Hogyan Nyerünk és Veszítünk Barátokat Első Látásra

Videó: Hogyan Nyerünk és Veszítünk Barátokat Első Látásra

Videó: Hogyan Nyerünk és Veszítünk Barátokat Első Látásra
Videó: Ha több Barátra vágysz ezt nézd meg ! - Hogyan barátkozz 2024, Március
Hogyan Nyerünk és Veszítünk Barátokat Első Látásra
Hogyan Nyerünk és Veszítünk Barátokat Első Látásra
Anonim

Gyakran mondják, hogy nem szabad egy könyv borítója alapján ítélkeznünk. De ez a közhely nem érvényes, amikor fontos döntést kell hozni arról, hogy ki lesz a barátunk. Tanulmányukban a bázeli egyetem kutatói azt találták, hogy egy személy első ránézésre eldönti, hogy vannak-e kedvesek vele.

Hajlamosak vagyunk távol maradni az újaktól, és nem vonjuk be őket a környezetünk csoportjába, ha arcuk hidegnek és alkalmatlannak tűnik. A tudósok által a fiziognómiára használt munkakifejezés a szuka arc (ebben az esetben nem fordítjuk le).

Az eredmények szerint tehát a kínosnak és önzőnek tartott külsővel rendelkező embereket gyakran korlátozzák a társadalmi kapcsolatok, azzal a céllal, hogy helyreállítsák a harmóniát a csoportban.

Másrészt a társadalmi kirekesztés olyan félelem, amely gyermekkorban szinte mindenkiben felmerül. Rendkívül fájdalmas élmény minden érintett számára. Bázeli kutatók szerint az egyén indokolt taszítása akkor következik be, amikor zavart okoz egy csoportban, de a kirekesztés gyakoribb esetei első pillantásra épülnek.

Társadalmi kirekesztés
Társadalmi kirekesztés

Vizsgálatuk során svájci kutatók 480 önkéntesnek mutatták be a Photoshopban feldolgozott férfiak különböző arcát. Az egyes próbabábuk arca megváltozott, hogy melegnek vagy hidegnek, valamint hozzáértőnek és alkalmatlannak tűnjön.

A várakozásoknak megfelelően, bár ugyanaz a személy volt, a csoport kizárta a hideg és alkalmatlan arcú férfiak feldolgozott fényképeit, és tetszettek azok a fotók, amelyeken a manöken mosolygott és céltudatosan nézett ki.

Emberek
Emberek

Így a tudósok bebizonyították, hogy tudatalatti szinten mindenkinek világos elképzelése van arról, hogy milyen legyen egy barátságos és ezért barátságtalan ember arca. A személyes tulajdonságok és az arcvonások között azonban nem találtak kapcsolatot. Éppen ezért a tudósok azt tanácsolják, hogy tartózkodjunk az elhamarkodott értékelésektől, és várjuk meg, hogy megismerkedjünk az ellenünk élő ember jellemével.

Ajánlott: