Az ízületek Kopása

Tartalomjegyzék:

Videó: Az ízületek Kopása

Videó: Az ízületek Kopása
Videó: Nehéz mozgás, ízületi + porcbajok ellen 5 természetes segítség 2024, Március
Az ízületek Kopása
Az ízületek Kopása
Anonim

Az ízület két csont közötti mozgatható kapcsolat, mindegyik csontnak két különböző alakú vége van. Minden csont ízületi feje illeszkedik a szomszédos csont ízületi mélyedésébe. Az ízület fejét és az ízület fossát porc borítja, és az egész ízületet az ún ízületi kapszula.

Szinoviális folyadék képződik az ízületi kapszulában, és kenőanyagként szolgál az ízületi felületek között. Általában az ízület tökéletesen felépített elem az emberi testben, és a kopás hosszú idő után következik be.

Az ízületek kopása 30 éves kor után kezdődik, de figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amelyek korábbi kopásukhoz vezethetnek - genetikai hajlam, rendellenességek, az ízületek túlzott fizikai megterhelése, súlyos sérülések, túlsúly.

Az ízületek kopásának fő kockázati tényezője kétségtelenül az életkor. Minél idősebb az ember, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az ízületek nagyon kopnak. Az idő megerőltetése vagy a túlzott erő okozta ízületi megterhelés és stressz kopáshoz vezet az ízületi szöveten.

A probléma a ízületi kopás gyakrabban érinti a nőket, mert a hormonális tényezők fontos szerepet játszanak. A nőknél a súlyingadozások is nagyobbak, ami önmagában is előfeltétele az ízületek megterhelésének.

Az ízületek kopása idővel komoly nehézségeket és kényelmetlenséget okoz, még akkor is, ha az illető nyugalomban van. A folyamat elmélyítése nagyon veszélyes, mert ízületi gyulladáshoz, tövishez és más krónikus problémákhoz vezethet.

Az ízületek kopásának tünetei

Vedd fel
Vedd fel

Az egyik fő tünete ízületi kopás a fájdalom megjelenése. A fájdalom mozgás közben a legerősebb. Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan emberek, akik ízületi fájdalmat tapasztalnak, de a kutatások szerint az ízületek kopása jelentéktelen, míg másokban nincs fájdalom, ugyanakkor a kopás is súlyos.

Az ízületi kopás kezelése

Az ízületi kopás kezelése számos technikát tartalmaz, amelyeket a kopás mértéke határoz meg. Lehetséges bizonyos gyógyszerek felírása, fizioterápia alkalmazása, kiegészítők szedése. Minden a beteg korától, a szövődmények jelenlététől, a fizikai aktivitástól és a kopás fázisától függ.

Fontos megjegyezni, hogy az ízületek mozgásának korlátozása nem csökkentheti a kopást. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a véráramlás tápanyagokat visz az ízületbe, és bármilyen korlátozott mozgás csökkenti az ízület véráramlását, és akkor nincs mód a gyulladásos folyamat során keletkező salakanyagok szállítására. Ha az ízületeket rögzítik, akkor keményedés következik be, és az ezt követő lazítás nagyon nehéz.

Az ízületek kopásának megelőzése

Az ízületek kopása visszafordíthatatlan folyamat, ezért a megelőzés nagyon fontos szempont. A komplex profilaxist a megfelelő táplálkozás, a mérsékelt sport, az étrend-kiegészítők bevitele fejezi ki, amelyek csökkentik az ízületek kopásának folyamatát.

A hatása az ún A kondoprotektorok rendkívül hasznosak, mert komplex hatással vannak - az ízületi porcra, a csontokra, az ízületi tokra, az ízületi szalagokra, az intraartikuláris folyadékra. Segítenek az ízület táplálásában és lassítják a porc lebontását, javítják a rugalmasságot és fokozzák a kollagén szintézist.

A testmozgás elősegíti az ízületek körüli izmok megerősödését, így védve őket a károsodásoktól. A testmozgás javítja a vérkeringést és a rugalmasságot, növeli a mozgás mennyiségét. Ízületi problémák esetén a mérsékelt járás és az úszás nagyon hasznos.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a mozgásszervi traktus gondozásának megelőzőnek kell lennie, nem pedig akkor, amikor egy konkrét probléma már felmerült, mert egyes folyamatok visszafordíthatatlanok. A megelőző folyamat fontos része a mérsékelt testmozgás és az egészséges táplálkozás, a súlyos sérülések megelőzése.

Vitaminok
Vitaminok

Táplálás az ízületek kopása ellen

A táplálkozás nagyon fontos, mert az izmokhoz hasonlóan az ízületeknek is vannak bizonyos táplálkozási igényeik. Az ízületi rendszer egészséges menüjének tartalmaznia kell az összes alapvető tápanyagot. Először is, az ízületeknek fehérjére van szükségük, mivel ez az egyik fő építőelemük, rugalmasságot és rugalmasságot ad.

Az ízületek fehérje mellett esszenciális esszenciális zsírsavak, különösen az omega-3. Elsősorban halakból, dióból, tojásból, szójaból, lenmagolajból nyerhetők. Az omega-3 rendszeres bevitele megakadályozhatja az embert az ízületi gyulladás és más veszélyes degeneratív betegségek kialakulásában.

A szénhidrátok szintén fontosak. Feladatuk az ízületi folyadék felépítése, amely nem csak kenőanyag, hanem a porc fontos táplálékának is szerepet játszik. A porc egyike azon kevés szöveteknek, amelyek nem rendelkeznek vérellátással, de az ízületben termelődő folyadékkal táplálkoznak.

Ennek a folyadéknak a fő összetevője a glükózamin - a fehérje és a glükóz közötti vegyület. A csökkentett szénhidrátbevitel egyes étrendekben a cukrok kimerülését okozza a szervezetben. Az eredmény fájdalom és nehézség az ízületi mozgásokban.

Az ízületek számára nagyon hasznos glükózamin mellett a mangán, cink, magnézium, szelén, kalcium, E és C vitamin, a metionin aminosav.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: