A Vastagbél Polipjai

Tartalomjegyzék:

Videó: A Vastagbél Polipjai

Videó: A Vastagbél Polipjai
Videó: Jēkabpils Ziemassvētku egles atvešana izvēršas īstā pārbaudījumā 2024, Március
A Vastagbél Polipjai
A Vastagbél Polipjai
Anonim

A vastagbél polipjai jóindulatú képződmények, amelyek morfológiai jellemzői különbözőek. Ezektől a tulajdonságoktól és a polipok evolúciójától függően az orvos viselkedését egyedi esetekben határozzák meg. Az adenomák és a hiperplasztikus polipok a leggyakoribbak.

Potenciális rosszindulatú daganat csak az előbbiben van, míg az utóbbiban nagyon valószínűtlen. A polipok száma sok lehet.

A polipok a bél egyik leggyakoribb daganata, és a felnőtt lakosság 15-20% -ában fordulnak elő. A polipok és a vastagbélrák közötti kapcsolat egyértelműen bizonyított.

A legmagasabb rosszindulatú / rákos / potenciálisak az adenómák, amelyeknek villamos szerkezete van. Megjelenésük okai vitathatóak. Egyre több figyelmet fordítanak azonban azokra a tényezőkre, amelyek vastagbélrákhoz vezetnek.

Az étrendi hibák (túlzott állati zsír, alacsony rosttartalom az ételben, finomított cukor) szerepe nagy szerepet játszik a vastagbélben.

A polipok megjelenésének kockázati tényezői általában a gyulladásos bélbetegségek, a genetikai hajlam, az életkor előrehaladása, az alkohol és a dohányzás használata, a súlygyarapodás, a rossz étrend, az elhízás, a mozgásszegény életmód.

A vastagbélpolipok tünetei

A vastagbél polipjai
A vastagbél polipjai

Sok esetben a vastagbél polipjai nem okoznak betegség tüneteket, és megelőző vizsgálat során észlelik őket. A polipok tipikus tünetei a vérzés, a nyálka szekréciója, a bélelzáródás.

Megfigyelhető a bélszokások változása, hasmenés lép fel, amely nagyon ritkán lehet olyan kifejezett, hogy fehérje- és elektrolitváltozáshoz vezetne.

A vastagbélpolipok diagnózisa

A vastagbél polipjai bizonyos klinikai panaszokkal kapcsolatban fordulnak elő, de ez gyakran előfordul egy másik alkalommal végzett vizsgálat során.

A diagnózist röntgen kontrasztvizsgálat elvégzése után, különösen endoszkópia után állapítják meg. Az endoszkópiának köszönhetően a legpontosabb információkat kapjuk a polipok számáról, helyéről és méretéről.

A vastagbélpolipok kezelése

A kezelés a vastagbél polipjai eltávolításukból áll. Egy- és kis polipokban eltávolításukat endoszkóposan végzik.

Bob, lencse
Bob, lencse

Mikor a vastagbél polipjai rosszindulatú természetűek, a vastagbél egy részének eltávolítását igényelheti. Akkor nagyon fontos az állapot figyelemmel kísérése. Javasoljuk az endoszkópia elvégzését a második hónapon belül.

Táplálás vastagbélpolipokban

A legtöbb tanulmány szerint több rostban gazdag étel fogyasztása megakadályozza a polipok kialakulását. Hüvelyesek, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ajánlott. A friss gyümölcsök és zöldségek aktívabb perisztaltikát hoznak létre.

A sült ételeket kerülni kell. Minél tovább főzik az ételt, annál több zsír válik rákkeltővé a vastagbélre.

Támaszkodni kell olyan nyomelemekre, mint a D-vitamin, a szelén és a kalcium. A sport szintén rendkívül fontos tényező a megelőzésben a vastagbél polipjai.

A vastagbélpolipok megelőzése

A modern orvostudomány célja, amelyet egyes országokban bizonyos mértékig elértek, más országokban még nem, az, hogy a társadalom tömeges profilaktikus teszteket végezzen a vastagbél képződése szempontjából. Megnyitása a vastagbél polipjai megelőző vizsgálat során a rosszindulatú daganatok egyetlen bizonyítékát sem lehet könnyebben kezelni, és a prognózis nagyon jó.

A szűrés magában foglalja az 50 éves kor után bekövetkező okkult vérzés éves vizsgálatát. A magas kockázatú egyének számára a vizsgálatokat sokkal korábban el kell kezdeni. Bármilyen atipikus kényelmetlenség megköveteli az orvos látogatását.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: