Hogyan Javítható Az állóképességed

Tartalomjegyzék:

Videó: Hogyan Javítható Az állóképességed

Videó: Hogyan Javítható Az állóképességed
Videó: Hogyan javítható az egészségügy állapota? 2024, Március
Hogyan Javítható Az állóképességed
Hogyan Javítható Az állóképességed
Anonim

Atlétikai látás és erő - ez a két fő cél azoknak az embereknek, akik edzőterembe járnak izomzatot szerezni. A hivatásos sportolók azonban tudják: néha kiderül, hogy ez döntő tényező kitartás!! Nem kell profi versenyzőnek lennie ahhoz, hogy értékelje az állóképességet - ez csak akkor fontos, ha valóban jó formára törekszik, nem csak hamis szivattyúzásra. Hogyan lehetne javítani az állóképességünket?

Először - az elmélet

A tartósság kifejezést gyakran az erősség szempontjából használják, anélkül, hogy nyelvtanilag helytelenek lennének - például amikor egy alkatrész terhelésnek ellenálló képességét írja le. Ezenkívül ismeretlen számú típusú állóképesség ismert - mentális stressz, fizikai szenvedés, álmatlanság és még sok más.

Nem véletlen kitartás az egyik legtöbb szinonimával és változó jelentéssel bíró szó. Ennek az anyagnak a tárgya azonban csak az állóképesség egyik fajtája: a test azon képessége, hogy ellenálljon a bonyolult fizikai aktivitás hosszabb ideig tartó működésének.

Nagy tartósság nagy hatékonyságot jelent - mind a versenyeken, mind az edzéseken. A magas hatékonyság nagyobb esélyt ad a sikerre - függetlenül a céloktól.

Tehát tudjuk, mi az állóképesség és miért fontos. De vajon tudjuk-e? hogyan lehetne javítani az állóképességét?

Először tudnunk kell, hogy … további elmélet következik

A gyakorlat szempontjából, különösképpen a sport területén, van egy különféle állóképesség: a specifikus állóképesség. A fajlagos állóképesség az állóképesség egy adott motoros tevékenységen belül, és ennek három altípusa van - erő, sebesség és kombinált. A fajlagos állóképesség főleg olyan sportokban fontos, amelyeknél a mozgások nagy megismételhetőséggel rendelkeznek - például (de nem csak) az ökölvívás és az evezés. Nem kizárt, hogy a magas fajlagos állóképesség alacsony vegetatív állóképességgel párosul, de ennek sokkal inkább az ellenkezője valószínű: a jó általános állóképesség előfeltétele a jó fajlagos állóképességnek. Tehát - vissza a fő témához: hogyan lehet növelni az állóképességet!

Kombinálja a kardio edzést az erőedzéssel

A kardió segít élvezni a nagy kitartást
A kardió segít élvezni a nagy kitartást

Válasszon egy napot az edzés ütemtervéből, amelyben erő- és kardio gyakorlatokat egyaránt végez. De nem csak - kombinálja az elemeket. Ha fut az edzésmodell - próbáljon futni (közepesen) nehéz hátizsákkal. Ha hízik - hízzon. Az új kihívásnak való megfelelés érdekében a testnek új normákat kell felállítania az energia és a fiziológiai erőforrások fenntartásában - ez más szóval kitartás.

Több izomcsoportot edzen egyszerre

És minél több, annál jobb. Igen, ez nem a legjobb, ha hipertrófia a célja, de nélkülözhetetlen, ha kitartásra vágyik. Kiváló lehetőség a komplex fejlesztéshez a saját súlyú gyakorlatok - kar, párhuzamos…

Növelje a terhelést

Az elv mindenki számára világos, aki izmainak fejlesztését tűzte ki célul: a rövid, nagy súlyú sorozat az erő, a hosszú, a kevesebb terhelés az állóképesség. Csak adjon hozzá egy új elemet: végezzen hosszú állóképességi sorozatokat nagyobb súllyal - hadd nehezítsék meg szinte erővel. Még akkor is, ha az elején csökkentenie kell az ismétlések számát - semmi gond, ez az ötlet. Az új követelmények a testet új képességek fejlesztésével fogják reagálni.

Nyomja meg a súlyokat

A megfelelő súlyemelés javítja az állóképességet
A megfelelő súlyemelés javítja az állóképességet

A gyakorlattól függetlenül végezze a mozgásokat maximális sebességgel és intenzitással (és természetesen vigyázzon sérülésekre - Önnek és másoknak). Ez a fajta terhelés általában egyformán kapcsolódik az erőhöz és az állóképességhez. Tehát - duplán nyer.

Rövidítse a szüneteket a szettek között

És miért nem az edzésnapok közötti szünetek? Valójában az elv egyszerű: dolgozzon képességei határán! Ha a cél az erő, akkor követelje meg, hogy teste készen álljon a nagyobb terhelésekre; amikor a cél az állóképesség - rövid időközönként helyezze intenzív módba.

Mindenesetre ne felejtsük el: a teljes pihenés és a minőség, még az egészséges táplálkozás is feltétlenül kötelező! Az állóképesség azonban, mint bármely más fizikai minőség, a fiziológia és a biokémia eredménye. Ügyeljen arra, hogy mindent megadjon testének, amire szüksége van - különben nem lesz képes teljesíteni azt, amit elvár tőle.

Ajánlott: