Tüdőödéma

Tartalomjegyzék:

Videó: Tüdőödéma

Videó: Tüdőödéma
Videó: A tüdő és betegségei 2024, Március
Tüdőödéma
Tüdőödéma
Anonim

A tüdő rendkívül fontos szerv az emberi testben, amelyben gázcsere zajlik, és a vénás vér artériássá válik. A két tüdő a mellkasüregben helyezkedik el. A tüdő mérete a légzéstől függ - belélegezve nő, kilégzéskor csökken.

Tüdőödéma a tüdő kapillárisaiból az alveoláris térbe és az interstitiumba történő folyadék tömeges bejutását jelenti. A tüdőödéma gyakran akut, néha krónikus, életveszélyes betegségkép, amelyben a tüdő akut dekompenzációja következik be, amelyet a pulmonalis kapilláris nyomás hirtelen emelkedése és a bél tüdőszövetének, az alveolusoknak és a bronchioláknak a szérumfolyadék növekedése okoz.. Kétféle tüdőödéma létezik - kardiogén és nem kardiogén.

Az okai tüdőödéma. A szív- és érrendszeri okok közé tartozik a szívroham, a szívelégtelenség, az infúziós oldatok túladagolása. A tüdőödéma központi okai a stroke, a traumás agysérülés, az agyi vérzés.

Tüdőödéma mérgező anyagok - oxigén, szén-monoxid, urémia, heroin, irritáló gázok - okozhatják. Az allergiás okokat allergiás sokk fejezi ki, bizonyos szerek bevitele; fizikai - maradjon nagy magasságban, csökken a szöveti nyomás a nagy pleurális folyadékok szúrásakor.

A tüdőödéma tünetei

Légszomj
Légszomj

Tüdőödéma gyakran teljesen hirtelen kezdődik. Néha megelőzheti a gége irritációja, irritáló köhögés és súlyos nehézlégzés. A tüdőödéma vezető tünetei a súlyos ortopnea (a fekvő helyzetben fellépő légszomj, amely 3-5 perccel eltűnik a beteg felállása vagy ülése után), tachypnea, ziháló és irritáló köhögés.

Kezdetben a zihálás távolról hallható, és az állapot előrehaladtával csak akkor hallható, ha a fül közel van a beteg szájához.

A betegek gyakran kénytelenek egyenesen vagy félig ülve állni, lógva hagyni a lábukat. Nagyon gyakran nyugtalanok és izzadságtól áznak, mellkasi szorításra panaszkodnak. Amikor a betegség súlyosbodik, súlyos légszomj, cianózis, habos köpet köhögése.

A tüdőödéma diagnózisa

Vizsgálatkor kicsi vagy nagy nedves zörgések hallhatók. A szív tónusát átfedhetik a pulmonalis zajok. A sinus tachycardia és a tachyarrhythmia gyakoriak.

Az állapot korai szakaszában végzett röntgenvizsgálat során kiderült, hogy a felső mezőkben a tüdőerek kitágultak, az alsó mezőkben pedig hosszúkás, foltos árnyékok voltak. EKG-t végeznek a miokardiális infarktus kizárására.

A tüdőödéma kezelése

Újraélesztés
Újraélesztés

A tüdő vérmennyiségének csökkentése érdekében a felsőtestet magasabbra helyezzük. Vénás értágítást nitroglicerinnel és nitrátokkal adnak be. Nyugtalan betegeknél a szedációt morfinnal vagy valiummal végzik.

Mérgező / allergiás tüdőödéma kortikoszteroidokat adnak. A kortikoszteroidok permet formájában történő megelőzését azonnal végre kell hajtani az irritáló gázok belégzése után. Fontos tudni, hogy a mérgező tüdőödéma 12 órás várakozási idő után hirtelen jelentkezhet.

Mikor tüdőödéma, a nagy magasság miatt oxigént kapnak, és az áldozatot alacsonyabb magasságba viszik, ahol tüneti módon kezelik.

Ha a tüdőödémát szívinfarktus vagy más súlyos betegség okozza, akkor a kezelésnek a kiváltó okra kell összpontosítania.

A tüdőödéma rendkívül súlyos állapot, amely sürgős orvosi ellátást igényel. Kérjen szakképzett segítséget, ha a fenti tünetek jelentkeznek.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!