Mióma

Tartalomjegyzék:

Videó: Mióma

Videó: Mióma
Videó: Что такое миома матки? Удалять или не удалять? Врач акушер-гинеколог Костенко В.Г. 2024, Március
Mióma
Mióma
Anonim

Mi a mióma

Mióma jóindulatú daganat, amely a méh kötő- és izomszövetében képződik és fejlődik. Ez egy nagyon gyakori betegség, amelyet a 20 és 40 év közötti nők 20% -ánál diagnosztizálnak, és előfordulása az életkor előrehaladtával sokszorosára nő. 40 éves kor után a nők körülbelül 40% -ában található meg. A mióma gyakoribb a születendő nőknél.

A pontos okai mióma. Kimutatták azonban, hogy a szervezet hormonokkal szemben érzékennyé vált daganat. Az ösztrogének, amelyek nagyszámú receptorral rendelkeznek a myometriumban (a méh fő része), felelősek a mióma növekedéséért. Az ösztrogének önmagukban nem felelősek a miómák megjelenéséért, de kontrollálják annak fejlődését és növekedését.

A mastopathiát, az elhízást és a magas vérnyomást hajlamosító tényezőknek tekintik az ilyen típusú daganatok előfordulására. Sok esetben a mióma endometriózissal - a méhnyálkahártya megnagyobbodása a méhen kívül; policisztás petefészkekkel és endometrium hiperpláziával. Az öröklődés lehetősége nincs kizárva.

A myomák típusai

Mindegyik mióma kis csomóként kezd fejlődni a méh testének izomszövetében. A csomópontok osztályozása fontos szerepet játszik a tumor diagnosztizálásában és kezelésében. A különféle mióma mérete nagyon nagy tartományban változhat - akkora lehet, mint a tű feje, vagy elérheti a terhességre jellemző méreteket hat hónapon belül.

A növekedés iránya szerint a myomák három nagy csoportra oszthatók:

Mondjuk nem
Mondjuk nem

Intramuralis - a méh falán belül fejlődik ki, és jelentős méretűvé válik. Ezek a leggyakoribb myomák.

Subserous - a méh szerkezetének külső oldalán fejlődnek, és kívülről folytatják fejlődésüket, a hasüregig terjedve.

Nyálkahártya - ez a fajta csomó a méh üregének téréig nő, és méhnyálka borítja. Komoly megnyilvánulásokat okoznak, például erős vérzést, abortuszt és meddőséget.

A mióma tünetei

A méh mióma mérete, típusa és száma meghatározza a tünetek megjelenését és súlyosságát. A leggyakoribbak:

Vérzés - a menstruációtól eltérő vérzés megjelenése. Mind a menstruációs időszakon kívüli váladékként, mind a vérrögök felszabadulásával járó erős ciklusként fordulhat elő. A vérzés súlyosságát a csomópontok helye határozza meg.

Fájdalom - a myoma növekedése során a fájdalom görcsök formájában jelentkezik. Sok esetben a fájdalom nem határozható meg, sőt a hátsó combig is leereszkedhet. A korai tünete mióma hogy a fájdalom legyen a nemi aktus során.

Kompresszió - a nyomásérzet nagy myomákban nyilvánul meg, amelyek méretükkel kitöltik a méh üregét vagy összenyomják más szerveket. A nő teltséget és nehézséget érez az alsó gyomorban.

A vizelés és a székletürítés zavarai, a vetélések és a meddőség a másik jellemző megnyilvánulása mióma a méhben.

A mióma diagnózisa

A kismedencei vizsgálat során a szakember megnagyobbodott méhet, csomókat vagy szabálytalan alakot talál. A mióma diagnózisának megerősítése érdekében a medence ultrahangját vagy az ún transzvaginális ultrahang és bizonyos esetekben mágneses rezonancia képalkotás.

A mióma kezelése

Idős nő
Idős nő

A kezelés mióma kétféle típus létezik - konzervatív és operatív. Lehetséges, hogy önmagában megjelenik és eltűnik, ezért egyes orvosok megvárják, mielőtt műtétet írnának fel. A hormonterápia az ösztrogénszint mesterséges tompítására szolgáló módszer. Ez megállíthatja a mióma fejlődését, sőt elpusztíthatja őket, de előfordulhat, hogy egy fiatal nőnél hormonális rendellenességek jelentkeznek, amelyek negatívan befolyásolhatják testének más rendszereit. Emiatt a hormonterápiát szigorúan ellenőrizni kell egy nőgyógyásznak.

Műtéti kezelésre van szükség, amikor mióma túl nagy és megzavarja más szervek működését. A műtét gyengéd, és nem befolyásolja a nő reprodukciós képességét, kivéve azokat a ritka eseteket, amikor méheltávolítást végeznek - a méh elvágása.

A kezelési módszernek összhangban kell állnia az érintett nő állapotával - életkor, a tünetek súlyossága, a mióma típusa, az általános egészségi állapot és a jövőbeni teherbeesési szándék.

Bár a mióma daganat, nem rákos, és nem szabad összefüggésbe hozni velük. Nagyon kevés esetben lehetséges, hogy ez a jóindulatú daganat rosszindulatú daganattá fajulhat. Emiatt a mióma kimutatása után azonnal intézkedéseket kell hozni a kezelésére.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: