Az Influenza Idén Sem Múlik El

Videó: Az Influenza Idén Sem Múlik El

Videó: Az Influenza Idén Sem Múlik El
Videó: Influenza – idén sem úsztuk meg 2024, Március
Az Influenza Idén Sem Múlik El
Az Influenza Idén Sem Múlik El
Anonim

Az influenza egy akut légúti fertőzés, amely az orrot és a torkot, súlyosabb esetben a tüdőt is érinti. Betegsége minden évben megfigyelhető jelenség. Ősszel és leggyakrabban télen, novembertől márciusig fordul elő, különböző korú emberek nagy csoportját érintve.

Az influenza a légúti megbetegedések leggyakoribb oka. Az Egyesült Államokban végzett tanulmány azt mutatja, hogy az emberek évente 5 és 20% -a fertőződik meg influenzával. Közülük több mint 200 000 kórházba kerül, számos komplikációval. Közülük 3000 és 4900 között esik áldozatul, akiknek 95% -a 65 év feletti.

Az influenza tünetei általában hirtelen jelentkeznek. Láz, fejfájás, hányás, hasmenés, ízületi, izom- és szemfájdalom, torokfájás, száraz köhögés, gyengeség, orrdugulás és vizes váladék, meleg és kipirosodott bőr, könnyező szemek. Mindegyik esetben a tünetek külön-külön vagy többszörösek együtt jelentkeznek.

Az influenza vírusok három típusra oszthatók - A, B és C. Az A és B a legveszélyesebb, mert járványokat és súlyos légúti betegségeket okoznak, amelyeket influenzának hívnak. Ők felelősek a szezonális influenzajárványokért, amelyek főleg a téli szezonban fordulnak elő. A C-típust enyhe betegség jellemzi, amely nem jár járványokkal.

A téli időszak meghatározza a vírusok fejlődését. Ezután az ember több időt tölt bent, ahol könnyebb közvetlen, közvetett módon kapcsolatba lépni más emberekkel. Másrészt a vírusok tovább élnek bent, mert a relatív páratartalom alacsonyabb, mint kint.

Influenza fertőzés
Influenza fertőzés

A fertőzés leggyakrabban a vírussal fertőzött kis cseppeket tartalmazó levegő belélegzése esetén következik be. Ritkábban a test érzékeny területein fordulnak elő, mint például az orr, a száj és a szem.

Az influenza lefolyása kétféle formában jelentkezhet - járványként vagy járványként. A járványok egy földrajzi területet ölelnek fel, míg a világjárványok világszerte elterjedtek. Lehetséges, hogy egy influenza-járvány új influenza A vírus megjelenésével fordulhat elő, amely ellen az emberi populáció gyenge immunitással rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen elterjedjen az emberek között. Ilyen például az ún sertésinfluenza 2009-ben.

Ajánlott: