A Fül Betegségei

Tartalomjegyzék:

Videó: A Fül Betegségei

Videó: A Fül Betegségei
Videó: Rejtélyes diagnózis 4 2024, Március
A Fül Betegségei
A Fül Betegségei
Anonim

A fül betegségei fájdalmas állapotok, amelyek az érzékszerv párját érintik a hallási rendszerben. Ezek a betegségek mind az egész szervet, mind annak csak látható részét átfogják. Az emberi fül csontalapból, külső fülből, középfülből és belső fülből áll, és a fájdalmas állapotok leginkább a középső és a belső fülre vannak hatással.

A fülbetegségek okai

A betegség okai ezen a területen sokfélék. Néha a nem megfelelő higiénia vagy a fülbe jutó idegen test okozhatja őket. Az olyan trauma, mint a stroke, egészségügyi problémákhoz is vezethet ebben az érzékszervben. Még a búvárkodás vagy az egyszerű zuhanyozás is fülfájást okozhat.

Ha a beteg nem figyel erre a fájdalomra, az súlyoshoz vezethet fülbetegségek. Az örökletes terhelést sem szabad teljesen kizárni, mivel ez a szerv problémákat okoz. Néha fülbetegségek is előfordulhatnak más betegségek következtében, amelyek az embert érintik.

A fülbetegségek tünetei

A különböző fülbetegségek eltérően fordulnak elő. A gyakorlatban olyan tünetekkel nyilvánulhatnak meg, mint halláskárosodás, teljes halláskárosodás, fülirritáció, fájdalom, feszültség, kényelmetlenség, gyulladás, fejfájás, fáradtság, hányinger, szédülés, fülzúgás, izzadás, memóriaproblémák és olvasás stb.

A fülbetegségek típusai

Valószínűleg a leggyakoribb fülbetegség az úgynevezett otitis. Ez egy gyulladás, és hatással lehet a külső, középső és belső fülre. Attól függően, hogy hol fordul elő, többféle lehet. Attól függően, hogy a betegség milyen gyorsan halad, akut vagy krónikus lehet.

A külső fülgyulladás általában megfázás vagy a fület érintő valamilyen esemény után következik be. Benne van viszketés, irritáció, érzés az alany jelenlétéről a fülben, enyhe fájdalom, a dobhártya vörössége és még sok más. A középfülgyulladásban lüktető fájdalom jelentkezik a fülben, ritka fülzsír megjelenése, a dobhártya vörössége és duzzanata, süketség, láz és még sok más.

A középfülgyulladás esetén a felsorolt tünetek némelyike mellett egyensúlyhiány figyelhető meg. Az otitis olyan betegség, amely bármilyen életkorú embert érinthet. Orvosi felügyelet szerint azonban leggyakrabban gyermekeknél fordul elő.

A füleket érintő másik betegség a Meniere-szindróma. Az állapot elsősorban a belső fülre hat, és visszatérő rohamokkal fordul elő. Úgy gondolják, hogy ezt a szindrómát a vérellátás zavara okozza. Amikor a betegnek rohama van, szédülést érez, nyomásérzetet érez a fülben, fülzúgást és még sok mást. Ha a betegség nem kezelhető, halláskárosodás léphet fel.

Az öröklődéssel megszerezhető betegségek között szerepel az otosclerosis. Ennek azonban nem kell minden egyes következő generációval megnyilvánulnia. Itt van egy deformáció a belső fül csontos hüvelyében. Amikor a fülben bekövetkező változások hangsúlyosabbá válnak, a halláskárosodás állandóvá válik.

Egy másik népszerű betegség a cochleáris neuritis. Ez egy nem gyulladásos állapot, amely magában foglalja a belső fület. A betegség mind a perifériát, mind az auditív-vestibularis analizátor központi részét érintheti. A cochleáris neuritishez vezető okok különböző természetűek lehetnek, de általában korábban tapasztalt betegségek / influenza, skarlát, cukorbetegség stb. Hallási és vestibularis rendellenességekkel fordul elő.

Az érzékszervet érintő másik betegség a belső fül szifilisa. Ez az állapot másodlagos vagy harmadlagos szifiliszben fordul elő. Ez a fül károsodását okozza és csökkentheti a hallást. A veleszületett szifilisznél a halláskárosodás mellett a szem és a fogak is problémákat okoznak.

Egy másik feltétel, amely fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, a dobhártya gyulladása. A gyulladást hideg vagy úszás okozza a tengerben. Ez a gyulladás hirtelen, fülzúgással és éles fájdalommal jelentkezik. Ha nem kezelik az állapotot, súlyosbodhat és gennyszerű folyadékot képezhet. Az intézkedések megtételekor a tünetek néhány nap alatt eltűnnek.

Fülcsepp
Fülcsepp

A fülbetegségek diagnosztizálása

Ha kétségei vannak afelől fülbetegség, a betegek meglátogatják az ENT szakorvosát. Miután a beteg megosztotta panaszait, az orvos megvizsgálja a beteg fülét egy otoszkóp nevű műszerrel. Szükség lehet a torkának vizsgálatára és a vérvizsgálatok elvégzésére is. Súlyos esetekben a beteg orvoshoz fordul, aki felállítja a diagnózist.

Fülbetegségek kezelése

A diagnózistól függően kúrát végeznek. Ez magában foglalhatja csak cseppek (valamint borogatások) alkalmazását vagy néhány fájdalomcsillapító bevételét. Súlyosabb esetekben antibiotikumokat alkalmaznak, és műtétre lehet szükség.

A fülbetegségek megelőzése

Hogy megvédje fülét az egészségügyi problémáktól, először kiváló higiéniát kell betartania. Rendszeresen tisztítsa meg mindkét fülét speciális botokkal. Fürdés vagy úszás után feltétlenül szárítsa meg mindkét fülét. Végül, de nem utolsósorban, vigyázzon teljes mértékben egészségére, mert mint már megállapítottuk, néhány mellékhatás szintén károsíthatja ezt az érzékszervet.

Ajánlott: