A Nikotin Csökkentése Nem Segít A Dohányzásról Való Leszokásban

Videó: A Nikotin Csökkentése Nem Segít A Dohányzásról Való Leszokásban

Videó: A Nikotin Csökkentése Nem Segít A Dohányzásról Való Leszokásban
Videó: DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁS könnyen?! - Teljes #könyvösszefoglaló 2024, Március
A Nikotin Csökkentése Nem Segít A Dohányzásról Való Leszokásban
A Nikotin Csökkentése Nem Segít A Dohányzásról Való Leszokásban
Anonim

Amerikai szakértők tanulmánya szerint a kevésbé nikotintartalmú cigarettákra való fokozatos áttérés nem hatékony módszer a szokás feladására. A tudósok két évig tartó kísérletet végeztek.

A vizsgálatban 135 férfi vett részt - mind dohányosok. Az önkénteseket két csoportra osztották - egy év alatt a résztvevők fokozatosan csökkentették a cigaretták nikotinszintjét.

A másik csoportban az önkéntesek elszívták a szokásos cigarettájukat. Egy évvel a kísérlet befejezése után a kutatók elkezdték mérni a résztvevők kotininszintjét - a nikotin-anyagcsere származékát.

Az alkaloid megtalálható a vérplazmában a nikotin több mint egy hetes használata után - magyarázzák a tudósok. Koncentrációjától függően a szakértők meghatározhatják, hogy az elmúlt napokban mennyi nikotin került a szervezetbe.

Az eredmények azt mutatják, hogy az a csoport, amelyben a nikotin csökkentésével próbálták leszokni a dohányzásról, a kotinin ugyanolyan szinten volt, mint azoknál, akik rendszeresen cigarettáztak. A tanulmány egészét az Addiction folyóirat oldalain teszik közzé.

Nikotin
Nikotin

A tudósok a dohányzás függőségének két típusát azonosítják - fizikai és mentális. A fizikai függőség a tipikus gyógyszerként ható nikotin hatásából származik - állítják szakértők. Ami a mentális függőséget illeti - a cigaretta iránti vágy akkor jelentkezik, amikor az ember stressz állapotban van, vagy dohányzó emberek veszik körül.

Nagyon gyakran pszichológiai függőség fordul elő, amikor egy személy stimulálni akarja mentális tevékenységét.

Egy brit tanulmány szerint a hölgyek dohányoztak, hogy megnyugodjanak, az urak pedig szórakozzanak. A legtöbb férfi (több mint 56 százalék) cigarettázott a legjobban, amikor kint voltak a barátokkal. A nőknél ez a százalék 48%.

A következtetés az, hogy a férfiak a cigarettát inkább a társadalmi érintkezés egyik módjának érzékelik - állítják szakértők. A megkérdezett dohányosok 55 százaléka szerint a dohányzás függősége mentálisabb, és csak ezután válik fizikussá.

Ajánlott: