Mikrobák - Minden, Amit Tudnod Kell

Videó: Mikrobák - Minden, Amit Tudnod Kell

Videó: Mikrobák - Minden, Amit Tudnod Kell
Videó: MINDEN, amit a Walking Deadről tudnod KELL!!! 2024, Március
Mikrobák - Minden, Amit Tudnod Kell
Mikrobák - Minden, Amit Tudnod Kell
Anonim

A szó mikrobák görög eredetű szó (μικρός - kicsi, βίος - élet). Az emberi szem számára láthatatlan típusú mikroorganizmusok. És körülöttünk vannak - a levegőben, a talajban, a vízben. Szinte mindenhol megtalálhatók, mert ellenállnak a nagy hőmérsékleti amplitúdóknak.

Valamennyi 100 µm-nél kisebb méretű mikroorganizmust ilyennek tekintünk. Ezek vírusok, baktériumok, élesztők, penészgombák és első gyümölcsök. A tanulmányukkal foglalkozó tudományt mikrobiológiának hívják. Mikrobák egész életében elválaszthatatlanul kapcsolódnak az emberhez. Megtalálhatók ruházatban, élelmiszerben, ivóvízben, levegőben és az emberi testben.

A jelentése mikrobák óriási az élet a bolygón. Aktívan részt vesznek a szén, olaj, tőzeg, talaj képződésében, és fontosak termékenysége szempontjából.

Egyes mikroorganizmusokat különféle élelmiszer- és nem élelmiszeripari termékek, gyógyszerek, készítmények és mások előállításához és tárolásához használnak. Vannak kórokozók is mikrobák. Gyorsan megtámadják a többi szervezetet, mert képesek gyorsan szaporodni. Két fő típusra oszlanak - vírusokra és baktériumokra.

A vírusok a legkisebbek a világon. Fejlődésükhöz gazdára van szükségük. Szaporodásukhoz a gazdasejteket használják. Ily módon az egész testet lefedhetik. Terjedt másokra is körülötte. Így az ember megbetegedik influenzában, különféle légúti fertőzésekben, bárányhimlőben. Ezek közé tartozik a legszörnyűbb vírusok az emberiség számára, HIV, Ebola, rotavírus, hepatitis B, kanyaró és mások.

Mikrobák
Mikrobák

Egy másik fajta mikrobák baktériumok. Kicsi, egysejtű mikroorganizmusok, kissé nagyobbak, mint a vírusok. Megtalálva a megfelelő környezetet, hőmérsékletet, tápanyagokat, osztódni és szaporodni kezdenek.

Ilyen környezet lehet ember vagy állat. A baktériumokat feltételesen két típusra osztják: hasznos baktériumok és patogének.

Jó baktériumok például a tejsavbaktériumok és a bifidus baktériumok. Az emésztőrendszer gazdag hasznos funkciókban, amelyek támogatják működését, támogatják a zsírok és fehérjék jó felszívódását, valamint a K-vitamin és a B-vitamin-komplex termelését.

A kórokozó baktériumok betegségeket és fertőzéseket okoznak. Bármely szervezetben megtalálhatók és fertőző betegségeket hordozhatnak, akár klinikai megnyilvánulás nélkül is. Lehetnek alvó állapotban, de aktiválódhatnak egy legyengült immunrendszer által.

Ajánlott: