Láz

Tartalomjegyzék:

Videó: Láz

Videó: Láz
Videó: Levertség, láz, gyulladások, fertőző betegségek (ujmedicina, biologika) 2024, Március
Láz
Láz
Anonim

Mi a magas hőmérséklet

A magas hőmérséklet sokféle betegség tünete. Ez a szervezet immunrendszerének reakciója a betegségekre. A láz gyulladás esetén jelentkezik. Ennek oka lehet egy külső mikroorganizmus, például vírusok és baktériumok, amelyek fertőzést okoznak a szervezetben.

A fertőzés az enyhe megfázástól és hasmenéstől a hepatitisig és a tüdőgyulladásig terjedhet. A magas hőmérsékletnek meg kell ölnie a kórokozót, amely normál hőmérsékleten nő - 36, 36, 5 fok, de 39 fokon meghal. A láz arra készteti az immunrendszert, hogy több vérsejtet, antitesteket és más fertőzésellenes szereket termeljen.

A normál hőmérséklet 36-37,2 fok között mozog. A 37,3 és 38,3 fok közötti tartomány kissé megemelkedett hőmérsékletnek számít. Magas hőmérsékleten a határértékek 38,4-39,7 fok között vannak, magas hőmérsékleten pedig a hőmérő meghaladja a 39,8 fokot.

Leggyakrabban magas hőmérsékletű influenza, hörghurut és tüdőgyulladás, vakbélgyulladás és húgyúti fertőzés, középfülgyulladás, bőrfertőzés, gasztroenteritis, divertikulum miatt. A hőmérséklet enyhén emelkedik olyan betegségekben, mint a Crohn-betegség, a rheumatoid arthritis, a szisztémás lupus. A láz a veszélyes állapot mutatója lehet - tályogok, epiglottitis, szeptikus sokk, agyhártyagyulladás. A csecsemők és kisgyermekek fogzása szintén megemelheti a hőmérsékletet.

A hőmérsékletmérés akkor a legmegbízhatóbb, ha a hőmérőt a végbélnyílásba, a szájüregbe, a fülbe és a hónaljba helyezzük.

A láz tünetei

Gyakran a tünetek láz egyediek. Étvágytalanság és koordinációhiány figyelhető meg. A tünetek súlyossága attól függ, hogy milyen magas a hőmérséklet. Ha kissé megemelkedik, az ember nem érezhet semmit. Ha magas, fáradtság és szédülés, kényelmetlenség, hidegrázás, fejfájás és szemfájdalom jelentkezik.

A subfebrile hőmérséklete 36, 8-37, 2 fok között változik, és körülbelül két vagy három hónapig tart. Fáradtság, fáradtság és csökkent munkaképesség jellemzi. A beteg enyhén ingerlékeny. A subfebrile láz tüdő- vagy urológiai krónikus gyulladásos folyamat tünete lehet.

37,5 foktól felfelé lázas a hőmérséklet. Vírusfertőzés okozza. Télen a megnyilvánulás influenza és megfázás formájában jelentkezik.

beteg gyermek
beteg gyermek

A veszélyes hőmérsékletet olyan hőmérsékletnek tekintik, amely a csökkentésére irányuló erőfeszítésektől függetlenül sem áll le emelkedni. A tünetek közé tartozik a hőmérséklet 40 fok feletti emelkedése, a pulzus és a légzés megnövekedése, furcsa viselkedés, bőrpír és bőrszárazság, súlyosabb esetekben - eszméletlenség. Az ajkak és a körmök zúzódása, vérszennyeződéssel járó hasmenés, a nem megfelelő állapot és a hallucinációk megjelenése olyan állapot, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél a hőmérséklet rendkívül gyorsan emelkedik, ami komoly aggodalomra ad okot. Sírás és légzési problémák, szédülés olyan tünetek, amelyek időben orvosi ellátást igényelnek.

Magas láz kezelése

A legtöbb szakértő szerint nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni, ha a hőmérséklet nem haladja meg a 40 fokot. Javasoljuk hideg borogatásokat vízzel, amelyek eltávolítják a test hőjét. A borogatások hőmérsékletének olyan normálisnak kell lennie, mint az emberi hőmérséklet.

Ahogy a test harcol magas hőmérsékletű bőséges izzadás. A verejték elpárolog a test felületén, lehűti és így megakadályozza a túlmelegedést. Ezért sem magas lázas gyermekeket, sem felnőtteket nem szabad vastag takarókba csomagolni vagy meleg ruhába öltöztetni.

A takarónak könnyűnek és szellősnek kell lennie, a betegnek zoknit és hosszú pamut hálóinget kell viselnie, amelyek letörlik az izzadságot, de megakadályozzák a hipotermiát is.

Az erős izzadás gyors kiszáradással jár, különösen gyermekeknél, gyengéknél és időseknél. Ennek elkerülése érdekében mérsékelt vízfogyasztás javasolt. A test nedves vagy nedves kézzel dörzsölhető. A helyiség levegőjét is meg kell párásítani.

A gyerekek láz nem szabad szivaccsal dörzsölni, vagy hideg vagy langyos vízben fürdeni. A gyermeknek nagyon enyhén öltözöttnek kell lennie, sok folyadékot kell fogyasztania, szobájának levegője friss és hűvös legyen.

Ha a hőmérséklet néhány napig nem csökken, akkor a legjobb, ha orvoshoz fordul. A legtöbb esetben széles spektrumú antibiotikumok és aktív pihenés ajánlott. Mivel a láz okai különbözőek, az orvosnak meg kell határoznia a valószínűséget.

Ha a megfelelő kezelést nem hajtják végre, és a hőmérsékletet nem ellenőrzik és nem ellenőrzik, akkor valós a szövődmények kockázata. Ezekben az esetekben agykárosodás és súlyos kiszáradás léphet fel.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: