Krónikus Fáradtság Szindróma

Tartalomjegyzék:

Videó: Krónikus Fáradtság Szindróma

Videó: Krónikus Fáradtság Szindróma
Videó: Krónikus fáradtság szindróma 1. rész 2024, Március
Krónikus Fáradtság Szindróma
Krónikus Fáradtság Szindróma
Anonim

Krónikus fáradtság szindróma ismeretlen etiológiájú betegség. Először betegségként írták le 1980-ban. A krónikus fáradtság szindrómát a fáradtság jellemzi, amely nem múlik el a pihenéssel, és súlyosbodik fizikai vagy szellemi munka után.

Sok más krónikus betegséghez képest a krónikus fáradtság-szindrómának nincs ismert oka (mint a fertőzéseknél), nincs laboratóriumi mutató, amely kimutatná, és senki sem tudja, milyen kezelési lehetőségeket kínál.

A szindróma másik orvosi neve a myalgic encephalomyelitis. Az encephalomyelitis az agy vagy a gerincvelő gyulladását és myalgia - izomfájdalmat jelent. Ezt a kifejezést választja sok olyan szerző, akik számára a fáradtság egy túlságosan nem specifikus kifejezés, amely nem tükrözi teljes mértékben a klinikai képet és magát a fáradtság súlyosságát.

Krónikus fáradtság szindróma megfigyelhető megfigyelhető megfázás, fertőzés után, stresszes helyzet alatt vagy után. Nagyon lassan, egyértelmű ok és határozott kezdet nélkül lehet fejlődni, teljesen kimerítve a beteget, néha évekig.

Az egészséges és energikus emberek panaszkodnak könnyű fáradtságról, gyengeségről, koncentrációs nehézségről, ízületi, izom- és nyirokcsomók fájdalmáról. A nőket gyakrabban érinti krónikus fáradtság szindróma, de lehetséges, hogy ezek az adatok a férfiak tudatlanságából adódnak.

Ennek okaival kapcsolatban továbbra is számos kétség merül fel krónikus fáradtság szindróma. A lehetséges okok közé tartozik a vashiányos vérszegénység, hipotenzió, hipoglikémia, hormonális változások, autoimmun folyamat, allergiás hajlam. Az egyik legújabb verzió az emberi herpeszvírus fertőzés 6.

myalgic encephalomyelitis
myalgic encephalomyelitis

A krónikus fáradtság szindróma tünetei

A fokozott fáradtság mellett ezt a szindrómát zavartság, koncentrációs nehézség, memóriaproblémák jellemzik; alvási problémák; torokfájás, izmok és ízületek; fájdalmas és megnagyobbodott nyirokcsomók a hónaljban és a nyakon; a szokásosnál eltérő erősségű és elhelyezkedésű fejfájás; testi vagy szellemi tevékenység végzése után 24 órás fáradtság.

Ezeket a tüneteket ritkán kíséri zavartság, légszomj, pszichés problémák, aritmia, hasi fájdalom, émelygés, fogyás és még sok más.

Krónikus fáradtság szindróma az áramlás súlyosságának számos formája létezik. Enyhe formában az érintett csak vigyázhat magára, de több pihenésre van szüksége. A szindróma közepes formáját korlátozott motoros aktivitás jellemzi, az alvás zavart és a tünetek változnak.

Súlyos formában csak minimális motoros tevékenységet végeznek, a koncentráció nagyon nehéz, és az érintett személyek kerekesszéket használnak. Nagyon súlyos formában az emberek ágyban töltik a napot, megtapasztalják a zaj és a fotofóbia intoleranciáját.

A krónikus fáradtság szindróma diagnosztizálása

Ennek a szindrómának a diagnózisát a kirekesztés alapján állapítják meg. Számos betegségre jellemző tünetekkel nyilvánul meg, ami bármely orvos számára megnehezíti. Szükség van laboratóriumi és más típusú vizsgálatok kijelölésére a lehetséges betegségek kizárása érdekében.

krónikus fáradtság
krónikus fáradtság

Krónikus fáradtság szindróma kezelése

Nincs specifikus kezelés a krónikus fáradtság szindróma, de ennek ellenére néhány intézkedést meg lehet tenni a probléma megoldására. Egyes betegeknél az állapot hónapokig vagy akár évekig tart.

Az életmód megváltoztatása ajánlott, de a torlódásokat nem szabad siettetni. Mérsékelt, de rendszeres testmozgást gyógytornász segítségével kell végezni.

A terápiát olyan pszichiátriai problémákra alkalmazzák, mint a depresszió. Ez lehet gyógyszeres kezeléssel és viselkedésterápiával egyaránt. Egyidejű fájdalom jelenlétében nem szteroid gyulladáscsökkentőket írnak fel.

A betegek számára rendkívül fontos, hogy megtanulják a normális életet, a tünetek jelenléte ellenére. A nap megtervezhető az egyéni preferenciáktól függően. A stressz minimálisra csökken, elegendő alvás biztosított, a táplálkozás kiegyensúlyozott.

Az érzelmi támogatás rendkívül fontos a kezelésében krónikus fáradtság szindróma. A klinikai megnyilvánulások minden beteg esetében egyediek. Néhány beteg teljesen felépül, míg másoknál a tünetek évekig fennmaradnak, és az előző életmódhoz való teljes visszatérés szinte elérhetetlen.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: