Onkológiai Betegségek

Tartalomjegyzék:

Videó: Onkológiai Betegségek

Videó: Onkológiai Betegségek
Videó: 2020.03.11. Hemato-onkológiai és immunkompromittált gyermekek sürg. ellátása (Kállay Krisztián dr.) 2024, Március
Onkológiai Betegségek
Onkológiai Betegségek
Anonim

Onkológiai betegségek a rosszindulatú daganatok csoportja, amelyeket együttesen ráknak neveznek. A köznyelvben a rák számos rokon betegség olyan gyűjtőfogalma, amelyben bizonyos testsejtek ellenőrizhetetlenül nőnek, osztódnak és elkezdenek kiszorítani az egészséges szöveteket. Nagy része onkológiai betegségek időben kezelhetők.

Mikor onkológiai betegségek a tumorfolyamatokat a kontrollálatlan sejtnövekedés jellemzi; inváziójuk és behatolásuk a környező struktúrákba; metasztázis más szervekre. A rákos sejtekben a sejtek növekedésének, osztódásának és pusztulásának koordinációja teljesen megszakad.

A normális szabályozó jeleket nem ismerik fel vagy nem ismerik fel, mert a legtöbb esetben az ezekhez a folyamatokhoz szükséges genetikai kód hibás.

Körülbelül 5000 ember 25 000 génjének állandó a genetikai kódja a sejtek egyik generációjától a másikig. Ezek az ún onkogének és tumorszuppresszorok, amelyek szabályozzák a DNS-ben zajló folyamatokat.

A rák legmegbízhatóbb elmélete napjainkban az, hogy ezen őrző gének hibája váltja ki a rákot.

A megfelelő hibás gén nem tudja ellenőrizni a részét, és így további hibákhoz vezet. Általában onkológiai betegségek befolyásolhatják az emberi test bármely részét.

Petefészekrák
Petefészekrák

A rák okai

A sejtek különösen érzékenyek a sejtosztódás során. A különösen gyorsan osztódó sejtek hajlamosak kiváltani a rákot.

A rákot okozó jelenségek olyan hatások, amelyek megakadályozzák az immunrendszert a degenerált sejtek felismerésében és eltávolításában. A kémiai hatások különösen veszélyesek; fizikai hatások / ionizáló sugárzás /; mutagén vegyszerek és onkovírusok; genetikai hajlam.

A fő onkológiai betegségek az életkor előrehaladtával jelentősen megnő. Az életmód szintén fontos szerepet játszik a rák kiváltásában. Ilyen tényezők a dohányzás, az alkoholizmus, a nemi úton terjedő betegségek, a napsugárzás / bőrrák /. Az élelmiszeripar számos mesterséges adalékanyagát szintén fontos rákkeltőként említik.

Ezek a különféle tartósítószerek, színezékek, édesítőszerek, amelyek E-ként ismertek. Néhány tanulmány az alacsony melatoninszintet a rákhoz kapcsolta. Ezek a szintek akkor fordulnak elő, amikor az emberek túl sok időt töltenek erős mesterséges megvilágítás alatt.

A rák tünetei

A test minden szervét befolyásolhatja egy rosszindulatú folyamat. Az egyes rákos megbetegedéseknek különböző tünetei vannak. A legtöbbnek nincsenek tipikus kezdeti tünetei, és amikor előfordulnak, a betegség folyamata előrehaladott állapotban lehet.

Körülbelül 100 különböző rák ismert, amelyek különböznek a túlélés esélyében, az áttétek kialakulásában és a kezelési lehetőségekben.

Rák
Rák

Onkológiai betegségek diagnosztizálása

A diagnózis felállításakor onkológiai betegségek különböző módszereket alkalmaznak. A módszerek egyik csoportja az iránymutatás - ultrahang, számítógépes tomográfia, röntgenfelvétel, vérvizsgálatok. A folyamat típusát és rosszindulatúságát azonban csak szövettani vagy patomorfológiai vizsgálat állapítja meg véglegesen.

A kezelés egységesítése érdekében meg kell határozni a rák stádiumát. A különböző lokalizációk esetében az állomás eltérő, de még mindig 4 fő szakasz különböztethető meg. Az első szakaszban a rosszindulatú folyamat arra a szervre korlátozódik, ahol történt.

A második szakaszban metasztázisok figyelhetők meg a regionális nyirokcsomókban. A harmadik szakaszban távoli szervek érintettek, a negyedik szakaszban nagyon távoli áttétek vannak.

Onkológiai betegségek kezelése

Általában a onkológiai betegségek ez sebészeti, orvosi és sugárkezelés. A sugárterápiát a rákos betegek több mint felénél alkalmazzák az életminőség gyógyítása vagy javítása érdekében. Ez állhat a bőrön keresztüli sugárzással történő besugárzásból vagy radioaktív anyagokkal történő intratissue-ból.

A műtéti kezelés célja a rosszindulatú folyamat által érintett érintett szerv, nyirokcsomók vagy szövetek eltávolítása. A gyógyszeres kezelés kemoterápiából, hormonterápiából, immunterápiából, az erek növekedésének gátlásából áll.

A rák késői szakaszában palliatív ellátást nyújtanak, amely csak az életminőség fenntartását segíti elő, anélkül, hogy segíteni tudna a beteg gyógyításában. Ezek abból állnak, hogy fájdalomcsillapítót adnak, tüneti kezelést, lassítják a csontrendszer lebomlását.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: