Szantálfa Illóolaj

Tartalomjegyzék:

Videó: Szantálfa Illóolaj

Videó: Szantálfa Illóolaj
Videó: Szantálfa esszenciális olaj 2024, Március
Szantálfa Illóolaj
Szantálfa Illóolaj
Anonim

Az olyan egzotikus helyeken, mint India, Srí Lanka, Hawaii és a Csendes-óceáni szigetek érdekes fafajokat terem - szantálfa. Ebből a trópusi örökzöld növényből nyerik ki az olajat, amely számos előnnyel jár az egészség és a jó megjelenés szempontjából.

Az ayurvéda, valamint a népi orvoslás a világ számos részén évszázadok óta használja, mert jó ideje bizonyította jótékony tulajdonságait. Érdekes megérteni, hogy mi az alapanyag, hogyan dolgozzák fel az értékes olaj megszerzéséhez, mire és hol használják fel.

Mi az az ismert szantálfa az ókortól napjainkig?

Szantálfa a latin Santalum Album nevet viseli, szanszkrit neve pedig Chandana. Parazita növény, amely a szomszédos fák gyökereivel táplálkozik. India déli régióiban - Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu - nő. 9 méter magasra emelkedik, és érettségét hosszú időre, 30-60 évre éri el. Amikor a fa már 15-20 éves, az értékes olaj koncentrálódni kezd a törzs magjában, és minél inkább nő a fa, annál telítettebb az aromája és a fa megsárgul. 60 évesen a szantálfa rendelkezik a legmagasabb tulajdonságokkal.

A szantálfa híres az ókortól kezdve. Használata 4000 évvel ezelőtt kezdődött. Indiától Egyiptomig Görögország és Róma lakókocsikkal szállította az értékes fát. A templomokat fából készítették, és az olajat balzsamozó rituálékhoz használták.

A meditációban szantálfaolaj nagyon nyugtatóan hat az elmére, és ezért a jóga gyakorlása az érzékszervek egyesítő elemeként javasolja. Buddhista templomokban égtek szantálfa illóolaj szegfűszeggel és agarral együtt a meditáció ösztönzésére.

Korábban bútorok gyártására használták, de ez nagymértékben csökkentette a fák számát, ezért ezt a gyakorlatot megszüntették. Most már csak szantálfaolaj kinyerésére használják.

Hogyan nyerhető a szantálfa illóolaj és milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

Szantálfa illóolajat kapunk a fa gőz desztillációjával a tetem szívéből 10 méter magasságig. A hozamok körülbelül 4-6. 5 százalék. A fa magját összegyűjtjük, porrá őröljük, majd desztillációval nyerjük a híres szantálfaolaj. A kapott virágkivonat halványsárga vagy aranysárga, aromája egzotikus - édes, meleg és pézsma.

A kémiai összetétel a következő fő összetevőket tartalmazza: santalol, santil-acetát és santalén.

Az olaj nem mérgező, irritáló és mindenki számára alkalmas. A gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, köptető, nyugtató és tonizáló tulajdonságok az olaj fő terápiás előnyei.

A szantálfaolaj tulajdonságai és alkalmazása gyógyászati célokra

A szantálfaolaj pihentető, harmonizáló és nyugtató hatású, amely eltávolítja a feszültséget és a zavartságot. Depresszió, félelem és stressz, idegi feszültség és krónikus betegségek esetén ajánlott. Ennek az olajnak a segítségével a szorongás is enyhül.

Alkalmas tüdőfertőzések kezelésére, enyhíti a torokfájást. Ajánlott asztmás rohamok, hólyaghurut, hörghurut, hólyagproblémák esetén.

A viszkető bőr ezzel az olajjal is enyhíthető. Összehúzó és méregtelenítő hatása van. Antiszeptikus tulajdonságok - antimikrobiális szerként ez az olaj nagyon jó. Különösen értékes, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Ugyanolyan hatékonyan gyorsítja a külső sebek, valamint a gyomor-bél traktus fekélyeinek gyógyulását. Gátolja a baktériumok szaporodását és csökkenti a gennyes kitöréseket a bőrön.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok - összetételében gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező anyagok befolyásolják az agyat, az emésztőrendszert és az idegrendszert, enyhítik a rovarcsípés vagy láz okozta fertőzéseket.

Görcsoldó tulajdonságok - szantálfa kivonat rendelkezik az tulajdonsággal az idegrendszer szabályozására és az izomgörcsök enyhítésére. Segít görcsök, menstruációs panaszok és köhögési görcsök esetén. A szantálfaolaj összehúzza az ínyt és megállítja a baktériumok és fertőzések növekedését. A bőr gyógyulási folyamatainak erőteljes ingere.

Az egyik leghasznosabb a szantálfaolaj egészséges tulajdonságai az, hogy csökkenti a vérnyomást. Mind a magas vérnyomásban szenvedőknek, mind a szívproblémák megelőzésére ajánlott.

A szantálfaolaj alkalmazásai az ájurvédában

szantálfa előnyei
szantálfa előnyei

Tápláló hatás a haj és a bőr számára - a Vata egyensúlyhiány okozta bőrproblémák kezelésére alkalmazzák, amely szárazságot, a bőr pelyhesedését, ráncokat, repedéseket és másokat okoz. Az ayurvéda gyógyítók akkor is használják, amikor Pita egyensúlyhiány jön létre. Olyan problémákban nyilvánul meg, mint a pattanások, a zsíros bőr, a pattanások, a mitesszerek és még sok más. A szantálfa a tisztító krémekben helyreállítja a sérült sejteket, hidratálja a bőrt és visszaadja az egyenletes arcszínt.

Kozmetikai kezeléseknél is használják, ahol a szantálfa port összekeverik a kurkumával. A rózsaszínű fajta hozzáadása után pépet kapunk. Maszkként alkalmazzák a bőr tisztítására.

A szantálfaolaj hatékony olyan hajproblémákban, mint a hajvégek töredezése, amikor vatta-egyensúlyhiány jön létre. A korpásodás elleni küzdelemben is használják.

A szantálfa illata annyira elbűvölő és egyben energikus is, hogy feloldja a múltbeli események sejtes emlékezetét, fokozza a koncentrációt és összeköti az embert belső énjével. Ezért a meditáció során használják.

A szantálfa paszta és az olaj egy jól ismert afrodiziákum, amely erősen befolyásolja a libidót mind a férfiak, mind a nők körében. Pihentető tulajdonságai miatt az ayurvédikus eljárásokban használják, például az abhiangában. Ez a klasszikus ayurvédikus masszázs, amelyben néhány csepp szantálfaolajat adnak az alapolajhoz. A marma terápiában a fej bizonyos pontjait szantálfaolajjal masszírozzák.

Ájurvéda szantálfaolajat ajánl mint napi relaxáns. Mindössze 1-2 csepp a diffúzorhoz adva napi adaggá változtatja a fejfájás és a fáradtság enyhítésére.

Még néhány tény a szantálfáról és olajáról

Amint olajat nyernek a szantálfa magjából, a külső fa megmarad. Fafaragásra, dekorációs tárgyak - fésűk, dobozok, gyöngyök és egyebek - gyártására használják.

Az indiai mitológiában a szantálfa központi helyet foglal el. Lakshmi istennő lakott egy szantálfán, és Indra isten az Édenkertbe vitte elvarázsló illatát.

A szantálfa paszta porított szantálfa keverésével készül. Nemcsak orvosi és kozmetikai célokra, hanem vallási rituálékon is használják. Az Úr Siva imádói a szantálfa pasztából jelet tettek a homlokukra, hogy szimbolizálják az abban való hitüket.

A szantálfát az indiai kormány mint veszélyeztetett faj védi. Ez még értékesebbé teszi termékeit.

Ajánlott: