Viszkető

Tartalomjegyzék:

Viszkető
Viszkető
Anonim

A viszketés kifejeződik a bőr és a határ nyálkahártya érzékenységén, ami az érintett terület karcolásához vezet. Fiziológiai természeténél fogva a viszketés neuroreflex folyamat. Az októl függően a viszketés nagyon gyorsan eltűnhet, vagy elég hosszú lehet. Hosszan tartó esetén viszkető és karcos fekélyek keletkeznek, a bőr érdessé és vastagabbá válik. Néha a viszketés olyan súlyos és elviselhetetlen lehet, hogy neurotizálja az érintett személyt.

Megjelenésétől és helyétől függően, a viszketés különféle okok miatt. Ide tartoznak a bakteriális fertőzések, gombás fertőzések, övsömör, kanyaró, bárányhimlő, állatallergia, ételallergia, visszér, terhesség, veseelégtelenség, májbetegség, neurodermatitis, Hodgkin-limfóma, rüh, pikkelysömör, vashiány és vashiány. A bolha, a tetű, az poloska, a kullancs és a szúnyogcsípés szintén megkarcolhatja a bőrt.

A viszketés tünetei

Helye szerint, a viszketés általános és helyi. Az általános viszketés az ún. szenilis viszketés, amelyet szimmetrikusan elhelyezkedő kis számú lineáris karcolás jellemez. Ez magában foglalja a terhesség alatti viszketést, amely toxikus és hormonális változásokkal jár és a hatodik hónap körül jelentkezik. A helyi viszketés legfontosabb megnyilvánulása az anális és a nemi szerv.

Súlyos és kellemetlen viszketés jellemzi őket, amely kezeletlenül gennyes és gyulladásos folyamatokhoz vezethet. A végbélviszketés leggyakoribb oka a paraziták és az aranyér, a nemi szervek viszketésének okai pedig a karcolások, duzzanatok, gombás fertőzések, menopauza, terhesség, ekcéma és neurodermatitis.

A kísérő tünetek viszkető bőrirritáció, hólyagosodás, étvágytalanság, fáradtság, influenza tünetei, tüsszögés, orrfolyás, a szem és a bőr sárgulása, hányinger és hányás, gyors szívverés, légzési nehézség a nyelv és az arc duzzanata mellett.

Ha a viszketést az arc és a torok hirtelen duzzanata, légzési nehézség és tudatváltozás vagy súlyos hasi fájdalom kíséri, azonnal forduljon orvoshoz. Ezek a tünetek, súlyos viszketés kíséretében, az anafilaxia, életveszélyes allergiás reakció jelei lehetnek.

A viszketés diagnózisa

Amikor a megjelenése viszketőaki nem megy át, orvoshoz kell fordulnia. A szakember kérdéseket tesz fel a viszketés megjelenésével, annak időtartamával és a provokáló tényezőkkel kapcsolatban. A páciens válaszai szerint tesztek rendelhetők el a tartós viszketés pontos okának meghatározására.

Viszketés a testen
Viszketés a testen

A viszketés kezelése

Mint a viszketés leggyakrabban másodlagos ok, először az alapbetegség kezelését kell alkalmazni. Bizonyos esetekben a súlyos viszketést kortikoszteroidok és antihisztaminok enyhítik, amelyek csökkentik a gyulladást és a viszketést. Ha a viszketés helyén bakteriális fertőzés lép fel, az orvosnak antibiotikumot kell felírnia tabletta vagy krém formájában.

Ha a viszketést viszketés okozza, antidepresszánsokat és más gyógyszereket írnak fel a szorongás és a félelmek csökkentésére. A szúnyogok és bolhák okozta viszketést helyi készítményekkel és irritáló anyagok eltávolításával kezelik. A bőrirritáció elkerülése érdekében a viszketést nem szabad karcolni.

Evés, ha viszket

Javasoljuk, hogy távolítsa el a menüből a nehezen emészthető és konzerv ételeket, erős fűszereket, sót, teát és kávét. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás szigorúan tilos. A súlyos viszketési rohamok során elsősorban vegetáriánus és tejtermékeket kell fogyasztani, különös tekintettel a gyümölcsökre és zöldségekre, a tejre és a tejtermékekre. Az ételnek könnyűnek és könnyen emészthetőnek kell lennie.

Népi gyógyszer viszketés ellen

Vegyen 5 almát és alaposan mossa meg, majd a darabokra vágott magokkal együtt öntsön 1 liter vizet, forralja 10 percig. Teát kapunk, amelyet naponta többször is ihatunk.

Keverje össze az ecetet és a zúzott fokhagymát, és dörzsölje az egész testet a kapott keverékkel. Egy idő után meleg zuhannyal.

Keverjen össze 50 g alkoholt és 100 g cinket. A kapott keveréket felviszik a viszkető területekre.

A viszkető területeket naponta többször bekenhetjük szumac, vizes szódabikarbóna, hígított ecet vagy 2% -os mentol főzetével. Az idegrendszer megnyugtatásához szedjen enyhe nyugtatókat, például valeriant.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: