Hogyan Lehet Növelni A Tesztoszteront

Videó: Hogyan Lehet Növelni A Tesztoszteront

Videó: Hogyan Lehet Növelni A Tesztoszteront
Videó: A hatékony izomépítés és testépítés alapelvei 2024, Március
Hogyan Lehet Növelni A Tesztoszteront
Hogyan Lehet Növelni A Tesztoszteront
Anonim

A tesztoszteron egy férfi nemi hormon (androgén), amely felszabadul a férfiak testében, de nőknél kis mennyiségben is. Jelenléte felelős a prosztata és más nemi szervek növekedéséért és fejlődéséért a férfiaknál, a férfi típusú hajért, valamint a szexuális működésért.

Ezenkívül felelős a testben bekövetkező változásokért - fontos az izomtömeg, az erő és az új energia szempontjából, a zsírszövet eloszlásáért, a hangulatváltozásokért. Serkenti a spermiumtermelést és fenntartja a csontok erejét is.

Leginkább a férfiak heréiben és egy kis részében a mellékvesében termelődik, ezek mennyiségét az agyban lévő hipotalamusz és az agyalapi mirigy (két kis szerkezet található, amelyek a középagy tövében találhatók) vezérli. Ez a tesztoszteronszint szabályozásának mechanizmusa is, alacsony értékeken az agy jelzi a heréket a termelés növelése érdekében, és fordítva.

Ha a magzati fejlődés során tesztoszteronhiány lép fel, akkor szexuális fejlődési rendellenességek léphetnek fel. Ha a hiány pubertáskor jelentkezik, a fiúk növekedése késhet vagy teljesen hiányozhat. Az ilyen gyermekeknél előfordulhat, hogy nem alakulnak ki férfi szexuális jellemzők (ezt az állapotot hipogonadizmusnak hívják), a rendellenes haj kialakulásának zavarai, a pénisz és a herék növekedése, valamint a hang hangszíne.

Az ilyen rendellenesen alacsony tesztoszteronszint pubertáskor csökkent erőhöz és állóképességhez vezethet, és a karok és a lábak tovább növekedhetnek, aránytalanul a test többi részéhez képest.

Tesztoszteron
Tesztoszteron

Idősebb férfiaknál az alacsony tesztoszteron izomtömeg-csökkenéshez, hajhulláshoz és ráncos bőrhöz vezethet. A férfiak tesztoszteronszintje természetesen csökken az életkor előrehaladtával. A legtöbb orvosi cikkben ezt az állapotot néha férfi menopauzának (andropauzának) nevezik.

Az alacsony tesztoszteronszint hangulati rendellenességeket, megnövekedett testzsírokat, izomtónus-vesztést, nem megfelelő erekciót és rossz szexuális aktivitást, csontritkulást, koncentrációs problémákat, memóriavesztést és alvási problémákat okozhat.

Számos tényező azonban csökkenti a tesztoszteron szintjét, de ezek legyőzhetőek. Ilyen tényező a túlsúly. Elhízás esetén kívánatos korlátozni a cukrok, valamint a gabonafélék bevitelét, amelyeket egészséges ételekkel, több fehérjével és zöldséggel kell helyettesíteni.

Természetesen mindezt testmozgással kell kísérni. A cukrok jelentősen csökkentik az androgénszintet, mert bevételük után az inzulin értéke nő, ami a tesztoszteron mennyiségére utal. Kiderült, hogy az állati zsírok is csökkentik az értékeket.

Egy másik forrás, amely előnyös a férfi nemi hormon szintjének növelésére, a cink elem. Az ebben a kémiai elemben gazdag étrendről kiderült, hogy jótékony hatással van a tesztoszteronra és javítja annak szintjét. Az étrendnek gazdagnak kell lennie húsban és halban, valamint nyers tejben és sajtban, babban, kefirben (tibeti gomba) és másokban.

A D-vitamin egy szteroid hormon, amely szintén növeli a tesztoszteron szintet és serkenti a libidót. A spermatogenezishez is elengedhetetlen. Egy túlsúlyos férfiak bevonásával végzett vizsgálatban, akik D-vitamin-kiegészítőket kaptak, a férfi nemi hormon szintjének növekedését találták. Tudjuk, hogy a test általában napfény hatására természetes úton szerzi be, így könnyű javítani a szervezet hormonális egyensúlyát.

A tesztoszteronszint emelésének másik természetes módja a stressz csökkentése a mindennapi életben, mert a stresszes helyzetek következtében felszabadul a kortizol hormon, amely blokkolja a tesztoszteron hatásait.

Ajánlott: