Kezelhető A Chlamydia?

Tartalomjegyzék:

Videó: Kezelhető A Chlamydia?

Videó: Kezelhető A Chlamydia?
Videó: Chlamydia fertőzés - Prof. Dr. Ludwig Endre 2024, Március
Kezelhető A Chlamydia?
Kezelhető A Chlamydia?
Anonim

Igen, a chlamydia gyógyítható, szakember által előírt antibiotikum-kúra elvégzésével. A gyógyszereket az előírás szerint kell bevenni, és a kezelés során kerülni kell a nemi életet a fertőzés teljes gyógyítása érdekében.

Ha nem gyógyítja meg időben a chlamydiát, az károsíthatja testét, sőt meddőséghez vezethet.

Újabb klamidiafertőzést kaphat, ha partnere fertőzött vagy nem az antibiotikumot szedi az utasításoknak megfelelően. Soha senki sem védett chlamydia fertőzés.

Vegyen biztonságos szexet és rendszeresen vizsgálja meg nemi úton terjedő betegségeket a chlamydia fertőzés elkerülése érdekében. Szükség esetén megfelelő kezelést is kaphat.

Mit kell tudnom a chlamydia kezeléséről?

A két leggyakrabban ajánlott antibiotikum a chlamydia tisztítása az azitromicin és a doxiciklin. Orvosa szükség esetén mást írhat fel.

Különös figyelmet kell fordítani a klamidia kezelése terhes nőknél. Bizonyos típusú antibiotikumok nem megfelelőek. A csecsemők antibiotikumokkal is kezelhetők a chlamydia fertőzés elnyomására.

Az antibiotikumok képesek kezelni a klamidiumot, de nem tudnak megbirkózni a fertőzés következtében fellépő néhány szövődménnyel. Néhány nőnél kialakulhat a kismedencei gyulladás (PID) nevű állapot.

A VZT hosszan tartó sérülést okozhat a petevezetékekben - azokban a csövekben, amelyeken keresztül a petesejt átmegy az ovuláció során. Ha a hegek túl rosszak, nehéz vagy akár lehetetlen teherbe esni.

Mennyi ideig tart a chlamydia kezelés?

A chlamydiát antibiotikumokkal kezelik
A chlamydiát antibiotikumokkal kezelik

A kezelési időszak egy naptól hét napig változhat. Az azitromicin csak egy adagot igényel naponta, de vannak olyan antibiotikumok, amelyeket naponta többször, hét napig kell bevenni.

Forduljon orvosához, ha továbbra is fennállnak a chlamydia tünetei, de az előírt összes antibiotikumot bevette. A kezelés után három hónappal újra meg kell vizsgálni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fertőzés teljesen meggyógyult-e.

Miért van még nálam ez a fertőzés?

A kezelés után is kaphat chlamydia fertőzést. Néhány oka:

- Nem fejezte be az antibiotikum-kúrát az utasításoknak megfelelően, és a kezdeti fertőzés nem tűnt el;

- A szexuális partnerének van kezeletlen chlamydia és szexuális tevékenység során elárult;

- Olyan tárgy használata szex közben, amelyet nem tisztítottak meg megfelelően és nem szennyezett chlamydia;

Mit tegyek, ha gyanítom, hogy chlamydiám van?

Ha arra gyanakszik, hogy chlamydia okozta fertőzésben szenved, haladéktalanul keresse fel orvosát és végezzen vizsgálatot. Lehetnek más olyan betegségek is, amelyeknek ugyanazok a tüneteik vannak, amelyek megkövetelik, hogy orvosa felismerje a pontos fertőzést a legjobb kezelés érdekében.

Mikor tudok újra szexelni?

Ne harcoljon, ha igen chlamydia miatt kezelik vagy tünetei vannak. A kezelés után várjon legalább egy hetet, mielőtt szexelne. Ez megakadályozza, hogy a chlamydia megfertőzze a partnerét is.

Hogyan beszélhetek a partnereimmel ebben a témában?

A chlamydia fertőzés megelőzése azzal kezdődik, hogy többet megtudjon partnerei szexuális életéről. Megfertőződhet, ha eltérő szexuális kapcsolatai vannak valakivel, aki már beteg. Ez magában foglalja a nemi szervekkel vagy más fertőzött területekkel való érintkezést, valamint behatolást a közösülés során.

Honnan tudhatom, hogy fertőzött vagyok-e?

A chlamydia a gyomor és a hát fájdalmával fordul elő
A chlamydia a gyomor és a hát fájdalmával fordul elő

A tünetek megjelenhetnek, amint megfertõzõdik, vagy hetek múlva. Ezért jó, ha rendszeresen tesztelik. A látható tünetek férfiaknál és nőknél eltérőek.

A nők tünetei a következők:

- rendellenes hüvelyváladék;

- foltosodás vagy vérzés a menstruációs ciklusok között;

- fájdalom a szex alatt;

- vérzés szex után;

- égő érzés vizeléskor;

- hasfájás;

- láz;

- hányinger;

- hátfájás.

A férfiak számára:

- váladék szivárgása a péniszből;

- égő érzés vizeléskor;

- a herék változásai, például fájdalom vagy duzzanat

Máshol tüneteket tapasztalhat. Például a végbél tünetei lehetnek fájdalom, vérzés és rendellenes váladék. Akár chlamydia is előfordulhat a torkában, ami bőrpírt, fájdalmat vagy más tüneteket okozhat. A kötőhártya-gyulladás (rózsaszínű szem) a chlamydia jele lehet a szemben.

Hogyan kerülhetem el a chlamydia kialakulását?

Néhány módszer a chlamydia kialakulásának csökkentésére:

- tartózkodás a szexuális tevékenységtől;

- csak egy partnerrel szexelni;

- védőfelszerelés, például óvszer használata szex közben;

- a partnerével együtt tesztelni kell nemi úton terjedő betegségeket;

- a szex közben használt tárgyak megosztásának elkerülése.

Ajánlott: