az egyetlen lehetséges eredmény a májtranszplantáció.

A cirrhosis szövődményei

Ascites - A máj véráramlásának zavara különféle testnedvek stagnálását okozza, amelyek a hasüreg szabad terében gyűlnek össze. Ezenkívül fertőzés is előfordulhat, amely nagyon súlyos fájdalmat, gyengeséget, hányingert és hányást okoz.

Máj-encephalopathia - A cirrhosis jelentősen csökkenti a máj öntisztító képességét, amelynek következtében egyes méreganyagok elkezdnek felhalmozódni a vérben.

Portál hipertónia - a portális véna nyomásának növekedése. A magas nyomás megzavarja a máj normális duzzadását, és az alsó nyelőcsőben lévő erek kitágulását okozza. Ez vérzést okozhat, amely sok esetben életveszélyessé válik. A vérzés a székletben lévő vérrel vagy a vér hányásával nyilvánul meg.

A cirrhosis megelőzése

A betegség megelőzésének fő intézkedései közé tartozik az alkoholfogyasztás elkerülése; a hepatitis időben történő kezelése krónikus állapotuk elkerülése érdekében; kerülje a munkát szennyezett környezetben. Kinyitható betegségek cirrózis megmagyarázhatatlan ok mellett maradnak, ezért nem lehetséges számukra az elsődleges megelőzés.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!