Gomba A Lábakon

Tartalomjegyzék:

Videó: Gomba A Lábakon

Videó: Gomba A Lábakon
Videó: Podologia Medical Center Körömgomba kezelés 2024, Március
Gomba A Lábakon
Gomba A Lábakon
Anonim

Gomba a lábakon befolyásolja a bőr legfelszínesebb, kanos rétegét. Az állapot más néven mycosis. A bőr gombás fertőzéseit olyan mikroorganizmusok okozzák, amelyek esetében a bőr élő környezet. Leggyakrabban a gomba a lábakon lokalizálódik, ritkábban a fej vagy más testrészek érintettek.

Előnyben részesített helyek gomba a lábakon a legmelegebb és legnedvesebb, nem szellőző területek. Leggyakrabban a gombás fertőzés a negyedik és az ötödik lábujj közötti tér érintésével kezdődik, és idővel a negyedik és a harmadik lábujj közötti tér is érintett. Megfelelő intézkedések hiányában a gomba fokozatosan lefedi a láb többi részét.

Gomba a lábakon a felületes bőrréteg megvastagodását, a bőr hámlását, fájdalmas repedéseket, viszketést és kellemetlen szagot okozhat.

A megjelenésének előfeltételei gomba a lábakon. A mesterséges szövetből készült szoros cipő az első és legfontosabb ok. A szintetikus zokni viselése izzadáshoz vezető körülmények között szintén fontos kockázati tényező a mycosis szempontjából.

A zokni szabálytalan cseréje, minden nap ugyanazon cipő viselése, a nem megfelelő higiénia provokálhatja a gombát. Közös törülközők használata, mezítláb járás rosszul tisztított helyiségekben, más cipőjének viselése jelentősen növeli a kockázatot.

A lábgomba tünetei

Gomba a lábakon
Gomba a lábakon

A mycosis tünetei közé tartozik a bizsergés és viszketés, égő érzés a lábujjak vagy a sarok, a lábak között. Bizonyos esetekben vörösség jelentkezik. A körmök is gyakran érintettek - megváltoztatják színüket és alakjukat, vastagabbá és törékenyebbé válnak. Nem kizárt gomba a lábakon abszolút tünetmentesen fejlődni.

Kezelés és megfelelő fejlődési terület hiányában teljesen lehetséges a test más részeinek takarása. A gombás fertőzés befolyásolja a bőr gátvédő képességét, ami további fertőzések felhalmozódását vonja maga után.

Gomba diagnosztizálása a lábakon

Leggyakrabban a fent leírt tünetek alapján a gombás fertőzés jeleinek jelenléte és a kockázati tényezőkre vonatkozó adatok elegendőek a lábgomba diagnosztizálásához. A mycosis pontos kimutatása kálium-alapú mintával is lehetséges, amelyet a bőrből vett pehelyen végeznek. Ha azonban az adatok nem bizonyítják meggyőzően a gombás fertőzés jelenlétét, megengedett a mikrobiológiai vizsgálat vagy a biopszia.

Gomba kezelése a lábakon

Gomba a lábakon tartósak, ezért a kezelésnek hosszúnak kell lennie. Először is általános jellegű intézkedéseket kell betartani - cipőcsere és természetes anyagokból készültek kiválasztása, zoknik cseréje többször egy nap alatt.

Régi cipő
Régi cipő

A zoknit meg kell mosni forró vízzel, majd vasalni kell. Rendszeresen törölközőt, ágyneműt kell cserélni. A lábakat naponta meg kell mosni és alaposan meg kell szárítani. A nedves helyiségeket is meg kell tisztítani.

Gyógyszereket írnak fel, amelyeket helyben, súlyosabb esetekben szisztémásan alkalmaznak. Különféle gombaellenes szereket tartalmazó kenőcsöket, krémeket és géleket alkalmaznak helyileg. Úgy gondolják, hogy ez utóbbi faj mélyebben behatol.

A kezelés és az általános higiéniai intézkedéseket legalább egy hónapig kell követni, miután a betegség tünetei megszűntek. Általában a tünetek eltűnése után a kezelést abbahagyják, ezért gyakran megfigyelhető a betegség kiújulása. Súlyosabb tünetek esetén orális gyógyszereket írnak fel.

A lábgomba megelőzése

Először is, a fürdőszobát és a zuhanykabint rendszeresen tisztítószerekkel kell kezelni. Az ágyneműt és törölközőket rendszeresen cserélni kell, és 60 fok felett kell mosni. Ha lehetséges, a cipőt természetes anyagból kell készíteni, nem szabad párolni. Más emberek cipőjét nem szabad viselni, a zoknit pedig rendszeresen cserélni kell.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: