Függőség

Tartalomjegyzék:

Videó: Függőség

Videó: Függőség
Videó: Függőség és alkalmatlanság séma 4. - Pálferi (2012.11.20.) 2024, Március
Függőség
Függőség
Anonim

Függőség Anesztézia néven is ismert, ez egy mentális állapot, vagy egy bizonyos típusú anyagtól való mentális és fizikai függőség kombinációja, amely hatással van a központi idegrendszerre, és ennek függvényében függ a bevitelétől.

Orvosi szempontból drog függőség olyan krónikus visszatérő betegség, amelyben molekuláris és neurokémiai változások következnek be az agyban. Az addikció kifejezés alatt, amelyet néha a szinonimájaként használnak drog függőség, inkább egy bizonyos állapothoz vagy viselkedéshez való szoktatásként kell érteni.

Az anyagok több csoportjától függenek - pszichostimulánsok / amfetaminok, extasy /; opiátok (heroin, morfin stb.); kokain; alkohol / pálinka, whisky, vodka, sör /; barbiturátok; néhány gyógyszer; hallucinogén gyógyszerek / hasis, marihuána /, hallucinogén gombák, LSD stb.

A kábítószer-használat a test betegségfüggőségéhez vezet. A kábítószerek rendszeres használata után a függő pszichéje nagyon instabillá válik, ami arra készteti, hogy újabb dózissal keresse meg a kábítószer-szomjúságot. Ebben a szakaszban tolerancia mutatkozik a test alkalmazkodása iránt a gyógyszer meghatározott dózisához. Ezért a drogfogyasztó fokozatosan áttér a kezdeti dózisok emelésére vagy az erősebb drogok használatára.

Alkoholizmus
Alkoholizmus

A kábítószer-függőség tünetei

A tünetek drog függőség sok a közös bennük. A drogfogyasztáson kívül az emberek súlyosan depressziósak és ingerlékenyek, munkaképtelenek és néha szoronganak. Különösen veszélyes a depressziós-reaktív állapot előfordulása, amely öngyilkossághoz vezethet.

Mindegyik szívében drog függőség erős igény van, amely ellenőrizhetetlenné válik. Az illető meg akarja változtatni a hangulatát, megnyugodni és ellazulni, megszüntetni a fájdalmat, berúgni vagy enyhén itatni. Ez a menekülés a valóság elől akaratlanná, antiszociálisvá és cselekvőképtelenné teszi az embereket.

Heroin
Heroin

A gyógyszer hatása elmúlása után szorongás, verejtékezés, ruhatépés, munkaképtelenség és számos egyéb betegség megnyilvánulása jelenik meg.

Néhány jel arra utal, hogy egy személy kábítószer-függő lehet: szokatlan és kiszámíthatatlan változások a szokásokban és a hangulatban; depressziós, álmos vagy eufórikus viselkedés; teljesen megmagyarázhatatlan érdeklődésvesztés a barátok, iskola, rokonok, munka, kedvenc időtöltés iránt; ok nélküli helytelen, sőt agresszív viselkedés; nagyon gyakran a függő lopni kezd, hogy biztosítsa a következő adagját.

A kábítószer-függőség diagnózisa

A korai diagnózis és az időben történő kezelés kulcsfontosságú pont a jó eredmény eléréséhez. A vérvizsgálatok, valamint a jellegzetes tünetek elegendőek. A rokonok drasztikus változásokat észlelnek rokonaik viselkedésében, hirtelen hangulatváltozásokat, fogyatékosságokat és életmódbeli változásokat.

Kábítószerek
Kábítószerek

Függőségkezelés

A kezelés megkezdése előtt a betegnek fel kell ismernie a rokonok és barátok lelki és erkölcsi támogatásának szükségességét. A szenvedélybetegeket nem szabad elszigetelni a társadalomból. Éppen ellenkezőleg, rokonai között kell lenniük, de kerülniük kell a drogterjesztés helyeit.

Ezeknek a betegeknek az a vágya, hogy titokban tartsa a kábítószer-használatot, a megvetéstől és a nyilvános vádtól való félelemmel magyarázható. Ha egy drogosnak nem segítenek időben, ördögi kör jön létre - megnő a drog iránti vágy, ami súlyos sérülésekhez vezet, és végeredménye végzetes lehet.

Különböző kezelési módszerek léteznek drog függőség. Például az Egyesült Államokban gyakran alkalmazzák a hideg pulyka módszert a leggyorsabb kezelésre. Ez egy olyan módszer, amikor gyógyszeres kezelés nélkül külön szobába zárják az embert, amíg megszabadul függőségétől. Ez egy gyors, de drasztikus módszer, amelyet nem mindenki tolerál. Jelenleg nem alkalmazzák Bulgáriában.

Kokain
Kokain

Néhány orvos különféle pszichotrop gyógyszereket használ az absztinencia kiküszöbölésére. Mások a hipnózist használják fel a mentális drogfüggőség leküzdésére.

A hagyományos kezelésében drog függőség szakemberek széles köre vesz részt. Ezek terapeuták, pszichiáterek, pszichológusok és szociológusok, akiket az oktatás, a szociális szolgálatok és mások képviselői segítenek.

Az előrehaladott, különösen a heroin típusú függőség esetén azonban az esetek nagyon kis százalékában teljes gyógyulás érhető el. Ugyanis az összes alkalmazott módszer kiküszöböli a tüneteket, de nem azt az okot, amely ismét a következményt kelti - visszatérés a drogokhoz.

A gyógyszeres kezelés hosszú és nehéz út, de a terápia következetessége és kitartása kulcsfontosságú tényező a sikeres kimenetelhez.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt!

Ajánlott: